EĞİTİM - 17 Ocak 2019 Perşembe 11:02

Psikologdan karne uyarısı

A
A
A
Psikologdan karne uyarısı

Batman’da görevli Psikolog Halime Demir, karnesi zayıf gelen çocuğa ceza vermek kadar, karnesi iyi gelen çocuğa ödül vermenin de yanlış bir tutum olduğunu vurguladı.

Batman’da görevli Psikolog Halime Demir, karnesi zayıf gelen çocuğa ceza vermek kadar, karnesi iyi gelen çocuğa ödül vermenin de yanlış bir tutum olduğunu vurguladı.


Batman Belediyesinde görevli Psikolog Halime Demir, ailelere karne nedeniyle çocuklarına verdikleri ceza ya da ödüllerle ilgili uyarılarda bulundu. Karne gününde gereğinden fazla mutluluk veya gereğinden fazla olumsuz tepki gösterilmemesi gerektiğini belirten Demir, “Cuma günü karneler alınıyor. Aileler de çocuklar kadar heyecanlı. Çocuğuma ceza mı, ödül mü vermeliyim? Not durumuna göre nasıl davranmalıyım? Kafalarımız karışık. Not bir başarı değildir. Not bir başarı değilken bu nota göre ceza veya ödül vermek doğru bir sitem mi? Tabi ki değildir. Karnesi zayıf gelen bir çocuğa ceza vermek ne kadar yanlış bir tutumsa karnesi iyi gelmiş bir çocuğa da ödül vermek yanlış bir tutum olacaktır. Farz edelim ki çocuğun karnesi zayıf geldi, peki ne yapmalıyız anne baba olarak? Öncelikle çocuğu karşımıza sakince alıp neden böyle geldi onu sorgulamalıyız. Bazı aileler bu durum karşısında karalar bağlıyor ve bütün ev yasa boğuluyor. Abartılı bir davranış sergilemiş oluyorlar. Bunun yerine karnesinin kötü olabileceğini bunun bir son olmadığını düzeltilebilecek bir durum olduğunu ve en önemlisi çocuğa bunu düzeltebilecek yeterlilikte olduğunu hissettirerek neler yapabiliriz? Bunu konuşmak gerekiyor” dedi.



“Kötü ve kırıcı sözlerden kaçının”


Çocuklara yönelik kötü ve aşağılayıcı sözlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Psikolog Demir, “Çünkü bu çocuk üzerinde yıkıcı bir etkiye sebep olacaktır. Bunun yerine motive edecek konuşmalar yapmayı tercih edin. Bunu başarabilirsin, halledebilirsin gibi cümleler kullanarak çocuğu motive etmeye çalışın. İyi bir karne getirmiş çocuğa ise maddi bir hediye vermek onu ödüle kavuşmak için iyi not getirmesine sebep olacaktır. Hayatın her alanında çocuğun yanında olamayacağız ve bazen hayatta başarmak zorunda olduğu ödül alamayacağı durumlarla karşılaşacaktır. Sürekli ödüle alıştırılan çocuk yaşamın diğer alanlarında ilerleyen süreçte ödül alamayacağı durumlarda ve ortamlarda çalışma noktasında zorlanacak ve hatta çalışamayacaktır. İyi karne getirmiş çocukla ilgili bir diğer konu evde onu törenlerle, partilerle çok şaşalı bir şekilde karşılamak, bu durumda yanlıştır. İki durumu da abartmamak gerekiyor. Bir tarafta yasa boğulurken diğer tarafta çok şaşalı bir şekilde karşılamakta doğru bir tutum değildir. Çalışmak ve iyi bir karne getirmek zaten çocuğun yapması gereken doğal bir şey” diye konuştu.



“Tatilde olduğunu hissettirin”


Karne alan çocuğun tatil sürecini iyi geçirmesi gerektiğini söyleyen Demir, “Karneyi alan çocuk bir tatil sürecine girer. Tatilde olduğunu hissedeceği bir süreç olmalı. Hep ders çalışmak değil veya hep oyun oynamak da değil. Bu nedenle çocuğun iyi karnesi ve yıl içerisindeki çalışma performansından dolayı takdir etmek güzel dileklerde bulunmak ve manevi ödüller vermektir. Bu manevi ödüllerin içeriği de ailece sosyalleşmek adına güzel bir aile yemeği, sinema günü ve beraber planlanmış ailece güzel bir tatil olabilir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Fidanlar toprakla buluştu Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu tarafından, Ormancılık Haftası kapsamında Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Fidan dikimi etkinliğine; Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Orman Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yılmaz Türk, Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin, Ormancılık Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kamile Tırak Hızal, bölüm başkanları akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Türk, Ormancılık Haftası’nda bu ve buna benzer sergi, panel ve konferans gibi etkinliklerin devam edeceğini ifade etti. Üyesi Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu ise Peyzaj Mimarlığı ve Orman Mühendisliği bölümlerinin birçok dersini veya bazı çalışmalarımızı Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirdiklerini ifade ederek Ormancılık Haftası’nda bir farkındalık oluşturmak ve doğa sevgisini aşılamak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Necmi Aksoy ise ’’Dünyayı ağaç kurtaracak. Kıyamette kopsa yine ağaç dikin ki dünyamız yaşanılabilir olmaya devam etsin’’ şeklinde konuştu. Etkinlikte Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri fidanları toprakla buluşturarak Ormancılık Haftası’nda önemli bir farkındalığa imza attı.
Düzce Sokaklarda saldırgan köpek kalmayacak Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak. Düzce Belediyesi, ülke genelinde bir sorun haline gelen başıboş ve saldırgan sokak köpekleri konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmaya imza atıyor. Düzce Belediyesi öncülüğünde, İl Özel İdaresi ve ilçe belediyeleri işbirliğinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yanı sıra hayvanseverlerin de destekleriyle izlenecek bir yol haritası oluşturulurken, il genelinde sorunun çözülmesi hedefleniyor. Yürütülecek süreç, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ilçelerde belirlenecek alanlarda ilkyardım merkezleri oluşturulacak. İl Özel İdaresi tarafından merkezin ihtiyacı olan ekipmanlar alınacak. Ayrıca veteriner hekim ve veteriner teknikerlerinin sayısı artırılacak. Bu merkezlerde başıboş ve saldırgan sokak köpekleri toplanarak kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılacak. Böylece hem saldırganlıkları azaltılacak hem de üremeleri kontrol altına alınmış olacak. “Bu sorunu kökünden çözüyoruz” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, konuyla ilgili olarak “2019 yılında Türkiye’nin en modern hayvan barınağını Düzce’de kurmuş ve faaliyete geçirmiştik. Şimdi de sokaklarda başıboş ve saldırgan köpek bırakmamak için Türkiye’ye örnek olabilecek yeni bir çözüm ürettik. Düzce Belediyesi öncülüğünde, bütün ilçe ve belde belediyeleri, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile hayvanseverlerden oluşan üçlü mekanizma tesis ettik. Bu mekanizma ile sokakta saldırgan köpek kalmayacak. Bu mekanizmanın özü kısırlaştırmayla hayvan sayısındaki artışın kontrol altına alınması, sokak hayvanının saldırganlığının rehabilite edilmesidir. Bu amaçla ilçelerde kısırlaştırma merkezleri kuruyoruz. Düzce Belediyesi’nin hayvan konukevi kısırlaştırma kapasitesini artırıyoruz ve bu sorunu kökünden çözüyoruz. Düzce’mize hayırlı olsun” dedi.