EKONOMİ - 27 Temmuz 2024 Cumartesi 19:11

Batman’da Türk Ticaret Fuarı düzenlendi

A
A
A
Batman’da Türk Ticaret Fuarı düzenlendi

Türk devletlerinin iş adamlarının tek çatı altında toplanması ve uluslararası ortaklarla ticaret köprüleri kurmak amacıyla, Rok Danışmanlık ve Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 8 ülkenin devlet kurumlarınca desteklenen Türk Ticaret Fuarı’nın doğu ve güneydoğu ayağı Batman’da düzenlendi.


Almiran Group Yönetim Kurulu Başkanı, TTF Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Muhammed Arif Çetin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Rok Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Ticaret Fuarı Organizatörü Aygün Aliyeva, Almiran Group Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Arif Çetin, Azerbaycan Cumhuriyetinin İstanbul Başkonsolosluğunda Ticaret Temsilcisi Başdanışmanı Cavid Abdullayev, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Bölge Ofisi Ülke Yöneticisi Murat Ertekin, Türk Devletleri Teşkilatı TCCI Genel Sekreteri Adem Kula, AK Parti Genel Merkezi Ekonomi İşler Başkan Yardımcısı Zekeriya Aslan gibi birçok önemli isim katıldı.


Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi 8 ülkenin katılımıyla 7-9 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenecek olan Türk Ticaret Fuarı öncesinde Batman’da bir araya gelen temsilciler, ulusal KOBİ’lere, mikro üreticilere ve girişimlere yeni pazar fırsatları sunma, bölgesel ve küresel üretim zincirleriyle birleşerek farklı pazarlara ulaşmaları için fırsat kapısı aralamayı amaçlıyor.


Fuar öncesi Batman’da düzenlenen toplantıda konuşan konuşan Almiran Group Yönetim Kurulu Başkanı, TTF. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Muhammed Arif Çetin, Türk dünyasında yeni iş fırsatları oluşturulacağından ve Türkiye olarak Türk devletleri ile olan ticaret hacmini artıracağından da emin olduklarını ifade etti.


Ayrıca Türk dünyası ve Türk devletleri olarak bu fuarın, kültürel bağları pekiştireceğini ve ortak projeler geliştirmek için bir olanak sağlayacağını belirten Çetin, "Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk dünyası bünyesinde kurulan Türk Ticaret Odası Türk Ticaret Fuarı ROK EXPO işbirliği ile bölge ekonomileri ve küresel ticaret için de önemli fırsatlar sunacaktır. Bu girişimler, ekonomik iş birliğimizi güçlendirerek daha güçlü bir ticari bağ kurmamız ile sonuçlanacaktır. Zira Türk Ticaret Odasının oluşturulması, Türk dünyası arasında ekonomik entegrasyonu artırmayı da amaçlayan önemli bir adımdır. Bu yapı, iş dünyası temsilcilerinin bir araya gelerek ortak projeler geliştirmesine ve ticari engellerin aşılmasını da sağlayacaktır. Özellikle bölgeler arası ticaret hacminin artırılması ve yeni pazarlara ulaşma noktasında fuarın formun sağlayacağı rehberlik, kritik bir öneme haizdir. Keza, Doğu ve Güneydoğu’da da ciddi manada uluslararası platformlarda çok iyi firmalarımız mevcuttur. Batman ve bölge firmalarımızın Türk Devletleri ve Orta Doğu ülkeleri projelerinde ana yüklenici olarak bulunmalarını, fon sağlayıcılarını da bölge yatırımları için bölgemize çekmek hedeflerimiz arasındadır. Amaçladığımız bu ulvi maksatla da daha büyük, daha güçlü bir Türkiye için ayrışmadan birleşerek ’İyilik için ticaret’ parolasıyla hareket ediyoruz. Tabi Türk Ticaret Fuarı iş dünyasına yeni iş birliği fırsatları sunmak, inovasyonun ve her sektörde girişimciliğin desteklenmesine olanak tanıyacağı gibi Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Ticaret Fuarı iş birliği arasındaki ticaret hacmini artırmanın yanı sıra, yabancı yatırımcıların da ilgisini çekecektir. Elbette ki tüm bunlar da totalde, ülkemizin marka değerini arttırmada da önemli bir hamle olacaktır. Bu bağlamda TDT’nin dünya ekonomisine entegre edecek projelerin hayata geçmesi, gelecek dönemlerde iş birliği bağlamında çok önemli sinerjilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Komşumuz Irak üzerinden Orta Doğu ülkelerine Güneydoğu ve Doğu Anadolu potansiyeli kullanılarak lojistik ve tedarik noktasında bölgemiz firmalarının potansiyelini de kullanarak Çin, Rusya, Türk devletleri ile Orta Doğu ülkeleri arasında köprü olabiliriz. Türk devletlerinin kaynaklarının ve ürünlerinin hem Orta Doğu hem Balkanlar üzerinden lojistik ve pazarlamasını yapacak, Batman’ımız ve diğer Doğu ve Güneydoğu illerimizde de uluslararası başarılarıyla kendini kanıtlamış dinamik şirketlerimize TDT’nın içerisinde hem katkı sağlamaları hem de hak ettikleri yeri almaları için büyük bir fırsat olacaktır. Sonuç olarak, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde oluşturulan bu yapılar, Türk dünyasının ekonomik potansiyelini daha etkin bir şekilde ortaya koyarak, uluslararası ticarette önemli bir oyuncu haline gelmesine katkı sağlayacaktır. İş dünyasının değerli temsilcilerini, bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye ve Türk dünyasının ekonomik refahını arttırma hedefine ve Türk Ticaret Fuarına davet ediyoruz" dedi.


Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Bölge Ofisi Ülke Yöneticisi Murat Ertekin ise, "Burada Türk dünyası fuarına ilişkin bölgedeki iş adamlarının dikkatini çekmek için buradayız. Bölgede bulunan sanayicilerin ve iş adamlarının dikkatini çekmek için buradayız. Ben Macaristan ihracatının temsilcisi olarak Macar teknolojisini ve Macar ekonomisini tanıtmak için buradayım. Bilindiği gibi Macaristan Türk dünyası teşkilatının gözlemci üyesidir. Türk teşkilatının önem veren bir ülkedir. Siyasi ve ekonomi bağlamında ikili ilişkiler yürütmektedir. Bu çerçevede biz de Macar firmalarını Türkiye’ye getirmek, Türkiye’de distribütör bulmak istiyoruz. Bu bağlamda bu tür toplantılara katılarak Türkiye’deki sanayicilerin Macarlarla birlikte ne tür faaliyetler yürütebileceklerine değiniyoruz. Macarların 14 tane Nobel ödülü var. 10 milyonluk bir ülke için bu 14 Nobel ödülü çok önemlidir. Bu ödüllerin 13 tanesi teknik alanda verilen ödüllerdir. Dolayısıyla Macaristan teknolojisi çok ciddi anlamda ilerleme kaydetmiştir. Bu yolun Türkiye’ye de çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ticaret kısmına baktığımızda da iki ülkenin ticaretinin birbirine benzediğini görüyoruz; ancak rakip ülkeler olmadığını da biliyoruz. Dolayısıyla iş birliği imkanı vardır. Biz bu imkanı oluşturmak için elimizden geleni yapacağız. Burada da ilgi çok büyük bu ilgiye karşılık verebileceğimizi umuyorum" ifadelerini kullandı.


Rok Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Ticaret Fuarı Organizatörü Aygün Aliyeva da, "Bugün Türk devletlerinin ekonomik gücü ve Türk Ticaret Fuarı’nın getireceği fırsatlar konulu Batman bölgesinde bir tanıtım toplantısı düzenledik. Bizim için Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak Batman çok önemlidir. Bundan dolayı İstanbul’un ardından ikinci tanıtımımızı Batman’da yaptık. Bu gün 178 milyonluk nüfus ve 1.9 trilyon dolarlık ekonomik güce sahip olan Türk devletleri birçok alanda ilişkilerini güçlendiriyor ve özel sektör de bunun dışında kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden biz, Ticaret Bakanlığı himayesinde Türk devletleri ticaret ve sanayi odaları birliği iş birliğiyle 7-9 Kasım 2024 tarihinde İstanbul’da Türk devletlerinin en büyük buluşması olarak hazırlanan Türk Ticaret Fuarı’nı düzenleyeceğiz. Bu çalışmalar dahilinde Türkiye’de her bölgede tanıtım toplantılarımız devam ediyor. Herkesi bu büyük fuara bekliyoruz" diye konuştu.


Yoğun bir katılımla düzenlenen fuar toplantısı katılımcıların çektirdiği toplu hatıra fotoğraflarının ardından sona erdi.



