KÜLTÜR SANAT - 29 Mayıs 2022 Pazar 16:56

Binlerce kişi BARÜFEST’22’de hem eğlendi hem öğrendi

A
A
A
Binlerce kişi BARÜFEST’22’de hem eğlendi hem öğrendi

Bartın Üniversitesinin BARÜFEST’22 çerçevesinde gerçekleştirdiği bilim, kültür, sanat ve spor etkinliklerine binlerce öğrenci, mezun ve üniversite adayı öğrenci katıldı.

Bartın Üniversitesinin BARÜFEST’22 çerçevesinde gerçekleştirdiği bilim, kültür, sanat ve spor etkinliklerine binlerce öğrenci, mezun ve üniversite adayı öğrenci katıldı.


Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Kutlubey Yerleşkesinde gerçekleştirdiği etkinlikler İletişim Uzmanı Öğr. Gör. İsmail Yolcu, 4 farklı ilden öğrencilerle bir araya geldiği “Başarı Yolcuğu” semineriyle başladı. Bartın, Zonguldak, Bolu ve Karabük’ten gelen lise öğrencileriyle bir araya gelen Yolcu, başarı ve motivasyon konusunda öğrencilere bilgiler verdi. Üniversite sınavlarına hazırlanma, üniversite tercihi ve meslek seçimi noktalarında önerilerde bulun Yolcu, eğitimin önemi, doğru tercih ve başarılı bir kariyer konuları üzerinde durdu.


“Öğrencilerimiz her zaman odak noktamız oldu”


BARÜFEST’22 açılış töreni Eğitim-İİBF Konferans Salonunda düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını yapan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Tribünde Değil Odağında Ol” anlayışıyla gerçekleştirilen etkinliklerin önemine değindi.


Rektör Uzun, “Öğrencilerimiz bizim her zaman odak noktamız olmuştur. Onların ilgi alanlarına göre hareket etmek, onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak bizim en temel hareket noktamızdır. Çünkü biliyoruz ki geleceğimizi inşa edecek olan da ihya edecek olan da gençlerimizdir. Bilimden sanata, spordan müziğe kadar birçok etkinliğin yer aldığı şenliklerimizde tüm bileşenlerimizin eğlenerek öğreneceklerine yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Türk Sanat Müziği Konseri büyük alkış aldı


Açılış töreninde Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şef Sezen Öztaş yönetimindeki Türk Sanat Müziği Korusu sahneye çıktı. “Göze mi Geldim, Sen mi Unuttun”, “Özlediğim Şarkısın” ve “Nazende Sevgilim” başta olmak üzere sevilen parçaların seslendirildiği konser müzikseverlerin büyük beğenisini topladı. Türk Sanat Müziği Konserine katılanlar yaklaşık bir buçuk saat süren dinletinin ardından, sanatçıları alkış yağmuruna tuttu.


Bilim, girişimcilik ve metaverse konularında söyleşiler düzenlendi


Şenlikler çerçevesinde düzenlenen söyleşilerde alanında yetkin konuklar tarafından farklı konularda bilgiler verildi. Kutlubey Yerleşkesindeki farklı salonlarda gerçekleştirilen söyleşilerin ilkinde Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Doktor Öğretim Üyesi Ümit Tayfun “Girişimde Kaybederken Kazanmak” başlıklı konuşmasını yaptı.


Stanford Üniversitesinden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği ve dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı liste BARÜ’den yer alan 6 akademisyenden Prof. Dr. Osman Gençel ile Dr. Öğr. Üyesi Parham Taslimi ise “Bilim Dünyasında Başarılı Olmak” adlı söyleşide yer aldı.


Dijital Çağ’ın yeni trendi olan NFT dünyasına Türkiye’den kurumsal anlamda giren ilk üniversite olan BARÜ’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Onur Usalan ise dijital sanat galerisi çalışmalarından da bahsettiği “Blockchain, Web 3.0 ve İş Fırsatları” başlıklı konuşmasını yaptı.


Resimler, fotoğraflar, heykeller, projeler


BARÜFEST’in dolu dolu geçen etkinliklerinde 4 ayrı resim ve fotoğraf sergisi açıldı. Eğitim-İİBF Binası fuaye alanında düzenlenen “Arayış”, “Memleketimden Ekoloji Manzaraları”, “Anın Sosyolojisi” ve “Öğrenci Çalışmaları” adlı sergilerde onlarca eser sanat severlerle buluştu.


