EĞİTİM - 04 Ekim 2017 Çarşamba 13:34

Bakan Özlü: “Gelişim durmuyor ve asla durmayacak. O yüzden biz bilgi üreten üniversite istiyoruz diyoruz”

A
A
A
Bakan Özlü: “Gelişim durmuyor ve asla durmayacak. O yüzden biz bilgi üreten üniversite istiyoruz diyoruz”

Bartın Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr.

Bartın Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Gelişim durmuyor ve asla durmayacak. O yüzden biz bilgi üreten üniversite istiyoruz diyoruz” diye konuştu.


Bartın Üniversitesi Akademik Yılı açılışı kampüsün konferans salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu salonda üniversitenin tanıtım filminin sunumu gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla üretim reform paketinin üniversitelerde kalitenin arttırılması sürecinde itici bir güç kaynağı olacağına dikkat çekti. Uzun, “Üretim reform paketi kapsamında fen ve mühendislik fakültelerinde belirlediğimiz öğrencilerimiz sanayi kuruluşlarında pratik yaparak süreci geçireceklerdir. Lisans programlarında 7+1, ön lisans programlarında ise 3+1 olarak belirlenen bu yasal düzenleme için üniversite olarak hazırlıklarımızı devam ettirmekteyiz. Akademik yılına yüksek hedeflerin verdiği heyecanla başlarken, sorumluluk ve görevlerimizin bilincindeyiz” dedi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, yaklaşık 160 bin kişilik akademisyen kadrosu Türkiye’nin her tarafındaki 200’e yakın üniversitede 800 milyon öğrencinin geleceğe hazırlandığının altını çizdi. Üniversite demenin bilim demek olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, “Üniversite demek bilim demektir. Yeni bilgilerin üretildiği, yeni bakış açılarının filizlendiği, yeni projelerin geliştirdiği yerler buralardır. İş bulmak için diploma verilen binalar değildir. O binaların içindeki kütüphaneler, konferans, laboratuvar salonlarıdır. Üniversite hayatın kendisidir. Bizim bütün arzumuz ve çabamız bir eli bilimde diğer eli hayatın içinde olan bir üniversite anlayışını Türkiye’ye kazandırmaktır. Bilimle hayatı, bilimle teknolojiyi, bilimle sanayiyi buluşturan üniversiteler için çabalıyoruz. Kendisini bir fanusun içine hapsetmiş bir anlayışı reddediyoruz. Bilim, sanayi ve üniversitenin birbirini destekleyen kurumlar ve stratejik ortaklar olduğunu ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.



“Dünyada değişim ve dönüşüm var, Türkiye bunun içinde olmalı”


Bakanlığın üniversitelerden sanayinin istediği insan kaynağını yetiştirme yönünde beklentisi olduğunu ifade eden Özlü, dünyanın değişim ve dönüşüm içerisinde olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:


“Bakanlık olarak üniversitelerden çok şey bekliyoruz. Öncelikli beklentimiz sanayinin bizden istediği insan kaynağını yetiştirmemizdir. Artık dünya yeni bir anlayışa doğru gidiyor. Gerçekten dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm var. Türkiye bunun içinde olmalı. Diğer dönüşümler gibi 100 yıl geriden 30 yıl geriden takip eden bir konumda olmamalı. Bu anlayışın zorunlu kıldığı insan kaynağı modelini zorunlu kılmamız şarttır. Bugünkü akademik yıl açılışı ötesinde çok önemli bir programa yer verilmiş. Görünce çok memnun oldum. Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ilk açılış dersinde sanayi 4.0 anlatacak. Açılış dersi olarak bunun verilmesi vizyonumuzu göstermesi açısından çok anlamlıdır.”



Türkiye’nin sanayi devrimi


Sanayi 4.0’ın Alman patentli olduğuna dikkat çeken Bakan Faruk Özlü, süreçte Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durumu da şöyle anlattı:


“Sanayi 4.0 tanımı Alman patentlidir. Bu kavram önce Almanya’da ortaya çıktı. Japonlar süper toplum 5.0 diyor. Bizim çalışmalarımızda da biz dört sıfır mı üç sıfır mı diyelim. Türkiye’nin iki ile üç arasında olduğunu söyleyen çalışmalar var. Biz şu anda buna Türkiye’nin kendi sanayi devrimi diyoruz. Biz çünkü kendi şartlarımız çerçevesinde dünyada öncü ülkeler arasında olmak istiyoruz. Belki teknolojinin toplumları dönüştürdüğü varsayımdan hareketle belki akıllı toplum 5.0 diyeceğiz. Bilim 4.0 demiyor. Teknoloji 4.0 demiyor. Endüstri 4.0 demiyor. Aslında bu kavramı ortaya ilk atanlar da iki Alman firmasıdır. Bizim politikamız, benimsediğimiz strateji zaman zaman eleştirenler oluyor. Ben doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum.”



