GÜNDEM - 22 Kasım 2025 Cumartesi 10:17

Gercüş’te göçerlerin zorlu yolculuğu

A
A
A
Gercüş’te göçerlerin zorlu yolculuğu

Batman’ın Gercüş ilçesinde havaların soğumasıyla beraber Van, Bitlis ve Erzurum gibi kentlerden gelerek Gercüş üzerinden Mardin’in Nusaybin ilçesindeki yaylalara giden göçerlerin zorlu yolculuğu başladı.


Göç yolculuğuna başlayan göçerler bazen karayolunda bazen de arazi ve dağlık alanlardan geçerken, bir çok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Karayollarını kullanırken araç tehlikesiyle, dağlık alanlardan geçerken de uçurumlarla karşı karşıya kalan göçerler yılda yaklaşık 3 ayı yollarda geçiriyor. Van ve Bitlis’ten gelerek Gercüş’ten geçip Mardin’in Nusaybin ilçesine giden göçerler, hayvanlarını yazın serin bölgelere kışın ise sıcak bölgelere naklediyor.


Göçer Serhat Temel, "Yaklaşık 3 ay yollarda kalıyoruz. Van’ın Başkale ilçesinden geliyoruz, yaklaşık 2 aydan fazladır yoldayız. Her gün bir yerdeyiz. Konaklayarak gidiyoruz. Mardin’in Nusaybin ilçesine gidiyoruz. Yaklaşık 15 günümüz kalmış Nusaybin’e. 15 gün sonra bu macera bitecek. Göçerliğin zor tarafları var ama güzel olan yanları da var. İlkbaharda yolda olduğumuz zamanlar daha güzel. Sonbaharda daha zor. Karayolundan geldiğimiz zaman şoförler kızıyor, tarlalardan geldiğimiz zaman da vatandaş kızıyor. Nereden gideceğimizi biz de bilmiyoruz" dedi.



