GENEL - 26 Şubat 2019 Salı 12:50

Bartın Üniversitesi’nde “Kıbrıs Türk Edebiyatı” dersi açıldı

A
A
A
Bartın Üniversitesi’nde “Kıbrıs Türk Edebiyatı” dersi açıldı

Bartın Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (ÇTLE) bölümünde açılan seçmeli “Kıbrıs Türk Edebiyatı” dersi Türkiye’deki ÇTLE bölümlerinde bir ilk oldu.

Bartın Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (ÇTLE) bölümünde açılan seçmeli “Kıbrıs Türk Edebiyatı” dersi Türkiye’deki ÇTLE bölümlerinde bir ilk oldu.


2018-2019 akademik yılı bahar döneminde açılan ders ile Türkiye’deki ÇTLE bölümlerinde ilk defa Kıbrıs Türk Edebiyatı ders olarak işlenmeye başlandı. Kıbrıs Türk Edebiyatı ve özellikle de Kıbrıslı Şehit Şair Süleyman Uluçamgil hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan Bartın Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Can Şen, verdiği dersle alakalı olarak öğrencilerin derse yoğun ilgi gösterdiğini belirterek “Diğer Türk topluluklarına nazaran Türkiye ile KKTC arasında bir lehçe farklılığı olmamasına ve iki ülkenin ortak bir tarihî geçmişe sahip olmasına rağmen Türkiye’de Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın tanınırlığı oldukça düşük. Buna rağmen ülkemizde Kıbrıs Türk Edebiyatı üzerine yapılan çalışmaların son dönemde artması bizleri oldukça mutlu ediyor. Bu noktada, Üniversitemiz bünyesinde açılan bu ders ile Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın öğrencilerimize tanıtılacak olmasını çok önemli buluyorum.” dedi.


Şen, konuyla ilgi yaptığı açıklamada Kıbrıs Türk Edebiyatı’yla ilgili çalışmalarından ve dersin içeriğinden şu şekilde bahsetti:


“2012 yılında askerlik görevimi KKTC’de yapmam Kıbrıs’ı ve Kıbrıs Türk Edebiyatı’nı tanımamı sağladı. Akademik çalışmalarımla gönüllü bir elçi olarak Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın Türkiye’de daha fazla tanınması için gayret ediyorum. Üniversitemizin ÇTLE bölümünde açtığımız bu seçmeli ders de bu gayretimin bir parçası. Ders kapsamında başlangıcından günümüzde Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın gelişim seyrini inceleyerek özellikle Kıbrıs için bir dönüm noktası olan 1878 sonrasındaki edebî eserlere eğileceğiz. Bu noktada dersin açılmasında her türlü imkân ve kolaylığı sağlayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun, Sayın Dekanımız Prof. Dr. Sedat Yazıcı ve başta Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alsou Kamalieva olmak üzere ÇTLE bölümümüzün değerli hocalarına teşekkür etmek istiyorum. İnşallah dersimiz Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın ülkemizde daha iyi tanımasına vesile olur.”


Dr. Can Şen tarafından açılan ve ÇTLE öğrencileri haricinde ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden de öğrencilerin seçtiği dersi yaklaşık seksen öğrenci alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Ticaret Borsası Gıda UR-GE Projesi, firmalara ihracat kapıları aralıyor Bursa Ticaret Borsası’nın Gıda UR-GE Projesi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen B2B etkinliğine katılan Livo Zeytinyağı, önemli bir başarıya imza attı. Dubai’de bayilik anlaşması imzalayan firma, Orhangazi’deki tesislerinde üretilen ürünlerini artık Arap coğrafyasına ihraç edecek. Bursa Ticaret Borsası’nın (Bursa TB), gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerine uluslararası rekabet gücü kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gıda UR-GE Projesi, firmaların yeni ihracat pazarlarına odaklanmasına ve iş bağlantıları kurmasına katkı sağlıyor. Ticaret Bakanlığı destekleriyle hayata geçirilen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (UR-GE) ile Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenen B2B etkinliğine katılan Livo Zeytinyağı, Dubai merkezli TURQUAZ Gourmet L.L.C firması ile bayilik ve zeytinyağı ihracatı konusunda iş birliği anlaşması imzaladı. “Arap sofralarını Livo zeytinyağları ile donatacağız” Livo Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özel, ürünlerin ilk etapta Dubai, Katar ve Umman’da toptan ve perakende olarak satışa sunulacağını ve raflarda yer alacağını belirtti. Anlaşma kapsamında ilk sevkiyatın bir ay içinde başlayacağını söyleyen Özel, “İmzaladığımız anlaşma çerçevesinde önümüzdeki ay Suudi Arabistan ve Abu Dabi pazarına girmeyi hedefliyoruz. İnşallah Arap sofralarını Livo zeytinyağları ile donatacağız” dedi. Bursa TB UR-GE Projesi ile hayallerine ulaştı Bursa Ticaret Borsası’nın UR-GE Projesi ile başarıya ulaştığını anlatan Özel, “Livo Zeytinyağı’nı 2018 yılında Orhangazi’nin Sölöz köyünde kurduk. İlk günden bu yana çalışmalarımızı iç piyasadan ziyade ihracata yönelik yürütüyorduk. Ancak ürünlerimizi nerede, nasıl pazarlayacağımızı bilmiyorduk. Bu noktada Bursa Ticaret Borsası’nın UR-GE Projesi’ne katıldık. Bizim için çok faydalı oldu ve katıldığımız ilk yurt dışı programında ilk hedefimizi tutturduk. UR-GE Projesi bize hayal edemediğimiz şeyleri yaptırdı. Çok memnunum, başta Ticaret Bakanlığı ve Bursa Ticaret Borsası olmak üzere bu projeyi hayata geçiren herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu. Hedef Uzak Doğu pazarı Bursa Ticaret Borsası, gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerine, uluslararası alanda güç katmak için Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirdiği Gıda UR-GE Projesi ile vizyon kazandırmayı sürdürüyor. Projede yer alan üye firmaların uluslararası ticarette daha etkin bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde, Uzak Doğu pazarına yönelik yurt dışı B2B networking etkinlikleri düzenlenmesi planlanırken; aynı zamanda katılımcı üye firmalara hem kurumsal hem de yapısal anlamda güç katacak danışmanlık hizmetlerinin verilmesi hedefleniyor.