YEREL HABERLER - 24 Mayıs 2017 Çarşamba 18:07

Gençlerden bilim sergisi

A
A
A
Gençlerden bilim sergisi

Bartın Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Tübitak 4006 Bilim Şenliği Fuarı gerçekleştirildi.

Bartın Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Tübitak 4006 Bilim Şenliği Fuarı gerçekleştirildi.


Fuarın açılış törenine İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Açılışın ardından davetliler fuarda yer alan projelerin hepsini teker teker gezerek projeleri hazırlayan öğrencilerden ve öğretmenlerden bilgi aldı.


Fuarın en dikkat çekici projesi ise sağlık açısından birçok faydasının olduğu bilinen ısırgan otundan yapılan pastalar ve tatlılar oldu. Fuarda bu bölgenin yöresel ürünü olan su böreğiyle ilgili de proje ortaya konuldu. Çevir Börek Yanmasın Projesi ile böreği pişirme esnasında böreğin altı ve üstü yanmadan pişirilmesi sağlanıyor. Yeniden tasarlanan kıyafetler projesiyle kullanım sonucu deforme olmuş ya da artık giyilmeyen kıyafetlerin yeniden tasarlanması sağlanıyor. Fuarda teknolojiyle ilgili de mikro teknolojilerin bilgisayar gelişimine etkileri projesi ortaya konuldu. Bu proje ile öğrencilerin gelişen teknolojileri ve bilişim teknolojileri alanındaki gelişim aşamalarını daha yakından incelemelerini ve gelecekteki bilgisayar teknolojisinin gelişimi hakkında fikir sahibi olmaları sağlamak amaçlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 2030 yılında nesli tükenme tehlikesi olan eşeklere sembolik nikah töreni yapıldı Antalya’nın Kumluca İlçesine bağlı Ortaköy Mahallesinde 2030 yılında nesli tükenme tehlikesi olan eşeklere dikkat çekmek için eşeklere sembolik nikah kıyıldı. Nikah sonrası eşeklere altın, nal, boncuk gibi takılar takıldı. Her Mayıs ayında insanlarla, hayvanlarla, suyla, toprakla, meyve sebzelerle havayla helalleşerek düet yapan Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın Aydın’ında katıldığı sembolik nikâh töreni Ortaköy Köy Yaşam Merkezinde gerçekleşti. Sembolik nikâh töreni öncesi eşekler süsülendi. Nikâh masasına getirildi. Sembolik nikâh memuru, nikâh şahitleri ve köy halkı huzurunda nikâh kıyıldı. Ardından eşeklere altın, nal, boncuk gibi takılar takıldı. Köy Muhtarı Halime Kaya beşi bir yerde altını taktı. Köy halkı ise marul, salatalık, havuç ve ot gibi yiyecekler ikram etti. Ardından yeni evlenen eşek çiftçiler traktöre bindirilerek balayına gönderildi. Gelin almasında tarktörün önüne geçerek yolu kesen vatandaşa zarf içinde para verildi. Ortaköy Mahalle Muhtarı Halime Kaya; “ Bugün sembolik olarak bu hayvanlarımızın nikâh törenini yapıyoruz. Bu hayvanlarımızın nesli tükenmesin. 2030 yılında tekrar eşeklerimizi hayatımızda görmek istiyorsak yaşatalım. Onları sevelim” dedi. Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın Aydın; “Helalleşme gününün patentini aldım. Her Mayıs ayında insanlarla, hayvanlarla, suyla, toprakla, meyve sebzelerle havayla helalleşiyorum. Bu sene de 2030 yılında nesli tükenmekte olan eşeklerle düet yaptım. Helalleştim. Onlara çok güzel bir nikah töreni düzenledim. Çünkü insanoğlu, sürekli bu hayvanı küfürde kullandı. Aşağıladı. Hor gördü. Ama insanoğlu bir şeyin farkında değil. İlk karayollarını belirleyen kim. Eşek. Gözleri çok güzeldir. Sesi muhteşemdir” dedi. Süleyman Uslu ise; “Günümüzde eşek sayısı azaldı. Eşeğin nesli tükenmemesi lazım. Yeni çocuklarımızın eşeğe değişik bir gözle bakıyor. Eşeği hiç görmeyen çocuklarımız var” dedi. Ortaköy Sakini Emin Kahraman ise; “Çocukluğumuzda eşeklerle yük çekerdik. Eşeklere vefa borcumuz var. Eşeklerin neslinin kesilmemesi için nikah kıydık. Düğün yaptık. Eşekleri evlendirdik” dedi.