GENEL - 04 Ocak 2020 Cumartesi 16:44

Bartın Üniversitesi öğretim üyesinin yapay zeka tabanlı robotik sistemine TÜBİTAK’tan destek

A
A
A
Bartın Üniversitesi öğretim üyesinin yapay zeka tabanlı robotik sistemine TÜBİTAK’tan destek

Bartın Üniversitesinde Dr.

Bartın Üniversitesinde Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan’ın YTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Erhan Akdoğan ile birlikte geliştirdiği yapay zeka tabanlı robotik sistem projesi, TÜBİTAK 1512-Bireysel Genç Girişim (BiGG) programı kapsamında yapılan 4 bin 194 başvuru arasından desteklen 155 projeden biri oldu.


Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan’ın yürütücülüğünde, YTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akdoğan danışmanlığında, S. Erdem Arslan ile birlikte robotik rehabilitasyonda teşhis ve tedavi üzerine önerilen proje, TÜBİTAK 1512 - ‘Teknogirişim Sermayesi Desteği’ alması uygun görüldü.


Bireysel Genç Girişim (BİGG) programı kapsamında yapılan 4 bin 194 başvuru arasından desteklenmeye hak kazanan 155 projeden biri olan çalışmaya, 200 bin TL’ye kadar sermaye desteği sağlanacak.


Ayrıca projede yer alan girişimcilerin, İngiltere ile iş birliğinin geliştirilmesine yönelik olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı girişimiyle başlatılan ve TÜBİTAK tarafından yürütülen Kâtip Çelebi-Newton Fonu kapsamında Royal Academy of Engineering tarafından yürütülen “Leaders in Innovation Fellowships” programından faydalanmaları da sağlanacak.


“Yüksek teknolojiye sahip medikal robotların yerli imkânlarla üretimine katkı sağlayacağız”


Yaklaşık 18 ay sürmesi planlanan proje hakkında bilgi veren Proje Yürütücüsü Aktan, “Proje, fizik tedavi ve rehabilitasyonda doktor ve fizyoterapistlere hem teşhis hem de tedavi aşamalarında destek olacak akıllı bir robotik sistemin ticari prototipinin geliştirilmesi ile ilgilidir. Geliştirilecek olan sistem hem fonksiyonellik, hem de estetik olarak son kullanıcıya hitap edecek bir ticari prototip olacaktır. Sistem sayesinde yüksek doğrulukta teşhis imkânı ve tekrarlı egzersiz hareketlerinin robotlar ile gerçekleştirilmesi sağlanacak, ayrıca tedavi sürecinin kaydı ve takibi de kolaylaşacaktır. Bu sayede doktor ve fizyoterapistlerin işleri kolaylaşacak, daha fazla sayıda hasta kabulü mümkün olacaktır. Proje kapsamında üretilecek olan sistemin yüksek teknoloji içermesi, katma değerinin yüksek olması ve ihracat potansiyeli sayesinde ülkemizin teknolojik ve ekonomik gelişimine katkı sağlaması hedeflenmektedir” dedi.



“Bölgemizden başlayarak, Ülkemizin gelişimine değer katıyoruz”


Bartın Üniversitesinde yürütülen çalışmalarla yerli ve milli üretime katkı sağladıklarının altını çizen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Alanında yetkin insan kaynağımızla bölgemizden başlayarak, Ülkemizin gelişimine değer katıyoruz” dedi.