Ayrıca Fen Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan 49 ayrı proje de posterleriyle sergi alanında yer aldı. Farklı alanlarda oluşturulan projelerden dereceye girenlere ödüller verildi. Bilim sergisini ziyaret edenlere öğrenciler tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.


Tiyatrolar, sinemalar, sergiler, ilginç deneyler, oyunlar…


İki gün boyunca kampüsü dolduran öğrenciler onlarca etkinliğe katıldılar. Gölet alanında kurulan stantlarda öğrenci toplulukları yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek yeni ekip arkadaşları buldular. Elektrikli otomobil, insansız hava aracı, insansız su altı aracı, roket çalışmalarının da sergilendiği şenlik alanında, sosyal sorumluluk projeleri anlatıldı. Öğrenci topluluklarıyla birlikte farklı birimlerden öğrenciler ve akademisyenlerin de yer aldığı alanda workshop, ilginç deneyler, sağlık için egzersiz, zumba dans gösterimi gibi çok sayıda etkinlik yapıldı.


Öğrencilerin sahnelediği “Sokrates Hapisten Neden Kaçmadı?” ve “Dr. Hicabi Mülakatlı ve Liyakatlı” izleyicilerin büyük beğenisini topladı. “Bartın in Shakesperean Art” sinema gösterimine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Açık hava sinema gösteriminde ise yüzlerce öğrenci çimler üzerinde film keyfi yaşadı.


Uluslararası öğrenciler kendi kültürlerden kesitler sundu


BARÜ’de eğitimlerine devam eden 69 farklı ülkeden uluslararası öğrenciler şenlikler boyunca birçok faaliyetle kendi ülkelerini ve kültürlerini tanıttı. Kendilerini Türkiye’nin gönüllü elçileri olarak tanımlayan öğrencilerin şiir ve şarkı dinletileri ile dans gösterileri büyük ilgi gördü. Yöresel kıyafetleriyle şenliklere renk katan öğrenciler aynı zamanda kendi ülkelerine özgü yemekleri ziyaretçilere ikram etti.


Şampiyonlar kupa ve madalyalarını aldı


BARÜFEST’22 çerçevesinde bir ay boyunca 5 farklı branşta devam eden spor müsabakalarında dereceye girenler düzenlenen törenle ilan edildi. Tenis, ayak tenisi, basketbol, voleybol ve futbol karşılaşmalarında bireysel ya da takım halinde ilk üçe girenlere madalya ve kupaları verildi.


Binlerce kişi 7 ayrı konserde doyasıya eğlendi


BARÜFEST’22’de büyük beğeni toplayan 7 konser gerçekleştirildi. Bartın Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Grup Hertelden konseriyle başlayan ilk günde Grup Armoni, Tayfur Çalık ve Grup Şat performanslarıyla izleyicileri büyüledi. Yine Bartın Üniversitesi öğrencisi Emre Demirkol’un DJ performansı ise öğrencilere unutulmaz bir gün yaşattı. İkinci günde ise sahneye Bartın Üniversitesi mezunu Sefa Başaran çıktı. Binlerce kişilik kalabalığa DJ performansıyla müzik ziyafeti yaşatan Başaran, sahnesiyle göz doldurdu.


Gerçekleştirilen boya festivali ise “ColorFest” ise renkli görüntülere sahne oldu. Ellerindeki boyalarla birbirlerini boyayan gençler, aynı zamanda müzik eşliğinde dans etti.


