GENEL - 30 Mart 2021 Salı 11:13

Bayburt Covid-19 haritasına kırmızı kategoride yer aldı

A
A
A
Bayburt Covid-19 haritasına kırmızı kategoride yer aldı

Korona virüs (Covid-19) vakalarının artış gösterdiği Bayburt, çok yüksek risk grubunda yer alarak haritada kırmızı renge döndü.

Korona virüs (Covid-19) vakalarının artış gösterdiği Bayburt, çok yüksek risk grubunda yer alarak haritada kırmızı renge döndü. İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine, "Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi" konulu genelge gönderdi.


Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak 29 Mart 2021 günü toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi“ konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre, yeni bir karar alınıncaya kadar illerin risk grupları aşağıdaki şekilde değiştirildi:


“Düşük Risk Grubunda Yer Alan İller; Şırnak. (1 İl), Orta Risk Grubunda Yer Alan İller; Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Uşak, Van. Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Bingöl, Burdur, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Manisa, Tunceli. (12 İl) Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller; Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat, Zonguldak, (58 İl) "


Daha önceki genelgelerle risk gruplarına göre düzenlenen hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden düzenlendi. Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında tüm Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına devam edilecek. Hafta sonlarında; düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacak. Yüksek risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00-Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi günü saat 21.00’de başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak. Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde ise hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma günü saat 21.00’de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak. Uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında daha önce illere gönderilen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecek.


Kısıtlama günü açık olacak yerler


Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulama biçimine göre Cumartesi veya Pazar günü market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve çiçekçiler 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Yine belirtilen süre içerisinde marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler ve çiçekçiler telefonla ya da online olarak aldıkları siparişleri teslim edebilecek. Cumartesi, Pazar günü ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. Lokanta/restoran, pastane ve tatlıcı tarzı iş yerleri Cumartesi ve Pazar günü 10.00-20.00 saatleri arasında paket servis faaliyetlerine devam edebilecek. Online sipariş firmaları da Cumartesi ve Pazar günü 10.00-24.00 saatleri arasında siparişleri teslim edebilecek.


Yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerdeki iş yerlerinde en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilecek


Tüm risk gruplarında yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerleri; Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek. HES kodu sorgulaması yapılarak, 07.00-19.00 saatleri arasında müşteri kabul edecek. Ancak bu işyerlerinde aynı masada; düşük ve orta risk grubunda bulunan illerdeki iş yerlerinde en fazla 4 kişinin, yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerdeki iş yerlerinde en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilecek.


Tüm risk gruplarında yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.


Bu hafta sonu (3-4 Nisan) için önceden tarih alınmış nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar kısıtlamadan muaf tutulacak


Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurullar, kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikler, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, halı saha, yüzme havuzu vb. tesislere daha önce illere gönderilen genelgede belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda süregelen uygulanmasına aynen devam edilecek. Daha önce kısıtlama uygulanan yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerde ise İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan karara göre uygulama belirlenecek. Ancak yüksek ve çok yüksek risk gruplarındaki illerde bu hafta sonu (3-4 Nisan 2021) uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri için daha önceden tarih almış nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar (katılımcı sınırlamasına uygun olmak kaydıyla) için muafiyet uygulanacak.


İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler için süregelen uygulamaya uygun şekilde; düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerde yüzde 50 kapasite sınırına uymak ve HES kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyette bulunabilecek. Çok yüksek risk grubunda bulunan 17 ilde ise İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan karara göre uygulama belirlenecek.


Aile ve akraba ziyaretleri gibi ev içi etkinliklerin sınırlandırılmasına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık


Salgının bulaşmasında önemli bir kaynak olduğu tespit edilen aile ve akraba ziyaretleri gibi ev içi etkinliklerin sınırlandırılmasına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine ülke genelinde ağırlık verilecek. Risk grubuna göre il bazında tedbirlerin uygulanacağı kontrollü normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ve bir an evvel tam anlamıyla normalleşmenin sağlanması için;“Dinamik Denetim Sürecinin” uygulanmasına kesintisiz şekilde devam edilecek. Salgının seyrini etkileyen (olumlu-olumsuz) her türlü faktörün (ilçeler arası farklılıklar, il nüfusunun yaş ortalaması, il dışından kaynaklı sorunlar vb. il bazlı özel sebepler) analiz edildiği ve bu faktörlere yönelik alınan/alınması gereken tedbirler ile yürütülen/yürütülecek olan faaliyetlerin yer aldığı İl Salgın Risk Azaltma Planı (SARAP) doğrultusunda gerekli çalışmaların aksaklığa meydan verilmeden sürdürülecek.


