GENEL - 27 Mayıs 2019 Pazartesi 09:57

Gıda ve Yem Şube Müdürü Gökmen Şengün: “Gıda kaybı insanlık ayıbıdır”

A
A
A
Gıda ve Yem Şube Müdürü Gökmen Şengün: “Gıda kaybı insanlık ayıbıdır”

Gıda ve Yem Şube Müdürü Gökmen Şengün, “Gıda kaybı insanlık ayıbıdır” dedi.

Gıda ve Yem Şube Müdürü Gökmen Şengün, “Gıda kaybı insanlık ayıbıdır” dedi.


Bilinçsiz tüketim alışkanlığı nedeniyle ihtiyaç fazlası olarak, gereksiz yere tedarik edilen, ancak tüketilemeyip çöpe atılan yiyeceklere gıda israfı olduğunu ifade eden Gıda ve Yem Şube Müdürü Gökmen Şengün, “Gıda israfı rastlantısal, bilinçsiz veya bilinçli olabilir. Ürün tedarik zinciri sürecinin başından sonuna kadar ürün hasat veya nakli sırasında tüketime uygun olan gıdaların dökülmesi, ezilmesi, bozulması, çürümesi "gıda kaybı" olarak adlandırılır ve bu durum genellikle rastlantısal olur. Bunun yanında; lokantada yemek yedikten sonra tabaklarda bırakılan yemek artıkları, ihtiyaç listesi hazırlanmadan yapılan ve çürüyerek çöpe gitmesi kaçınılmaz olan, market ve pazar alışverişlerinden alınan ihtiyaç fazlası ürünlerin çöpe atılmaları da gıda israfı sonucunu doğurmaktadır. Gıda israfının ayrıca para, zaman, enerji, emek, toprak ve daha birçok kaynak israfıyla ilgili olduğunu da ayrıca belirtmek gerekmektedir.” diye konuştu.


Dünya genelinde 821 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini kaydeden Gıda ve Yem Şube Müdürü Gökmen Şengün, “Günümüzde herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine rağmen, her gün açlık ve bağlantılı sebeplerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Her yıl küresel olarak üretilen gıdanın yaklaşık % 30’u israf edilmektedir. Bu %30’luk israf ortalama 1.3 milyar ton gıdaya denk gelmektedir. Bu gıdaların maddi açıdan değeri ise 1 trilyon dolardır. Türkiye’de gıda israfı sorununun maliyeti yıllık 214 milyar lirayı bulmaktadır. Ülkemizde her yıl 325 bin ton gıdanın ziyan olduğu araştırmalarla belirlenen bir gerçektir. Türkiye’de bir yıl içinde 700 milyon ekmek çöpe atılmaktadır. Günlük olarak bakıldığında ise; ortalama 4 milyon 900 bin ekmeğin çöpe atıldığı tespit edilmiştir.


Peki gıda israfını önlemek için ne yapmalıyız? Kuşkusuz en önemli görevlerden biri, bize yani tüketim alışkanlıklarımıza dayanıyor. En hızlı ve etkin çözümü kendi tabağımızda, mutfağımızda, dolabımızda ve market sepetimizde yapabiliriz. Bilinçli tüketici kültürünün bireyselden başlayarak toplum geneline yayılmasını sağlayabiliriz. Tüketim kültürüne dönük eğitimlere ağırlık verilmesi, okullarda veya ülke genelinde kampanyalar yapılması, kamu spotları oluşturulması, görsel ve işitsel teşvik edici yayınlar, örneğin kuru ekmeklerin bayatlamadan doğranıp uygun ortamda saklanarak çorba ve alternatif yemeklerde kullanımını içerir sunular, etkililiği ve sürekliliği olan kampanyalarla israfın önüne geçmemiz mümkündür. Unutmamalıyız ki; gıda kaybı insanlık ayıbıdır.” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Polonyalı turisti Pamukkale’de unutup Salda’ya gittiler Dünyaca ünlü Pamukkale’yi görmek için gelen yabancı kafile, 70 yaşındaki Polonyalı kadını Denizli’de unutup Salda Gölüne gitti. Saatler sonra kayıp olduğu anlaşılan yaşlı turist, jandarma komandolar ve güvenlik görevlilerinin yaptığı aramaya rağmen Pamukkale ören yerinde bulunamadı. Edinilen bilgiye göre; UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale ve Hierapolis Antik Kentini görmek için Denizli’ye gelen yabancı kafile, turun bitmesinin ardından bugün öğle saatlerinde kentten ayrılarak gezinin sonraki durağı olan Burdur’daki Salda Gölüne gitti. Kafileyi 100 kilometre gittikten sonra otobüsten indiren tur rehberi, kafilede yer alan 70 yaşındaki Polonyalı bir kadın turistin eksik olduğunu fark etti. Durumun bildirilmesi üzerine Pamukkale ören yerinde görevli güvenlik görevlileri tarafından yaşlı turistin bulunması için geniş çaplı araştırma başlatıldı. Havanın kararmasıyla birlikte arama çalışmalarına, Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliği de destek verdi. Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale ören yerinde yapılan geniş çaplı araştırmalarda, Polonyalı kadına ait bir ize rastlanmadığı öğrenildi. Arama çalışmalarının sona ermesinin ardından komando birliği, Pamukkale ören yerinden ayrıldı. Yolunu kaybedince kafileden farklı bir yöne gitmiş olabileceği değerlendirilen yaşlı turistin bulunması için ören yeri ve çevresindeki güvenlik kameraları jandarma tarafından incelemeye alındı. Kayıp turistin bulunması için çalışmalar devam ederken, onu Denizli’de unutup giden kafileden ise geri dönmelerinin istendiği ifade edildi.