“Sanayimize teknoloji enjekte etmek istiyoruz”


Bilgi üreten üniversitelerde bilginin bilimsel kapasitesinin arttırılmasını benimsediklerini ifade eden Bakan Faruk Özlü, “Çıktıları teknoloji girdi yapacağız. Biz sanayimize teknoloji enjekte etmek istiyoruz. Sanayi diyoruz, bir toplumun ekonomik kalkınmasına öncülük eden lokomotif rol oynayan kesim. Yüksek katma değerli ürünler diyoruz. Teknolojiye haiz ürünler. Bunu anlayacağız. Yüksek katma değer demek teknoloji demek. Türkiye’nin gerçek açığı teknoloji açığıdır. Ne zaman ki biz teknoloji açığımızı kapatırız işte o zaman Türkiye eş zamanlı olarak cari ve ticari açığı da kapatır. Hep söylüyorum. Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz madenlerimiz yok. Burası zor bir coğrafyadayız. Mutlaka güçlü olmak zorundayız. Teknoloji üretmek zorundayız. Türkiye’yi aklını kullanarak akılla güçlendirmek, güçlü kılmak zorundayız. O bakımdan üniversitelerimize büyük görev düşüyor” dedi.



“Tüketici, hazır müşteri değil üretici ve mal sahibi olmaya kararlıyız”


Bilişimde büyük bir sıçrama yapmak zorunda olunduğunun altını çizen Bakan Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:


“Türkiye endüstri 4.0’ın arka bahçesi olmayacak. Dünyada gelişmeler oluyor. Burada çok iddialıyız Türkiye sanayi 4.0’ın endüstri 4.0’ın arka bahçesi olmayacak. Birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerini hep geriden takip ettik. Fakat bu sefer böyle olmayacak. Bu sürecin asla ve kata gerisinde olmayacağız ve asla arka bahçesi olmayacağız. Tüketici, hazır müşteri değil üretici ve mal sahibi olmaya kararlıyız. Zaten başka tercihimiz de yoktur. Sanayi 4.0’ın gerçeğini düşündüğümüzde bilişimde büyük bir sıçrama yapmak zorundayız. Bakanlıkça sanayide dijital dönüşüm platformu ocak ayından itibaren faaliyetlerini sürdürüyor. Kamu kurumu temsilcileri, STK’lar, iş dünyası, bağımsız uzmanlar yer alıyor. TOBB, TİM, TÜSİAD, TTGV gibi icra kurulundan oluşuyor. Hali hazırda çalışmalara devam eden 6 adet çalışma gurubu vardır. Sanayide dijital dönüşüm platformu ülke sanayimizin dijital dönüşümü için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Dördüncü sanayi devrimine ilişkin raporlar sunmaya ve katkılar vermeye devam ediyorlar. Yıl sonunda elimizde Türkiye’nin gelecek dönemdeki yol haritasının taslağını bitirmiş olacağız. 2018’den itibaren uygulamaya başlayacağız. Bize iletilen çok sayıda rapor var. Bilim ve teknoloji politikalarıyla sanayi politikalarını eş zamanlı belirlemek zorundayız. Bunu son derece önemsiyoruz. Günümüzde bilim ve teknolojide yetenek kazanmak ancak toplumsal bir mutabakat ve toplumsal farkındalıkla anlam ve değer kazanır. Ülkemizin bilimsel bilgi üretme yeteneğini ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmeliyiz. Bundan tam 60 yıl önce dünyanın ilk yapay uydusu uzaya fırlatıldı. Bu salonda bulunanların birçoğu o tarihte henüz doğmamıştık. 60 yıl içinde basit bir uydudan yola çıkan insanlık bugün Mars ve Satürn’ün haritalarını yapmaya başladı. Gelişim durmuyor ve asla durmayacak. O yüzden biz bilgi üreten üniversite istiyoruz diyoruz.”