BARÜFEST’22 Gripin’in unutulmaz konseriyle son buldu. Konserler sırasında telefonlarının ışıklarıyla görsel bir şölen oluşturan öğrenciler, seslendirilen parçalara tek bir ağızdan eşlik ettiler. Konser sonunda BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik tarafından Gripin grubunun solisti Birol Namoğlu’na çiçek takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara KGM’den dolandırıcılık amaçlı SMS’lere karşı uyarı: "Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara SMS yoluyla ödeme bildirimi gönderilmemektedir" Karayolları Genel Müdürlüğü, dolandırıcılık amaçlı SMS’lere karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulunarak, "Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara SMS yoluyla ödeme bildirimi veya borç uyarısı gönderilmemektedir" denildi. KGM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Son günlerde bazı vatandaşlarımıza; ’HGS Borcu’, ’Elektronik Geçiş Ücreti’ ’Hız İhlali Resmî Hatırlatması’, ’Trafik Kontrol İhlali’, ’Elektronik Geçiş İhlali’, ’Geçiş Ücreti Bildirimi’ ve benzeri konu başlıkları kullanılarak dolandırıcılık amaçlı SMS’ler gönderildiği görülmektedir. Vatandaşlarımızın bu tür mesajlara karşı dikkatli olmaları büyük önem taşımaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara SMS yoluyla ödeme bildirimi veya borç uyarısı gönderilmemektedir" ifadelerine yer verildi. Dolandırıcılık girişimlerinde en sık kullanılan yöntemlerden birinin de sahte internet bağlantıları olduğu belirtilen açıklamada, "Dolandırıcılık amaçlı mesajlarda yer alan bağlantılarda; kurumların resmî internet adreslerini taklit etmek amacıyla "kurum adı + gov.tr" uzantıları çeşitli harf, rakam, sembol, noktalama işaretleri veya farklı ifadeler eklenerek (örneğin; doğru web adresi olan kgm.gov.tr yerine kgm.htlgid.help/secure/gov-tr, kgm.ngpmit.cc/secure/gov-tr gibi değiştirilmekte ve vatandaşlarımız yanıltılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle SMS içeriklerinde yer alan bağlantılara kesinlikle tıklanmamalı, herhangi bir ödeme işlemi bu linkler üzerinden gerçekleştirilmemelidir. Otoyol geçişleri veya hız ihlali gibi trafik ihlallerine yönelik borç/ceza sorgulama ihtiyacı duyulması halinde, işlem SMS’te yer alan bağlantı üzerinden değil; doğrudan e-Devlet sistemine giriş yapılarak ya da ilgili kurumların resmi internet siteleri kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları adına bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önemle rica olunur" denildi.
İstanbul Turkish Airlines Open, Belek’te başladı Dünya ve Avrupa golfünün ünlü yıldızlarını buluşturan Turkish Airlines Open, Belek’te başladı. Regnum, National Golf Kulübü’ndeki turnuvanın ilk gününü İsveçli Mikael Lindberg 66 vuruşla lider bitirirken, saha rekorunu da egale etti. DP Dünya Turu Asya Serisi kapsamında yer alan Turkish Airlines Open, Belek’teki Regnum, National Golf Kulübü’nde başladı. 32 ülkeden 156 oyuncunun katıldığı turnUvanın açılış raundunu 62 oyuncu eksi skorlarla tamamladı. 2 milyon 750 bin dolar toplam ödüllü turnuvanın ilk gününü İsveçli Mikael Lindberg 66 vuruşla (-6) lider bitirdi. İlk raunda 10. çukurda başlayan 33 yaşındaki oyuncu, son 10 çukurda altı birdie yapmayı başardı. Lindberg, geçen hafta Volvo Çin Açık’ta üçüncü olarak kariyerinin en iyi derecesini elde etmişti. Mikael Lindberg’in ardından İspanyol Alejandro Del Rey, İskoç Ewen Ferguson ve Güney Afrikalı Daniel Van Tonder, 67 vuruşla (-5) ilk günü ikinci sırada geçti. Aralarında son şampiyon Fransız Martin Couvra’nın da bulunduğu beş oyuncu da ilk raundu 68 vuruşla (-4) zirve takibini sürdürdü. Turnuvaya katılan 2018 Britanya Açık şampiyonu İtalyan Francesco Molinari ise ilk günü 69 vuruşla (-3) bitirdi. Türk oyuncular da sahada 176 ülkede yayınlanan Turkish Airlines Open’ın ilk gününde dört Türk oyuncu da sahaya çıktı. Türk golfçüler arasından en iyi skoru Leon Açıkalın kaydetti. Leon günü 74 vuruşla bitirirken, Taner Yamaç 75, Mutlu Güner de ilk raundu 76 vuruşla (+4) tamamladı. Turnuvaya amatör olarak katılan İbrahim Tarık Aslan 78 vuruşla açılış raundunu noktaladı. Yanakiev ve Teder tarih yazdı Turkish Airlines Open’a katılan iki amatör oyuncu Yordan Yanakiev ve Richard Teder de National Golf Kulübü’nde kendi ülkeleri adına tarih yazdı. 