ASAYİŞ - 28 Nisan 2025 Pazartesi 21:06

Çeşmi Cihan Amasra’nın ağlayan ağacı kesildi

A
A
A
Çeşmi Cihan Amasra’nın ağlayan ağacı kesildi

Türkiye’nin turizmde yükselen değeri Bartın’ın Amasra ilçesinin sembolleri arasında yer alan ağlayan ağaç kesildi. Bartın Belediyesi ve bölgede bulunan işletme yetkilileri, ağacın şikayet sonucu, güvenlik gerekçesiyle kesildiğini duyurdu.



Fatih Sultan Mehmet Han’ın, denizi ve muhteşem doğası nedeniyle Çeşmi Cihan (dünyanın gözbebeği) olarak nitelendirdiği Amasra’da bulunan ilçenin sembolleri arasında yer alan Ağlayan Ağaç, kesildi. Yıllarca yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği ağlayan ağacın kesilmesi ilçede ve sosyal medyada tepkilere neden oldu.


Amasra’nın Boztepe Mahallesi’ndeki bir çay bahçesinin içerisinde yer alan ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde bulunan ağlayan ağaç ile ilgili Amasra Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ağacın , Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararın ardından ağacın kesildiği ifade idildi. Açıklamada, "Şikayetler üzerine Valilik Makamının 26.11.2021 tarihli ’olur’ ile teşkil edilen ’Anıt Ağaç Koruma ve Bakım Komisyonu’, söz konusu ağaçla ilgili olarak 19.02.2025 tarihinde mahallinde bir inceleme gerçekleştirmiştir. Yapılan detaylı incelemeler neticesinde Komisyon; ağacın canlılığını tamamen yitirdiği, bulunduğu konum itibarıyla sert rüzgarlara açık olduğu ve özellikle turizm sezonunda yoğun insan hareketliliğinin yaşandığı bir bölgede bulunması sebebiyle, ileride yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla ağacın dipten kesilerek alandan uzaklaştırılmasının uygun olacağı kanaatine varmıştır. Ayrıca, ağacın turistik değerinin korunması maksadıyla kesilen kuru gövdenin bir kısmının, tanıtıcı bir tabela eşliğinde aynı bölgede sergilenmesi de uygun görülmüştür. Bu tespitler doğrultusunda, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26.03.2025 tarih ve 9856 sayılı kararı ile de selvi ağacının tehlike arz etmesi nedeniyle kesilmesine karar verilmiştir. Alınan ilgili kurul kararları çerçevesinde, söz konusu selvi ağacı Amasra Müze Müdürlüğü’nün denetimi altında belediyemiz ekipleri tarafından kesilmiştir. Amasra Belediye Başkanlığı olarak, kesilen bu kıymetli ağacımızın yerine en kısa sürede yeni bir fidan dikilerek doğaya ve iklim değişikliğiyle olan mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir" denildi.


İşletmeden ağacın kurtulduğu iddiası


Ağlayan Ağaç’ın adını taşıyan Çaybehçesinin yetkilileri ise yaptığı açıklamada, ağacın dışarıdan müdahale ile kurutulmuş olabileceği vurgulanarak, "İşletmemizin bahçesinde yıllardır sizlerle birlikte anı biriktiren, İşletmemiz bünyesinde yıllardır varlığını sürdüren, "ağlayan ağaç" olarak bilinen kıymetli ağacımız, birçok misafirimize hem doğayla bağ kurma hem de huzur bulma imkânı sunmuştur. ilçemizin simgesi haline gelen ağlayan ağacımız, Ne yazık ki, gelen şikayetler ve artan baskılar sonucu, bir aileye mensup bir kaç kişinin şikayeti üzerine ’ağacın kuruması’ gerekçesiyle, ağaç değerlendirme komisyon kararı doğrultusunda kesilmiştir. Üzülerek belirtmek isteriz ki, ağacımıza dışarıdan müdahale edilmiş olabileceği yönünde bizde ciddi bir şüphe uyandırmıştır. Ancak elimizde resmi bir analiz sonucu veya kesin bir kanıt bulunmadığından dolayı, bu hususta kesin bir beyanda bulunamıyoruz. Her şeye rağmen, doğaya ve sizlere olan sevgimizden vazgeçmiyoruz. Belediyemiz tarafından aynı türden yeni bir ağacı en kısa sürede yerine dikileceğini duymak bizleri sevindirdi. Yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. İşletmemiz, tüm güzelliğiyle ve siz değerli misafirlerimizin desteğiyle hizmet vermeyi sürdürmektedir.