Bartın Valisi Nusret Dirim ise günümüzde dünyanın ekonomik büyüklüğe sahip şirketlerinin bilgi üreten şirketler olduğuna dikkat çekerek, “Bugün dünyanın en büyük ekonomik büyüklüğe sahip şirketleri bilgi üreten şirketlerdir. Bir Apple, Google, Microsoft. Bunlar dünyanın belki bir asır önce hiç olmayan ancak kurulduktan sonra insan hayatına ciddi katkılar sağladıkları için insan hayatını önemli ölçüde değiştirdikleri için vazgeçilmezler arasındalar. 2009’da kurulan Whatsapp, kurulduğunda bir avuç insan ile kurulmuş. Şu an 25-30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış. Bizlerin de tabi ki dünyayla rekabet edebilmemiz için bu anlamda insan hayatını etkiliyor. Bugün çektiğimiz sıkıntıların temelinde aslında dünya çapında üretim yapamamamız yatıyor. Bu nedenle maalesef adam yerine konulmuyorsunuz. Bilgiyi de dünya çapında üretmemiz lazım. Dünya ölçeğinde rekabet edebilir durumda olmamız lazım” ifadelerini kullandı.


Konuşmasının ardından Bakan Faruk Özlü’ye, Rektör Orhan Uzun tarafından hediye takdim edildi. Akademik yıl açılışı müzik dinletisi ile devam etti. Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’ın akademik yılı açılış dersinin ardından program sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Bakan Uraloğlu: “Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’den Trabzon’a uçak seferleri başlayacak" Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 Haziran’da Trabzon ve Suudi Arabistan arasında direkt uçuşları başlatacaklarını belirterek “Yaz dönemi boyunca gerçekleşecek uçuşlarda Trabzon’dan direkt uçuşla hem Cidde’ye hem de Riyad’a seyahat mümkün olacak. 30 Eylül 2024 Pazartesi gününe kadar sürecek. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi’den Trabzon’a uçuş talebi tarafımıza ulaşmıştır; bu uçuşu da inşallah önümüzdeki süreçte başlatmış olacağız” dedi. Trabzon’da bir otelde düzenlenen “Trabzon’dan Dünyaya Turizm Zirvesi” toplantısında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen yıl Türkiye’nin 56,7 milyon ziyaretçiyle 54,3 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini hatırlattı. "Bu başarı aynı zamanda güvenlik politikalarımızın ve ulaştırma yatırımlarımızın bir tezahürüdür" diyen Uraloğlu "Ülkemizin en ücra köşelerinde turistik aktiviteler yapılabiliyorsak, doğusundan batısına her bir ilimize güvenle ve konforla erişebiliyorsak bu 22 yıllık AK Parti iktidarımızın istikrarlı yönetimi sayesindedir. Burada mütevazı olmayacağım sanayi, lojistik, haberleşme, tarım, kültür, sanat, spor birçok alana dokunduğumuz gibi turizmin bu noktaya gelmesinde de Bakanlığımızın büyük emeği vardır. Ülkemizin avantajlı coğrafi konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 22 yıla 100 yıllık işler yaptık diyebilirim. Ulaşım ve haberleşme altyapımıza 275 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. “Türkiye’nin önemli inanç merkezlerinden Sümela Manastırı’nı sadece geçen yıl 451 bin 453 turist gezdi” Trabzon’da 2023 yılında 1 milyon 319 bin 299 yerli ve yabancı turistin konakladığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bugünde Trabzon’umuzun bu pastadan aldığı dilimi büyütmek için neler yapabiliriz diyerek bir beyin fırtınası gerçekleştirmek için bir arada bulunuyoruz. Bakın, 2023 yılında Trabzon’a gelen yerli ve yabancı turist sayısı 2022 yılına göre yüzde 38 artmış durumda. Trabzon’da 706 bin 532 yabancı, 612 bin 767 de yerli turist olmak üzere 1 milyon 319 bin 299 ziyaretçi geldi. Kente gelen turistler de yoğunluklu olarak Uzungöl, Sümela Manastırı, Sera Gölü, Çal Mağarası, Şahinkaya, Boztepe, Ganita ve Ayasofya Camisi’ni ziyaret etti. Türkiye’nin önemli inanç merkezlerinden Sümela Manastırı’nı sadece geçen yıl 451 bin civarında turist ziyaret etti” şeklinde konuştu. “Trabzon her mevsim ziyaret edilebilir” Trabzon’da turizmi 4 mevsime yaymanın yollarının bulunmasını gerektiğinin altına çizen Bakan Uraloğlu, “Eşsiz doğası, zengin tarih ve kültürel mirası ile Trabzon’un, turizm sezonunu sadece yaz aylarıyla sınırlamak yerine, yılın her dönemine yaymanın yollarını bulmalıyız. Farklı kültürel etkinlikler, doğa turizmi aktiviteleri, gastronomik deneyimler ve daha birçok çeşitli turizm ürünü ile Trabzon her mevsim ziyaret edilebilir