76 vuruşla (+4) günü bitiren 17 yaşındaki Yanakiev, DP Dünya Turu’nda sahaya çıkan ilk Bulgar oyuncu unvanını elde etti. 2026 Türkiye Amatör Açık şampiyonu olarak Turkish Airlines Open için wild card alan Richard Teder ise DP Dünya Turu’nda turnuva oynayan ikinci Estonyalı oldu. Mart ayında saha rekoru kırarak Regnum Pro-Am şampiyonu olan İngiliz Pavan Sagoo da ilk raundu 79 (+7) ile bitirerek son iki güne kalma şansını zora soktu. 3 Mayıs Pazar günü sona erecek turnuvaya Turkish Airlines D-Smart 77. Kanal Spor Smart ve D-Smart GO’dan canlı yayınlanıyor.
Antalya ALTSO Başkanı Erdem: "Vergi affı ile borçlar yapılandırılmalı, finansmana erişim kolaylaşmalı" Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, yerel ve küresel gelişmelerin etkisiyle son yıllarda ciddi bir daralma ve mali baskı altında kalan turizm sektörü için finansman, vergi ve mevzuat alanlarında acil düzenleme çağrısı yaptı. Geçtiğimiz günlerde ALTSO Meclis Toplantısı’na katılan Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan ile de sektörün bu taleplerini paylaştıklarını belirten Erdem, turizmin Türkiye ekonomisi için stratejik önemine dikkat çekti. Turizm sektörünün doğrudan döviz girdisi sağlayan bir alan olduğunu belirten Erdem, "Turizmciler fiilen hizmet ihracatı yapıyor. Ülkemize döviz kazandıran bu sektörün, ihracatçı statüsünde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu sayede turizmciler Eximbank kredileri, vergi avantajları ve teşviklerden yararlanabilir" diye konuştu. Rekabet gücünün artırılması için bu adımın kritik olduğunu söyleyen Erdem, buna ilave olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, "İhracat ve üretimi desteklemek amacıyla kurumlar vergisinde, normal ihracatçılar için kurumlar vergisinin yüzde 25’ten yüzde 14’e indirileceğini, üretici ihracatçılarda ise oranın yüzde 9’a kadar düşeceği" yönündeki açıklamasına atıfta bulunarak, "Turizmcilerin de ihracatçı sayılarak bu haklardan yararlandırılmasını talep ettiklerini" dedi. "Vergi affı ile borçlar yapılandırılmalı, finansmana erişim kolaylaşmalı" Pandemi sonrasında toparlanma sürecinde artan maliyetler ve düşen kârlılık nedeniyle birçok işletmenin borç yükü altında olduğunu belirten Erdem, turizm sektörüne özel borç yapılandırma paketleri hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Sektörün vergi affı beklentisi de olduğuna da işaret eden Erdem, ayrıca bu yıl uygulamaya giren "Yeni Yangın Yönetmeliği" gibi benzer uygulamalar nedeniyle uygun faizli ve uzun vadeli kredi imkânlarının sağlanmasının sektöre nefes aldıracağını söyledi. Erdem, aksi halde küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayakta kalmakta zorlanacağını ifade etti. "KDV uygulamalarındaki çelişkiler giderilmeli" Bölgenin ağırlıklı olarak konaklama, yeme-içme işletmelerinden oluştuğuna dikkat çeken ALTSO Başkanı, "Turizm işletmeleri satın aldıkları alkollü içeceklerde ödedikleri yüzde 20 KDV’yi mahsup edemiyor. Bu durum da işletmeler üzerinde çifte yük oluşturuyor. Genel giderden düşen bu masrafın KDV üzerinden mahsup edilmemesi genel vergi uygulamalarına da uygun bir yöntem değil" dedi. Bununla beraber bölgede ve turizm merkezlerinde hizmet üretildiğini, genellikle konaklama ve yeme-içme işletmelerinin bulunduğunu yineleyen Başkan Erdem, "Gıda alışlarında da yüzde 1 olan KDV girdi maliyetlerimiz satışta yüzde 10 olarak değerlendiriliyor. Turizmci zaten ağır yük altında. Bu yüzde 9’luk KDV farkı da yine işletmelerimizin üzerinde artı bir yük olarak