Rektör Uzun, kaydettiği başarılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Aktan’ı tebrik ederek, “Web Of Science aracılığıyla yayınlanan verilere göre ‘En Hızlı Yükselen Üniversite’ olan ve bu yükselişini sürdürülebilir olarak devam ettiren Üniversitemizde, öğretim üyelerimiz çalışmalarıyla adından bahsettirmeye devam ediyor. Akademik insan kaynağımızla projeler üretiyor, yeni patentler alıyor ve bilimsel yayınlarımızla insanlık yararına teknolojiler geliştiriyoruz. Yerliliği ve milliliği yükseltecek projelerle Ülkemize katma değeri yüksek ürünler sunmaya gayret ediyoruz. Üniversite olarak gerçekleştirilen çalışmalardan sadece biri olan akıllı rehabilitasyon robotu ile yüksek teknolojiye sahip medikal bir ürünü kendi imkanlarımızla üretebileceğiz. Bu düşüncelerle Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan ile tüm iç ve dış paydaşlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.


“Akıllı, sürdürülebilir ve yüksek katma değerli ürünler geliştiriyoruz”


Bartın Üniversitesinin tüm bileşenleriyle akıllı, sürdürülebilir ve katma değeri yüksek projeler üretme gayretinde olduğunun da vurgulayan Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle geleceğe yürüyoruz. İç ve dış paydaşlarımızla güç birliği içerisinde bölgemizi önceleyerek, Ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda büyük gayret gösteriyoruz. Yapay zeka tabanlı robotik sistem gibi birçok katma değeri yüksek ürünü bilimin ve insanlarımızın hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz. Çalışmalarımız kapsamında, bütüncül aklın da bir ürünü olan Filyos Limanı Projesi’ne odaklanıyor, Ülkemizin ekonomik ve stratejik alanlardaki gücünü daha da arttıracak projeye alanında yetkin akademik kadromuzla değer katıyoruz. ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda ihtisaslaşma hedeflerimize kararlı adımlarla yürüyor ve çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi beş yıldır sanatseverleri ağırlıyor İş Bankası’nın Ankara Ulus’taki tarihi binasında hizmet veren İktisadi Bağımsızlık Müzesi beş yıldır sanatseverleri ağırlıyor. Türkiye İş Bankası’nın Ankara Ulus’taki tarihi binasında hizmet veren İktisadi Bağımsızlık Müzesi beş yıldır sanatseverleri, tarih meraklılarını ve öğrencileri ağırlıyor. Cumhuriyet’in kuruluş döneminin yönetim ve finans merkezi Ulus’un simgesel yapılarından olan ve Türkiye İş Bankası’nın 3. genel müdürlük binası olarak inşa edilen tarihi bina, 2 Mayıs 2019’da İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak ziyaretçilere kapılarını açtı. Müze, pandemi nedeniyle uzun süre kapalı olmasına karşın bugüne kadar 400 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı. Ayrıca, her yaş grubundan öğrencilere yönelik düzenlenen ücretsiz atölyelerde ve rehberli turlarda 40 bine yakın öğrenci ağırlandı. Türkiye İş Bankası’nın kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına bir saygı duruşu niteliğindeki İktisadi Bağımsızlık Müzesi; milli mücadelenin ardından tam bağımsızlığa erişme yolunda atılan adımlara belge, fotoğraf, film ve objelerle ışık tutarak, ziyaretçilerini yüz yıllık bir tarih yolculuğuna davet ediyor. Müzenin kalıcı sergisi Milli Egemenlik, İzmir İktisat Kongresi, Milli Bir Bankanın Kuruluşu, İlk On Yıl, Kumaş ve Kömür, Şeker, Şişecam, Tasarruf, Sümerbank ve Üreticiye Destek başlıkları altında toplam 10 bölümden oluşuyor. Cumhuriyet’in ilanından günümüze yaşanan ekonomik gelişmelerin görülebileceği