EĞİTİM - 01 Mayıs 2024 Çarşamba 11:59

Öğrenciler sensör sayesinde yaklaşınca kapağı açılıp kapanan akıllı çöp kutuları yaptı

A
A
A
Öğrenciler sensör sayesinde yaklaşınca kapağı açılıp kapanan akıllı çöp kutuları yaptı

Batman’ın Sason ilçesinde Yunus Emre Ortaokulu öğrencileri, öğretmenler eşliğinde yıl içerisinde yaptıkları bilişim teknolojileri, fen ve resim etkinliklerinin görücüye çıkardığı sergi yoğun ilgi gördü. Sergide öğrenciler tarafından sensör sayesinde yaklaşınca kapağı açılıp kapanan akıllı çöp kutuları görenlerin ilgisini çekti.


Yunus Emre Ortaokulu bahçesinde açılan sergide, öğrencilerin birinci dönem ve ikinci dönem özenle hazırladıkları resimler, bir kısmını atık materyallerden yaptıkları bir birinden güzel sensörlü cihazları ve birçok alanda öğrencilerin geliştirdiği proje ve çalışmalar sunuldu. Sergide öğrencilerinin hazırladığı 5 projenin yoğun ilgi gördüğünü ve geliştirilmeye müsait projeler olduğunu belirten Yunus Emre Ortaokulu Bilişim Teknolojileri öğretmeni Lokman Özkan, arduino ve robotik kodlamayı kullanarak geleceğin önemli projelerini yaptıklarını söyledi. Özkan, "Bu gün görücüye çıkardığımız projelerimizin başında sensörler sayesinde yaklaşıldığında kapağı açılan ve ardından tekrar kapanan akılı çöp kutusu, akılı otopark bariyerinin sensörleri aracılığıyla araç yaklaştığında açılıp kapanabilen bir bariyer yaptık. Bir başka projemiz, engelleri algılayarak yön değiştiren robot yaptık. Bir diğer projemizde tarım sektöründe çiftçilerimizin önemli ölçüde işlerini kolaylaştıracak yağışlara duyarlı açılıp kapanabilen çatıdır. Diğer projemiz de akılı güneş panelleri, bu projede güneş panelleri her hangi bir yardım gerekmeksizin sürekli güneşi takip ederek daha fazla güneşten enerji alarak daha fazla yararlanmamızı sağlayacak" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Cenaze dönüşü freni patlayan belediyeye ait midibüs uçuruma yuvarlandı: 9 yaralı Sakarya’nın Geyve ilçesinde cenazeye vatandaşları götüren ve dönüş yolunda freni patlayan Geyve Belediyesi’ne ait midibüs uçuruma yuvarlandı. Kazada 9 kişi yaralandı. Kaza, Geyve Doğantepe Orman İşletme Deposu mevkiinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Geyve Belediyesi’ne ait plakası henüz öğrenilemeyen S.S. kontrolündeki midibüsün cenaze dönüşünde freni patladı. Freninin patladığını fark eden sürücü, aracı durdurabilmek için orman işletme deposuna girerek burada park halinde bulunan 54 AKN 805 plakalı bir otomobile de çarptı. Sürücünün çabalarına rağmen hız kesmeyen midibüs, uçuruma yuvarlandı. Meydana gelen kazada 9 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerince çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. “9 hemşehrimiz hastaneye kaldırılmış ve ayakta tedavileri devam etmektedir” Öte yandan, Geyve Belediye Başkanı Selçuk Yıldız yaşanan kazanın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün cenaze sebebiyle Sütalan Mahallesine hemşehrilerimizi götüren Belediyemize ait araç dönüş yolunda saat 15 sıralarında kaza yapmıştır. 9 hemşehrimiz hastaneye kaldırılmış ve ayakta tedavileri devam etmektedir. Kaza ile ilgili gerekli araştırma ve soruşturmalar Belediyemizce gerçekleştirilerek tekrar sizlere bilgi verilecektir. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun diyor, Rabbimden acil şifalar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Muğla İşitme engelli vatandaşlar, konseri işaret dili ile takip etti Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kale Kültür ve Sanat Derneği öğreticisi Fatma Yücel, Muğla’da düzenlenen Muğla konserde, sahneye çıkarak işitme engelli bireylere söylenen şarkıları işaret dili ile çevirdi. İşaret dili ile konseri izleyenler bu farkındalığın herkese örnek olması dilediklerini belirtti. Bu yıl dördüncü kez Muğla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Merkezi’nde düzenlenen Muğla Koroları Konserinde Marmaris, Ortaca, Fethiye, Köyceğiz ve Bodrum’dan katılan Türk Sanat Müziği koroları muhteşem bir konsere imza attı. Konser ile birlikte ikinci kez işitme engelli vatandaşlar için Marmaris Kale Kültür ve Sanat Derneği’nin İşaret Dili Usta Öğreticisi Fatma Yücel tarafından işaret dili çevirisi yapıldı. Konsere gelen davetliler arasında İşitme Engelliler Futbol Dünya İkincisi olan Muğla Sessizler Spor Kulübü Başkanı Ayşenur Çankaya, yönetim kurulu üyeleri ve başarılı işitme engelli sporcuları da katılım sağladı. İşitme engelli sporcuların uzun bir aradan sonra çekinerek katıldıklarını ifade ettikleri konserde çok özel anlar yaşandı. Müziği hisseden ama işaret dili çevirisi olmadığı için sözleri anlamadıklarından konser etkinliklerine katılamadıklarını ama bu konserin işaret dili çevirisi sayesinde onlar için bir ilk olduğunu, hissettikleri müziğin sözlerini işaret dili çevirisi ile birleştirince tam bir konser izlediklerini, bu farkındalığın herkese örnek olması dileklerini belirtti. 