olmalıdır. Şehrimizin turizm potansiyelini ve çekiciliğini daha geniş kitlelere duyurmak için çalışmalıyız. Burada eklemek istediğim bir önemli husus daha var. O da bizim kendi esnafımızın, taşımacımızın, turistik tesis işletmecilerimizin ve bu tesislerde çalışan kardeşlerimizin, kamu görevlilerimizin daha doğrusu hepimizin turistlere karşı olan tutumu çok değerlidir. Hem ülkemizin hem de Trabzon’umuzun turistlerin gözünde olumlu bir imajı olması açısından mutlaka bu konuda hep beraber daha hassas olmamız gereklidir” diye konuştu. Birleşim Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’den Trabzon’a uçuş talebinin olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak söylemeliyim ki, Trabzon’a gelen yabancı turist sayılarındaki artışta elbette Trabzon’un ulaşım ağının gelişmesinin ve özellikle havayolu ulaşımındaki gelişmenin payı çok büyüktür. Burada yeri gelmişken yeni bir müjdeyi daha sizinle paylaşmak istiyorum. 4 Haziran’da Trabzon ve Suudi Arabistan arasında direkt uçuşları başlatıyoruz. Yaz dönemi boyunca gerçekleşecek uçuşlarda Trabzon’dan direkt uçuşla Cidde’ye ve Riyad’a seyahat mümkün olacak. 30 Eylül 2024 Pazartesi gününe kadar bunu devam ettireceğiz. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi’den Trabzon’a uçuş talebi tarafımıza ulaşmıştır; bu uçuşu da inşallah önümüzdeki süreçte başlatmış olacağız. Trabzon’dan Cidde ve Riyad’a karşılıklı haftada 5 sefer yapılacak. Bu seferler ile hem Trabzon turizmi ve ekonomisi gelişecek hem de hac ibadeti ve umre seyahatlerini gerçekleştirecek vatandaşlarımız için de büyük bir kolaylık olacak” ifadelerini kullandı. “Trabzon Havalimanı’nda yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz” Trabzon Havalimanı’nın genişletme çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Bakan Uraloğlu, “Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Yeni Havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız, yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek kıymetli bir eser olacak. Canı gönülden inanıyorum ki bu yatırımlar hayata geçtiğinde Trabzon’umuz sadece turizm alanında değil tarım, sanayi gibi her alanda büyük bir sıçrayış yaşayacaktır” dedi.
Muğla Öğrenciye ‘Sakız’ parasına ulaşım hizmeti Muğla Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 25 bin öğrencinin eğitim gördüğü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Kötekli-Kampüs-Yeniköy-Turgutreis öğrenci yurtları bölgesindeki ring sefer ücretini 7 TL’den 1 TL’ye düşürdü. 31 Mart yerel seçimleri öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın seçim vaatlerinden biri olan üniversite ring hattının 1 TL’ye düşürülmesi öğrencilerin yüzünü güldürdü. Öğrenciler ring seferlerini gün içinde birkaç kez kullanmak zorunda kaldıklarını, bu uygulamanın bütçelerine destek olacağını belirtti. Başkan Aras sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, “Sevgili öğrenciler, sabah size güzel bir haber vereceğimi söylemiştim. Nisan ayındaki ilk UKOME toplantısında Kötekli, Kampus, Yeniköy ve Turgutreis Öğrenci Yurtları bölgesindeki ring sefer ücretlerini öğrencilerimizin bütçelerine katkı sunmak için bu zor ekonomik şartlarda onlara bir nebze destek olabilmek için 1 liraya düşürüyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencisi İlke Varol öğrenciye yapılan her desteğin geleceğe yapılan katkı olacağını, öğrenciler için daha güzel fırsatlar sunulması gerektiğini söyledi ve uygulamayı hayata geçirenlere teşekkür etti. Tıp Fakültesi öğrencileri de fakültelerinin yukarıda olduğunu, gün içinde ring seferlerini birkaç kez kullandıklarını, 1 TL ile ancak sakız alınabildiğini söylediler ve bu indirimin bütçelerine de destek olacağını belirttiler. Engin Dural; “Ring seferlerindeki indirim sonrası olumlu dönüşler aldık” MUTTAŞ Toplu Ulaşım Birim Sorumlusu Engin Dural 1 Mayıs itibari ile başlayan uygulamadan öğrencilerin çok memnun olduğunu belirtti ve 13 araçla ring seferlerin devam edeceğini belirtti. Engin Dural; “1-48 kampüs ring Tıp Fakültesi güzergahında 10 araçla toplu taşıma hizmeti sunuyoruz. Ayrıca kampüs içerisinde görev alan 3 aracımızda ring, toplu taşıma seferlerine devam ediyor. Öğrencilerimiz için ring seferleri 1 Mayıs’tan itibaren 1 TL oldu ve olumlu dönüşler aldık”