müze, İş Bankası’nın tarihine de ışık tutuyor. Müzeye ev sahipliği yapan tarihi bina, İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929 yılında İş Bankası’nın üçüncü genel müdürlük binası olarak inşa edildi. Cumhuriyet dönemi mimarlığında etkin bir rol alan ve Çankaya Köşkü’nü de tefriş eden iç mimar Selahattin Refik Sırmalı tarafından dekorasyonu yapılan 95 yıllık tarihi bina, Cumhuriyet modernleşmesinin simgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Müzenin ikinci katında Türkiye İş Bankası’nın 100. yılı vesilesiyle yeni bir sergi hazırlanıyor. İş Bankası’nın iletişim, reklam ve kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin tarihinin anlatılacağı serginin Banka’nın kuruluş yıldönümü olan 26 Ağustos’ta açılması planlanıyor. Müzenin üçüncü katında yer alan Ankara Sanat Galerisi ise 1 Temmuz 2024 tarihine dek “Oktay Anılanmert Retrospektif” sergisine ev sahipliği yapıyor. Desenleri ve beyaz ağırlıklı resimleri ile tanınan Anılanmert, bu sergide Boston’da yaptığı çalışmalarından doğan ve hareketin öne çıktığı daha renkli eserleriyle de sanatseverlerle buluşuyor. Müzede rehberli turlar ve atölyeler dahil olmak üzere tüm etkinlikler ücretsiz olarak sunuluyor. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebiliyor.
Bursa Hayat Hastanesi’nde robotik cerrahi dönemi Hayat Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Küçükalp, diz ve total kalça protezi ameliyatlarında robotik cerrahi hakkında bilgiler vererek hastalara hatırlatmalarda bulundu. Doç. Dr. Abdullah Küçükalp, diz ve total kalça protezi ameliyatlarında robotik cerrahinin planlama ve ameliyatın gerçekleştirme süreçlerinde robotik sistemlerin kullanıldığı bir teknoloji olduğunu söyledi. Açıklamasında, “Robotik cerrahi teknolojisi, cerrahların daha hassas ve kişiselleştirilmiş müdahaleler yapmalarına imkan sağlar. Hastanın anatomik yapısını 3 boyutlu tomografi çekimleri sonucunda değerlendirerek kişiye özgün en uygun protezin seçilmesin ve yerleştirme sürecini hem ameliyat öncesinde planlama hem de ameliyat içerisinde kontrol etmeye imkan verir” diyen Doç. Dr. Abdullah Küçükalp sözlerini şöyle sürdürdü: “Robotik kollar yardımı ve infrared alıcılar sayesinde kusursuz kemik kesileri yapılırken bağ dengesinde doğal dize en yakın pozisyonda gerçekleştirilir. Robotik cerrahi, diz ve kalça protez ameliyatlarında daha doğru pozisyonlama, daha az yumuşak doku hasarı ve daha hızlı iyileşme sürecini gibi avantajlar sağlayarak hastaların sağlıklarına çok hızlı kavuşmalarını sağlar.” Son teknoloji kullanılıyor Çalışmaları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Abdullah Küçükalp, “Özel Hayat Hastanesi, diz ve kalça cerrahisinde ortopedi alanında bulunan en gelişmiş robot kullanılan robotik cerrahi yöntemi ile daha kolay, daha ağrısız, daha başarılı ve daha güvenilir çözümler sunuyor. Hastanede kullanılan, uzay teknolojisi robotik cerrahi sayesinde dize ve kalçaya en uygun ve en anatomik protez uygulanabiliyor. Hastane bünyesinde artroplasti konusunda çok geniş vaka tecrübesine sahip bir doçent olmak üzere 4 ortopedi uzmanı robotik cerrahi ameliyatlarını yapabilmektedir” dedi. Doç. Dr. Abdullah Küçükalp, robotik cerrahi ile protez ameliyatı uygulanmasının klasik ameliyatlara kıyasla diz ve kalça protezi operasyonları sonrasında hastanın günlük yaşam aktivitelerine daha hızlı ve sağlıklı olarak geri dönebilmesini, yürüme, merdiven çıkma, araba kullanma gibi fonksiyonlarını