ÇEVRE - 24 Mayıs 2022 Salı 11:52

Gercüş’te doğal mantar bolluğu

A
A
A
Gercüş’te doğal mantar bolluğu

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Yamanlar köyünde bol mantar sezonu yaşanıyor.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Yamanlar köyünde bol mantar sezonu yaşanıyor.


İlkbahar ve sonbaharda meşe ağaçlarının bulunduğu alanda toprak altından çıkan ve insanların ormanlarda bulmak için büyük çaba sarf ettiği mantarda bu sene bolluk yaşanıyor. Gercüş’ün Yamanlar köyünde bulunan vatandaşlar sabahın erken saatlerinde kalkarak mantar toplamaya gidiyor. Bazı vatandaşlar ise topladıkları mantarların kilogramını 50 TL‘ye satıyor. Toplanan mantarlar eve getirilerek yıkandıktan sonra kaynatılıyor daha sonra parçalar haline getirilip yumurta ve soğanla yağın içinde kavrularak sofralarda yerini alıyor.


Yamanlar Köyü Muhtarı Nevzat Turğut, "Nisan ve mayıs aylarında meşe ağaçlarının arasında yetişen doğal mantarlardır bunlar. Yağışların iyi olduğu aylarda mantar bolluğu yaşanıyor. Gördüğünüz gibi zehirli ve zehirsiz mantarı biz fark edebiliyoruz. Zehirsiz olan mantarlar bembeyaz bir rengi var zehirli mantarlar ise sapsarı renginde ve siyah renklerindedir onlar tamamen zehirli mantarlardır. Biz bunları satmıyoruz ama köyümüzde bazı vatandaşlar bunları toplayarak kilosunu 50 TL’den satarak ailelerine katkıda bulunuyor. Tamamen doğal ortamında yetişen mantarların pişirmesi şu şekilde oluyor. Mantarlar tencereye konularak kaynatılıyor daha sonra yumurta soğan ve yağın içinde pişirilerek yapılıyor. Çok lezzetli tadı kırmızı etten daha güzel diyebiliriz" dedi.



"İşi bilmeyen mantar toplamasın"


Muhtar Turğut, işi bilmeyenlerin mantar toplamaması gerektiğini söyledi. Turğut, "Meşe ağaçlarının arasında bir de domuz mantarı dediğimiz zehirli mantarlar da var bazı vatandaşlar ise bunları ayırt edemediği için toplayıp eve götürüyor ve daha sonra zehirleniyorlar. Oysa zehirli mantar ve zehirsiz mantarlar arasında bayağı fark var zehirli mantarlar siyah ve sarı rengindedir. Zehirsiz mantarların ise altı beyazdır. Mutlaka bunu bilmeleri lazım, bunları bilmeyen mantar toplamaya gelmesin. Ya da bu işi bilen biri ile birlikte gelip toplasınlar" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.