2 yıldır her konserlerinde işaret dili çevirisi yapılan Marmaris Kale Kültür ve Sanat Deneği Başkanı Nilgün Kale, "Dostlarımız sadece haberler ve seminerlerde değil, her türlü sosyal ve kültürel etkinliklerde de unutulmamalı, diye bu farkındalık hareketine başladık’’ dedi. Usta Öğretici Fatma Yücel ise konser salonlarında, tiyatro ve sinema salonlarında dostlarımızın yeri olduğunu, onların konserler sonrası memnuniyet ve gözlerindeki mutluluğun çok kıymetli olduğunu ifade ederek ‘’Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Dostlarımıza faydalı olmak için öğrendiğimiz işaret dili, bir gün bizim anadilimiz olabilir" dedi. Fatma Yücel, Kale Kültür ve Sanat Derneği’nin bu konudaki desteği ve bu farkındalık hareketine öncülük ettikleri için başta Dernek Başkanı Nilgün Kale’ye ve derneğin bütün üyelerine teşekkür ederek işaret dilinin tüm konserlerde uygulanmasının önemini vurguladı.
Sakarya SUBÜ öğrencileri teknik gezi için TRT’deydi SUBÜ Sakarya MYO Gazetecilik ve Habercilik Bölümü, öğrencilerin bilgi ve becerilerini artırmak, vizyonlarına katkı sağlamak gayesiyle TRT’ye teknik gezi düzenledi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sakarya Meslek Yüksekokulu Gazetecilik ve Habercilik Bölümü; öğrencilerin bilgi ve becerilerini artırmak, vizyonlarına katkı sağlamak amacıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na (TRT) teknik gezi düzenledi. TRT Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı’nın hazırladığı program çerçevesinde teknik gezi yapan öğrenciler, TRT’de kariyer imkanları ve ‘Geleceğin İletişimcileri Yarışması’ ile ilgili de bilgi edindi. Öğrencilerin ziyaret ettiği alanlardan birisi TRT Müzesi oldu. Müzede Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının ilk yıllarından bugünkü teknolojiye ulaşma süreci öğrencilere aktarıldı. Rehberler, TRT’nin lambalı radyo, kamera ve televizyonlardan; dünyanın tüm kıtalarında 17 televizyon kanalı ve 17 radyo kanalı ile 41 dil ve lehçeyle yayın yapan noktaya ulaştığını vurguladı. Müzede bir zamanlar evlerde kullanılan radyolar, yayınlarda kullanılan mikrofonlar, radyo tiyatroları ve efekt oluşturma yöntemleri, kameralar ve mavi kutu teknolojileri de öğrencilere tanıtıldı. Ayrıca ilk yayınların görüntüleri ve sesleri sunuldu. Müzenin ardından yeni stüdyoları gezen öğrenciler TRT’de yayına hazırlanma süreçlerini yerinde inceledi. “Kendimizi üniversitemizdeki gibi rahat ve önemli hissettik” ‘Bilgiyi beceriyle bütünleştiriyoruz’ mottosuyla yürüttükleri eğitim faaliyetlerini sektörün uygulama alanlarına taşıyan bir üniversite olduklarını kaydeden Gazetecilik ve Habercilik Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Zülfikar Özçelik, “TRT gençlere ve üniversite öğrencilerine değer veriyor. Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı çok iyi bir gezi organize etti. Kendimizi üniversitemizdeki gibi rahat ve önemli hissettik. Her bir aşama iyi planlanmış. Bizleri güler yüzlü ve ilgili personeller gezdirdi. Başta Gül Açıkgöz Hanım ve Recep Cihan Bey olmak üzere TRT Müzesi rehberlerine öğrencilerimize katkıları ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Teknik gezi imkanı sağlayan Rektörümü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ile TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı’ya şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Çanakkale Çanakkale’de tur otobüsünden düşen Alman turist yaralandı Çanakkale’de tur otobüsünden düşen Alman turist yaralandı. 82 yaşındaki Alman turist, Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesindeki tedaviyle sağlığına kavuştu. Alman vatandaşı Karl-Heinz Hermann Schomaker (82), 5 Mayıs’ta park halindeki tur otobüsünün merdivenlerinden düşerek kafa travması geçirdi. Ambulansla Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesine götürülen Alman turiste ilk müdahale Acil Tıp Uzmanı Dr. Miraç Duruk tarafından yapıldı. Yapılan muayene ve tetkikler neticesinde Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengiz Kara tarafından beyin kanaması tespit edilerek hasta yoğun bakım alındı. Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Ferhan Demirer Aydemir ve yoğun bakım ekibi tarafından takip ve tedavisi yapılan Karl-Heinz Hermann Schomaker sağlığına kavuştu. Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cengiz Kara, hastanın ameliyatına gerek olmadığı, tedavi sürecini buna göre planladıklarını belirterek, "Şuurunun koma seviyesinden, tümüyle bilinci açık seviyeye gelmesi hastanın eşini ve hasta ile ilgilenen tüm ekibi sevindirdi. Yoğun bakım ve beyin cerrahisi servisinde takip ve tedavisi yapılan hastamız 16 Mayıs tarihinde şifa ile taburcu edilerek ülkesine döndü” dedi. Sağlığına kavuşmasının ardından hastaneye teşekkür yazısı bırakan Schomaker, Almanya’nın Osnabrück kentinde yaşadıklarını belirterek, Çanakkale ile kardeş şehir olduklarını, yaşanan hadise nedeniyle hastenede kendilerine gösterilen yakın ilgi ve alakadan dolaşı teşekkürlerini iletti.