hızla kazanabilmesini sağladığına da dikkat çekti. MAKOplasty yöntemi ile daha yüksek memnuniyetin hedeflendiğini ifade eden Doç. Dr. Abdullah Küçükalpsistem hakkında da şunları söyledi: “Sistem tüm dünyada yaygınlığını sürekli arttırmakta ve sürekli gelişimini sürdürmektedir ve total kalça, total diz ve parsiyel diz olarak adlandırılan temel artoplasti ameliyatlarının tamamı uygulanabilirken, gelişimini sürdürdüğü için gelecekte ayak bileği, omuz, omurga cerrahileri kullanılabilme ihtimaline sahiptir. Artroplasti ameliyatlarının başarısını belirleyen etkenler içinde en önemlileri kişiye özel uygun protez boyutunun belirlenmesi ve tam anatomik olarak protezin yerleştirilebilmesidir. MAKOplasty yöntemi ile cerrah, hastasına uygun ebatlardaki protezi ameliyat öncesinde seçebilir ve ameliyat sırasında bu protezi en düzgün şekilde yerleştirebilir.” “Ameliyatın ardından aynı gün yürütüyoruz” MAKOplasty total diz ve kalça protezinin, -Eklem kıkırdaklarında aşınma, dizde şekil bozukluğu oluşumu, sıklıkla bacakların içe yönelerek ‘O’ şeklini alması, -Kalça veya diz ekleminin içinde ve diz kapağının altında veya dışında özellikle aktivite ile oluşan ağrı, gece ağrısı ve uyku kalitesinde bozulması, - Eklem hareketlerinde sertlik ve kısıtlılık, dizin tam olarak açılamaması ve kapanamaması -Yürüme bozukluğu, sağlıklı ve ağrısız yürüme mesafesinin kısalması, denge kaybı durumlarında kullanıldığına ifade eden ve Robotik protez ameliyatı sonrası hastalarını ayni gün ayağa kaldırarak ilk adımlarını attırdıklarını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Küçükalp, “Uygulanan Multimodal analjezi protokolü yardımı ile en az ağrı ile ameliyat sonrası süreç tamamlanır. Hızlı ve etkili bir rehabilitasyon programı ile, genellikle birkaç gün hastanede kalan hastalar, evlerine çıkarlarken desteksiz olarak yataktan kalkma, tuvalete gitme ve ev içerisinde dolaşma kabiliyetine sahip olurlar” dedi.
İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Özer, yarım kalan projeleri tamamlıyor Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, geçmiş dönemden yarım kalan projeleri hızla tamamlıyor. Esenyurtlu gençlerin daha nitelikli eğitim alabilmesi ve ilçede derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılması amacıyla hayata geçirilen Kampüs Lise projesi yükseliyor. Esenyurt Belediyesi’nin yapımına başladığı Kampüs Lise projesinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Beş lisenin bir arada bulunduğu projede, yurt binası, kapalı spor salonu ve fen lisesinin çalışmalarının yüzde 50’si tamamlandı. Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in talimatlarıyla yapımına devam edilen Kampüs Lise içerisinde, 1 Anadolu lisesi, 1 fen lisesi, 1 imam hatip lisesi, 1 meslek lisesi ve 1 spor lisesini bulunuyor. İlçede gençlerin daha nitelikli eğitim almasının sağlanacağı proje, kısa sürede tamamlanarak öğrencilerin hizmetine açılacak. 3 bin 600 genç burada eğitim alacak Beş farklı branştaki liseyi aynı kampüste buluşturacak olan proje bittiğinde, okul konusunda büyük yetersizlikler yaşayan Esenyurt’un eğitim sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacak. Proje içerisinde 5 lisenin yanı sıra spor alanları, amfi, 26 atölye, sosyal tesis alanları, kütüphane, konferans salonu, 104 yataklı yurt binası, 824 kişilik yemekhane ve otopark bulunuyor. 1 milyar 52 milyon TL gibi dev bir bütçenin ayrıldığı proje tamamlandığında 3 bin 600 genç burada eğitim alacak.