kalıyor" diyerek bu gibi uygulamaların yatırımcı lehine düzeltilmesi gerektiğini belirtti. "Cirodan vergi alınmamalı" Artan maliyetler ve kur baskısı nedeniyle sektörde kârlılığın düştüğünü ancak vergi yükünün artarak devam ettiğini ifade eden Erdem, ciro üzerinden alınan vergilerin işletmeleri zorladığını kaydetti. Erdem, "Kazanç üzerinden vergi alınması gerekirken, ciro (hasılat) üzerinden alınan yükler özellikle düşük marjla çalışan turizmcileri ciddi şekilde etkiliyor. Örneğin konaklama ve yeme içme tesislerinde yüzde 2 oranında Konaklama Vergisi ile binde 5 oranında Turizm Katkı payı ciro üzerinden hesaplanıyor. Bu oran çok düşük karlarla çalışan işletmelerde büyük gelir kayıplarına sebep oluyor. Hasılat bir kazanç olarak görülmemeli. Hasılattan alınan vergilerin rakamları küçük gibi görünse de kazanca yansıdığı zaman çok büyük çarpan etkisi oluşturuyor. Verginin sadece kazanç üzerinden alınması gerekir. Bu rakamları milyonlarla hesapladığımız zaman çok ağır bir yük ile karşı karşıya kalıyoruz. Vergide asıl olan elde edilen kazanç üzerinden alınmasıdır. Ciro üzerinden alınan verginin kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi. "Ecrimisil harçları YDO ve Tüfe’ye göre çok fahiş artıyor" ALTSO Başkanı ayrıca ecrimisil nedeniyle alınan yüksek harç oranlarına da dikkat çektiği açıklamasında, "2026 yeniden değerlendirme oranı yüzde 25,49, son açıklanan enflasyon oranı ise 32,82 iken Ecrimisil harçlarının bu oranlara göre fahiş oranda artması da turizmci için büyük bir yüktür. Bir yandan devlet desteği bekleyen turizmciye kira artış oranlarının neredeyse 7-8 katı oranında artışla karşı karşıya bırakılması zor günler geçiren sektörün belini büküyor. Artışların açıklanan yeniden değerlendirme ve enflasyon oranlarını aşmaması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi. Başkan Erdem, turizm sektörünün sürdürülebilirliği için atılacak adımların yalnızca işletmeleri değil, bölge ekonomisini ve istihdamı da doğrudan etkileyeceğini belirterek, "Turizm, Türkiye’nin en önemli döviz kaynaklarından biridir. Bu sektörü güçlendirmek, ülke ekonomisini güçlendirmektir" çağrısı yaptı.
Aydın Didim’de "polisiz" diyerek dolandırdılar, kaçarken kaza yapınca yakalandılar Aydın’ın Didim ilçesinde kendilerini polis olarak tanıtıp bir kadını 30 bin Euro dolandıran şüpheliler, kaçarken motosiklet kazası yapınca yakalanarak tutuklandılar. Aydın’ın Didim ilçesinde film senaryolarını aratmayan dolandırıcılık olayı, şüphelilerin kaza yapmasıyla son buldu. Edinilen bilgiye göre, Altınkum Mahallesi’nde yaşayan bir kadını telefonla arayan şahıslar, kendilerini polis olarak tanıtarak "Adınız bir soruşturmaya karıştı, para ve ziynet eşyalarınız incelenecek" yalanıyla baskı kurdu. Paniğe kapılan kadın, evinde bulunan 30 bin Euro nakit parayı motosikletle gelen iki kişiye elden teslim etti. Parayı aldıktan sonra hızla bölgeden uzaklaşan şüpheliler, Didim-Söke yolu Taşburun mevkiinde motosikletle kaza yaptı. Kazanın ardından olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edilirken, şüphelilerden birinin çeşitli yerlerinde kırıklar oluştuğu, diğerinin ise durumunun iyi olduğu öğrenildi. Dolandırıldığını fark eden mağdurun ihbarı üzerine Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş ekipleri harekete geçti. Ekipler, yaklaşık 50 güvenlik kamerası kaydı ve görgü tanıklarının ifadelerini inceleyerek şüphelilerin kimliklerini kısa sürede belirledi. Yapılan çalışmalar sonucu kazaya karışan şahısların dolandırıcılık olayının failleri olduğu tespit edildi. Gerçekleştirilen teknik ve fiziki takip sonucunda parayı teslim alan B.G. ve Y.T. ile olaya yardım ettiği belirlenen H.G. düzenlenen operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan 3 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Yaralı olan şüphelinin ise hastanedeki tedavisinin ardından cezaevine gönderileceği öğrenildi.