EKONOMİ - 11 Haziran 2019 Salı 15:19

Batman’da her iki kişiden biri borçlu

A
A
A
Batman’da her iki kişiden biri borçlu

BATMAN (İHA) – Batman’da bir araştırma ve danışmanlık şirketi tarafından yapılan ekonomi çalışması, kentte yaşayan her iki kişiden birinin borçlu olduğunu ortaya çıkardı.

BATMAN (İHA) – Batman’da bir araştırma ve danışmanlık şirketi tarafından yapılan ekonomi çalışması, kentte yaşayan her iki kişiden birinin borçlu olduğunu ortaya çıkardı.


Batman’da araştırma ve danışmanlık şirketi kentte ekonomi üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmaya göre Batman’da her iki kişiden birinin borçlu olduğu ve bankalar nezdinde en kritik on il arasında yer aldı. Konu ile ilgili bilgi veren araştırma ve danışmanlık şirketi genel müdürü Recep Doğmuş, araştırma şirketi olarak Batman genelinde sürekli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Doğmuş, “Bu alanda en son yaptığımız araştırma verilerine baktığımız zaman ekonomik alanda gerçekten de Batman’ın gözle görülebilir sıkıntısı olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomi anlamda yaptığımız araştırmaya göre Batman’da her iki vatandaştan bir tanesi borçlu durumda bu borçlu durum şahıslara, bankalara ya da esnaf gibi kuruluşlara nitelendirilebilir. Bu anlamda her iki vatandaştan birinin borçlu olması gerçekten de karamsar bir tablo gözümüzün önüne getiriyor. Sadece borçlu olma durumu değil aynı zamanda Türkiye geneli Türkiye bankalar risk raporuna baktığımız zaman Mart ayı verilerine göre Türkiye’de birçok alanda konut kredi, taşıt kredisi ve bireysel kredilerle karşılaştırdığımız zaman Batman en riskli olan ilk on il arasında yer almaktadır. Taşıt kredisinde yaklaşık 32 bin lira geri ödeme riski olan bir tutar söz konusu Türkiye ile karşılaştırdığımız zaman Batman en riskli 10 il arasında Konut kredisinde 76 bin liraya yakın bir rakam söz konusu ve diğer ilerle karşılaştırdığımız zaman yine en riskli 10 il arasında Batman yer alıyor. Buradan şu çıkıyor borçluluk durumu çıkıyor ve bunu geri ödememe ödeyememe bir risk söz konusu işsizlik oranın en yüksek olduğu, TRC 3 bölgesine baktığımız zaman vatandaşlarda gerçekten de problemli bir sürece girmiş durumda. Bu anlamda yetkilerinde en kısa sürede bu işsizliği çözerek hem risk faktörünü ortandan kaldırmaktan hem de borçlanma durumunun önüne geçmesi gerektirmektedir. Bu verilere bilgilere baktığımız zaman aslında şöyle bir durum karşımıza çıkıyor. Batman baktığımız zaman lüks araçlarımız var, lüks konutlarımız var gerçekten de taşıdığımız telefonlar yüksek meblağda rakamlara ulaşılabilir ama bunları halen kazandığımız paralarla almış değiliz. Henüz kazanmadığımız paralarla yaşam standartlarımız yükseltmiş durumdayız. Aldığımız telefonlar borç ile alınmış, bindiğimiz araçlar kredilerle alınmış ve oturduğumuz evler kredilerle alınmış ve bunu da ödeme riskimiz olduğu için açıkçası önümüze karamsar bir tablo karşımıza çıkıyor umarım en yakın zamanda işsizlik sorunu çözülmesi ile bu ekonomik sıkıntılarda ortadan kaldırılır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Park halindeki otomobilde yangın çıktı Aydın’ın Efeler ilçesinde park halindeki otomobilde, sürücüsünün kontağı çevirmesi ile yangın çıktı. Yangın itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Yangın, Efeler ilçesi Köprülü-Veysipaşa Mahallesi 1610 Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, araç sahibi H.K.’nın kontağı çevirdiği esnada, park halindeki 09 ABT 395 plakalı otomobilinden dumanlar yükseldi. Aracından alevlerin de çıkmaya başladığını fark eden sürücü, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede bölgeye gelen Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri yangına müdahale etti. Aracın elektrik bağlantısını keserek güvenlik önlemi alan ekiplerin hızlı müdahalesiyle yangın büyümeden söndürülürken, otomobilde maddi hasar meydana geldi. Soğutma çalışmalarının ardından yapılan ilk incelemelere göre aracın motor bölümündeki elektrik aksamın kısa devre yapması sonucu yangının çıktığı tespit edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı. "Bir anda alev aldı" Ekiplerin yangını söndürmek için bekleyen ve kontağı çevirdiği anda aracının alev aldığını ifade eden araç sahibi H.K., "Marşa bastım. Marşa basmamla beraber bir ses geldi. Baktım yanıyor. Yapacak bir şey yok. Arabayı çektireceğiz burada bu saatten sonra" dedi.
Bursa Piyanonun küçük üstatları performanslarıyla mest etti İnegöl Belediyesi, 5-15 yaş aralığında piyano eğitimi alan 67 küçük sanatçının resitali büyük beğeni topladı. İnegöl’ün farklı eğitim kurumları ve özel kurslarda piyano eğitimi alan küçük sanatçılara yeteneklerini ve performanslarını serileme imkanı sunuldu. İnegöl Belediyesi ve farklı kurslarda piyano eğitimi alan çocuklara motivasyon sağlamak, onları sahneyle tanıştırmak ve onure etmek maksadıyla yapılan “Tuşların Dansı Piyanonun Yıldızları” etkinliğinde, 5-15 yaş aralığında 67 çocuk sahne aldı. Gruplar halinde salona gelen küçük sanatçılar, aileleri ve kendilerini izleyenlere 5’er dakikalık performans sundu. Kendi belirledikleri repertuarla yeteneklerini sergileyen çocuklar, izleyenlerden alkış aldı. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, "Doğumdan ölüme kadar tüm evrelerde varız. Bugün de gördüğünüz gibi bu minvalde kendileri küçük ancak performansları çok büyük olan kıymetli evlatlarımız için bu özel programı düzenledik. Ben bugün burada yeteneğini ortaya koyan tüm evlatlarımızı kutluyorum. Hem performansları hem de medeni cesaretleriyle çok büyük bir alkışı da hak etti. Pek çok branş, enstrüman noktasında kurslarımız var. Bugün de burada hem belediyemiz hem diğer farklı kurslarda piyano eğitimi alan öğrencilerimizle çok keyif aldık. Güzel bir program oldu. 67 küçük sanatçımızın performansını izlemiş olduk. Her birine yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşma sonrası Başkan Taban ve protokol üyeleri, küçük sanatçıların her birine katılım sertifikası takdim etti. Etkinlik, Orkestra şefi ve Piyanist konuk sanatçı Deniz Tan’ın piyano resitali ile son buldu. Yaklaşık 20 dakikalık bir sunum ortaya koyan sanatçı hem öğrencilere örnek olan hem de dinleyenleri mest eden performansıyla alkış aldı.