Gercüş’te göçerlerin zorlu yolculuğu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AFAD Başkanı Pehlivan: "Afet yönetimi konusunda görevli ekiplerin aynı bilinçle, azami hassasiyetle hareket etmesini çok önemsiyoruz" Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda düzenlenecek, ’Engelli Bireylere Yönelik Afet Farkındalık Eğitim Modülü Geliştirme Çalıştayı’nın açılış oturumunda konuşan AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, "Afet yönetimi konusunda görev almış ve alacak bütün ekiplerin, paydaşların aynı bilinçle, azami hassasiyetle hareket etmesini çok önemsiyoruz" dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda, 20-22 Nisan arasında düzenlenmesi planlanan, ’Engelli Bireylere Yönelik Afet Farkındalık Eğitim Modülü Geliştirme Çalıştayı’nın açılış oturumu gerçekleştirildi. Çalıştayda, engelli vatandaşların afet öncesi, sırası ve sonrasında karşılaşabilecekleri durumlara karşı doğru davranış biçimlerinin kazandırılmasının amaçlandığı belirtilirdi. Programda sürece uygun, erişilebilir, kapsayıcı ve uygulanabilir bir eğitim modülünün geliştirilmesinin de hedefler arasında yer aldığı ifade edildi. Açılış oturumunda konuşan AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, şu ifadelere yer verdi: "Burada geliştirilecek modüllerin sadece engelli bireylerin eğitilmesinin ötesinde, afetlerle mücadele ve afet yönetimi konusunda görev almış ve alacak bütün ekiplerin, paydaşların aynı bilinçle, azami hassasiyetle hareket etmesini çok önemsiyoruz. Sadece idari bir anlayışla değil, tek taraflı bir bakış açısıyla değil, bu konuda bugüne kadar çalışma ortaya koymuş, en önemlisi de engelli bireylerin kendisinden bu süreçleri dinleyip, tecrübelerinden faydalanıp onların ortaya koyduğu anlayış doğrultusunda da yeni politikalar geliştirmek istiyoruz. Var olan uygulamaları da daha da geliştirmek istiyoruz. Engelli bireylerimiz afetlerde çok daha fazla zorlukla karşılaşıyor. Gerek teorik olarak, gerekse uygulamada tespit edilen hususlar olarak, bir araya getirip bütünleştirdiğimizde inanıyorum ki daha uygulanabilir bir model ortaya koyacağız."
Çanakkale Cumhurbaşkanlığı 7. Uluslararası Yat Yarışları lansmanı Çanakkale’de yapıldı Çanakkale etabıyla başlayacak olan Cumhurbaşkanlığı 7. Uluslararası Yat Yarışları lansman toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşecek olan 7. Uluslararası Yat Yarışları’nın ilk etabı Çanakkale Kupası yarışları olacak. 200’den fazla sporcu, 23 Nisan’da İstanbul’da Dolmabahçe önünden start alacak yarışta zorlu mücadele verecek. Burada ilk 3’e giren ekipler Ulusal Egemenlik Kupası’nın sahibi olacak. Ancak ekipler İstanbul’dan yola çıktıktan 140 deniz mili süren bir rotada Çanakkale’ye doğru kıyasıya mücadele edecek. Çanakkale’ye ilk ulaşan ekipler ise Sahil Güvenlik Line Honours ödülüne hak kazanacak. 24 saatten uzun sürmesi beklenen yarışlarda tüm takımlar 24 Nisan’da Çanakkale’ye varmış olacak. Yarışlar, 25 Nisan’da Çanakkale Boğazı’nda devam edecek. Çanakkale Kordon’dan da izlenebilecek bu anlamlı yarış, 25 Nisan gecesi düzenlenecek ödül töreniyle taçlanacak. Lansman toplantısına Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve davetliler katıldı. Lansman toplantısında konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Şu ana kadar yapılan kayıtlara baktığımız zaman da gerçekten Çanakkale’ye olan teveccühün ilginin artığını görmek güzel. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları’nın 7.’si düzenleniyor. Fakat Çanakkale etabı 2. defa düzenlenecek. 23 Nisan’da bayram günümüzde İstanbul’dan yola çıkacak olan yatlar 25 Nisan’da Çanakkale’de olacak. Buradaki yarışmanın sonunda da akşamında ödül törenini hep beraber yapacağız. Çanakkale Boğazı zaten çok güzel, çok özel bir boğaz. O teknelerle beraber de Çanakkale Boğazı bir bayram yerine dönüşüyor. Çok görsel bir şölen oluşuyor. Bu sadece bir yat yarışı, bir yarış değil. Aynı zamanda şehitlere olan vefanın göstergesi, bir saygı sürüşü hükmünde gerçekleşiyor. Dolayısıyla Çanakkale Kara Muharebeleri’nin başlangıcında bu etkinliği yapmak daha da anlamlı hale geldi" dedi.
Ağrı Ağrı’da okullarda eğitim, Kahramanmaraş’ta hayatını kaybedenler için okunan Fatiha ile başladı Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, il genelindeki tüm okullarda, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için Fatiha duası okunarak eğitim-öğretime başlandı. Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Hayrettin Atmaca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni ziyaret ederek öğretmen ve öğrencilerle birlikte İstiklal Marşı’nı okudu. Marşın ardından, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için Fatiha suresi okunarak dua edildi. Kökrek, burada yaptığı açıklamada, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi ile Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki okullarda meydana gelen saldırıların eğitim camiasında derin üzüntüye neden olduğunu belirtti. Hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilere Allah’tan rahmet, ailelerine ve eğitim camiasına başsağlığı dileyen Kökrek, yaralılara da acil şifalar temenni etti. Eğitim camiası olarak zor günlerin dayanışma ve birlik içinde aşılacağına inandıklarını ifade eden Kökrek, "Çocuklarımızın geleceğe umutla bakabilmesi için tüm gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Müdürlüğümüz koordinesinde il genelinde tüm okullarımızda İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından hayatını kaybeden meslektaşımız ve öğrencilerimiz için Fatiha duası edilerek eğitim-öğretime başlanmıştır." dedi. Programın ardından öğrenciler sınıflarına geçerek ders başı yaptı. Ziyarette Kökrek’e Şube Müdürü Muhammet Necmi Karaoğlan eşlik etti.