Batman’da Türk Ticaret Fuarı düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Prof. Dr. Gözel: ’’Mevsim geçişlerinde kronik hastalığı olanların grip aşısı olmaları önemli’’ Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, mevsim geçişlerinde kronik hastalığı olan hastaların dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Nevzat Gözel, mevsim geçişlerinde kronik hastalığı olan hastalarda ani hava değişikliklerinin kronik hastalıkları tetikleyeceğini aynı zamanda hastalıkların aktifleşmesine sebep olacağını, bu nedenle kronik rahatsızlığı olan hastaların, hava değişimlerinde; beslenme düzenlerine ve giyecekleri kıyafetlere özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Nevzat Gözel, diyabet, hipertansiyon, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), romatizmal hastalıklar, onkolojik hastalıklardan herhangi birine sahip olan hastalarının, mevsim geçişlerinde beslenme, giyim tarzlarına ve özellikle hava değişiminin ani olduğu sabah ve gece saatlerinde dikkatli olmalarının önem arz ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Nevzat Gözel, bu hastaların dirençlerini arttıracak şekilde doğal beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini ve vitamin desteği gerekiyorsa vitamin desteği almalarının uygun olacağını ifade etti. Prof. Dr. Nevzat Gözel, mevsim geçişlerinde farenjit, tonsillit, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının artması nedeniyle kronik hastalığı olan bireylerin grip aşılarını yaptırmalarının önemli olduğunun altını çizdi. Fırat Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, özellikle kronik hastalığı olan hastaların hastalıklarının daha yavaş, daha hafif seyretmesi açısından ilaçlarını düzgün kullanmaları, mevsim değişikliği dönemlerinde uzman doktor kontrolünden geçmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.
Bursa Bursa barajlarında korkutan tablo Kurak bir sonbahar geçiren Bursa’da barajlardaki su oranları endişelendiriyor. Şehrin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Doğancı ve Nilüfer Barajlarındaki oranlar yağmurun yağmadığı her geçen gün düşüyor. Nilüfer Barajı’ndaki su miktarı yüzde 4’e düştü. Yağmursuz geçen ekim ayı Bursa barajlarındaki su oranlarını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Son 9 yılın en kurak Ekim ayını geçiren Bursa’da Doğancı ve Nilüfer Barajlarındaki su oranları bugün itibariyle Nilüfer Barajı’nda yüzde 4, Doğancı Barajında ise yüzde 53 olarak ölçüldü. İki barajın ortalama doluluk oranı yüzde 29’a kadar düşerken geçen yıl aynı günlerde Nilüfer Barajı’nda doluluk oranı yüzde 47, Doğancı Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 53’leri gösteriyordu. Meteorolojik verilere göre de hafta sonuna kadar yağmur yağması beklenmezken; yetkililer, su kullanırken vatandaşları tasarruflu olmaları konusunda uyarmaya devam ediyor. "Bursalılardan suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz" Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu yıl yaşanması beklenen su sıkıntısı ile ilgili olarak "Buharlaşma ve hızlı kurak su konusunda önlem alınmasını gerektiriyor. Bir yandan biz gerekli önlemleri alırken, diğer yandan Bursalılar’dan suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz. 2026 yılı ortalarından itibaren baraj bağlantısını yapacağız ve isale hattının tamamlanmasıyla 2060 yılına kadar su sorununu çözeceğiz." diye konuştu.
Aydın İl Tarım’dan üreticilere ‘ilaçlama’ çağrısı Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele devam ederken, turunçgil bahçelerindeki mevcut durumu değerlendiren İl Tarım ekipleri, ilaçlama çağrısı yaptı. Çiftçilerin korkulu rüyası olan ve portakal, mandalina gibi turunçgil bahçelerinde meyveleri kurtlandırarak büyük oranda zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor. Bu çerçevede Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri bitki sağlığı ile ilgili konularda arazide periyodik kontrollerine devam ederken, üreticileri de bilgilendiriyor. 17 ilçede sahaya inen 36 uzman personel ile turunçgil bahçelerinin ana zararlısı Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede mevcut durum değerlendirildi. İlaçlamaların hasada 10 gün kalana kadar devam edilmesi çağrısında bulunan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, konu ile ilgili yaptığı paylaşımda “Turunçgil üreticilerimizin dikkatine. Turunçgil bahçelerinde Akdeniz Meyve Sineği mücadelesi devam etmektedir. Mücadele ruhsatlı ilaçlarla kimyasal yolla (kısmi dal ilaçlaması) veya kitlesel tuzaklarla biyoteknik mücadele ile yapılmalıdır. İlaçlamalar hasatta 10 gün kalana kadar 7-10 gün aralıklarla tekrarlanmalıdır. Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca bahçe ve Akdeniz Meyve Sineği tuzak kontrolleri yapılarak popülasyon yoğunluğu haftalık olarak izlenmektedir. İlaçlamalardan önce çevrenizdeki arıcıları bilgilendiriniz” ifadeleri yer aldı.