EĞİTİM - 22 Nisan 2024 Pazartesi 19:20

Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı

A
A
A
Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) dönem toplantısına katıldı.


Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, bölge üniversitelerinin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet süreçlerinde iş birliği yapmalarını hedefleyen Batı Karadeniz Üniversiteler Birliğinin (BKÜB) Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen dönem toplantısına katıldı. BKÜB üyesi üniversite rektörlerinin katılımıyla Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri değerlendirilerek bölgesel kalkınmaya yönelik iş ve güç birliği içerisinde yapılabilecek ortak projeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.


Yalova Üniversitesi Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Batı Karadeniz Bölgesindeki yükseköğretim kurumları arasındaki akademik hareketlilik, eğitim ve kariyer fuarları, bölge gelişimine değer katacak bilimsel, sosyo-kültürel çalışmalar ile Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgiler verilerek stratejiler ve hedefler de değerlendirildi. Ayrıca BKÜB üyesi 17 üniversite son zamanlarda uluslararası öğrencilere yönelik yapılan açıklamalarla ilgili ortak bir bildiri yayımladı.


Bölge üniversiteleri arasındaki iş birliği süreçleri ve tecrübe paylaşımının önemine dikkat çeken Rektör Uzun, “Üniversite olarak Bartın ilinden başlayarak bölgemizin ekonomik, bilimsel ve sosyal alanda gelişimine katkı sunacak projeler hayata geçiriyoruz. İç ve dış paydaşlarımızla görüş alışverişinde bulunarak bölgesel kalkınma hedeflerimize yönelik adımlar atıyoruz. Bu noktada Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği dönem toplantısında değerli rektörlerimizle bir araya gelerek yapabileceklerimizi ele aldık, hedeflerimiz doğrultusunda görüş alışverişinde bulunarak önemli kazanımlar elde ettik. Bu düşüncelerle yakın ilgileri ve misafirperverlikleri için kıymetli rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mehmet Bahçekapılı’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca daha iyiye ulaşma konusundaki destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.


Toplantıya BARÜ Rektörü Uzun ile birlikte Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Çankırı Karatekin Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer de katıldı.



Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.