Onu kaybetmek içimizi burksa da, her son yeni bir başlangıçtır. Yerine dikeceğimiz yeni fidanlarla, hayatı yeniden yeşerteceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Polise çarpıp kaçan şahıs, olay yerine gelince yakayı ele verdi: 1’i polis 2 yaralı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir şahıs, araç inceleyen polis memuruna ve bir vatandaşa çarpıp kaçtı. Olaydan yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen şahıs, polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde şahsın 2.83 promil alkollü ve ehliyetsiz olduğu belirlendi. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Germir Mahallesi Hulusi Akar Bulvarı’nda meydana gelen olayda, Serdar T., yönetimindeki 38 ST 608 plakalı otomobille başka bir araçta inceleme yapan polis memuru S.T.’ye ve Ö.B.’ye çarparak, kaçtı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alarak, Serdar T.’yi yakalamak için çalışma başlattı. Sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalenin ardından polis memuru S.T. ve Ö.B.’yi ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırdı. Olaydan yaklaşık yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen Serdar T., polis ekiplerinin dikkatiyle yakalandı. Serdar T. ekipler tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde Serdar T.’nin 2.83 promil alkollü olduğu ve alkol nedeniyle daha önceden 3 kez ehliyetinin alındığı belirlendi. Serdar T.’ye ‘alkollü araç kullanmak’ ve ‘ehliyetsiz araç kullanmak’ suçundan toplamda 37 bin 356 TL idari para cezası yazıldı. Gözaltına alınan Serdar T. işlemler için karakola götürüldü.
Kilis Kilis’in yeni Valisi Ömer Kalaylı oldu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hazırlanan ve 7 Ocak 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Kilis Valisi değişti. Kararname kapsamında Kilis Valisi Tahir Şahin, Trabzon Valiliği’ne atanırken, Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı Kilis’in yeni Valisi oldu. Kilis Valiliği’ne atanan Ömer Kalaylı kimdir? 1979 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Ömer Kalaylı, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Kalaylı, 2003 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından açılan kaymakam adaylığı sınavını kazanarak Gaziantep Kaymakam Adayı olarak mülki idare amirliği mesleğine başladı. Adaylık sürecinde Yavuzeli ve Araban Kaymakam Vekilliği görevlerinde bulunan Kalaylı, Ankara TÖMER’de Fransızca dil eğitimi aldı. 25 Eylül 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından bir yıl süreyle Fransa’ya gönderilen Kalaylı, Franche-Comté Üniversitesine bağlı CLA Dil Okulunda Fransızca eğitim gördü. Bu süreçte Paris’te ENA cole Nationale d’Administration bünyesinde düzenlenen ve "Fransa’da Valilik Kurumu, Adem-i Merkeziyet, Yönetimin Modernleşmesi ve Devlet Reformu" konularını kapsayan eğitim programına katıldı. Dönem Kaymakamlık Kursunu üstün başarıyla tamamlayan Ömer Kalaylı, kura ile Gaziantep’in Karkamış ilçesine atanarak yaklaşık 1 buçuk yıl görev yaptı. Daha sonra sırasıyla Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kaymakamlığı (2007-2009), Sivas’ın Gürün ilçesi Kaymakamlığı 2009-2013, Sivas Vali Yardımcılığı 2013-2016, Sakarya Akyazı Kaymakamlığı (2016-2018), Uşak Vali Yardımcılığı ve Uşak İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Gaziantep Şehitkamil Kaymakamlığı 2019-2022 görevlerinde bulundu. Kalaylı, 21 Aralık 2014 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nca Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen ve Çin’in yönetim sistemi konulu kısa dönem yurt dışı eğitim programına katıldı. İkinci üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümünde 2016 yılında tamamlayan Kalaylı, aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümünden ise 2022 yılında mezun oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Ömer Kalaylı, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.