Bu doğrultuda;


Valiler tarafından ilin hangi risk grubunda bulunduğuna bağlı olarak yukarıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Hıfzıssıhha Kurul kararlarının alınması ve 30.03.2021 tarihinden itibaren uygulamaya geçirilmesi sağlanacak. Vali ve Kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 inci ve 72 inci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek. Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan kararlara uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Adliyesi Uygulama Atölyesi açıldı İstanbul Adalet Sarayı’nda hakim ve savcı adaylarının meslek öncesi bilgi ve becerilerini geliştirmeleri amacıyla uygulama atölyesi açıldı. Konuya ilişkin konuşan Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz, ‘’Görev aldıkları yerlerde pratik bilgilerini sahada uygulamaya koymalarını ve adalet hizmetlerini daha iyi yerlere getirmelerini temenni ediyoruz’’ dedi. İstanbul Adalet Sarayı’nda hakim ve savcı adaylarının mesleki becerilerini pratikte de uygulama imkanına sahip olacakları uygulama atölyesi açıldı. Açılışa İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz ile çok sayıda hakim ile savcı adayı katıldı. Atölyede kurgusal olaylar ele alındı, Başsavcı Vekili Yılmaz adaylara vakalarla ilgili yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Uygulama atölyesinde adaylar, 3 vakanın bulunduğu olay yeri inceleme bölümünde keşfe gitmiş gibi ve otopsi incelemiş gibi pratik yapabilecek. Adayların kürsü heyecanını yenmek, kendini geliştirmek amacıyla da kullanabileceği atölye sürekli açık olacak. "Adalet hizmetlerini daha iyi yerlere getirmelerini temenni ediyoruz’’ Konuya ilişkin açıklama yapan Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz, ‘’Adalet Hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde vatandaşlarımızın hizmetine daha iyi sunulması için hakim ve savcı adaylarımızın eğitilmesinde gerekli çalışmaları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bizler de yapıyoruz. Sayın Bakanımızın hakim, savcı yardımcılığı müessesesine ilişkin yönetmelik dün itibariyle resmi gazetede yayımlandı. Burada Sayın Adalet Bakanımızın ‘usta çırak ilişkisi çerçevesinde hakim savcı adaylarımızı, hakim savcı yardımcılarımızı yetiştireceğiz ve adaletin hizmetine sunacağız’ şeklinde açıklamaları oldu. Biz de burada uygulama adliyesi ile hakim, savcı adaylarımızın teoride elde ettikleri bilgileri pratiğe çevirmesini istiyoruz. Yarın kura çektiklerinde görev aldıkları yerlerde pratik bilgilerini sahada uygulamaya koymalarını ve adalet hizmetlerini daha iyi yerlere getirmelerini temenni ediyoruz’’ şeklinde konuştu. Hakim adaylarından Ulaş Gül, okul zamanında ve okuldan sonra ciddi teorik eğitim aldıklarını ancak uygulama anlamında eksik kaldıklarını, bu anlamda atölyenin hazırlayıcı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Savcı adaylarından Bahadır Başkan ise teorikte aldıkları eğitimlerin pratiğe geçmesinde atölyenin güzel bir araç olduğunu, yapılma aşamasında da emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.
İstanbul Kartal’da haraç alamadığı dükkana uzun namlulu silahla ateş açtı Kartal’da bir dükkandan haraç alamayan kimliği belirsiz kişiler, aynı dükkana uzun namlulu silahla saldırı düzenledi. Yaşanılan saldırı anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, geçtiğimiz günlerde Kartal Karlıktepe Mahallesi’nde bir pilavcı dükkanında saat 19.00 sıralarında yaşandı. İddiaya göre, sürekli madde kullanan bir şahıs sokak üzerindeki pilavcı dükkanından yaklaşık 55 bin lira haraç istedi. Haracı vermeyen esnaf ile şahıs arasında kavga yaşandı. Haraç alamayacağını anlayan şahıs daha sonra motosikletli bir arkadaşıyla gelerek pilavcı dükkanına uzun namlulu silahla ateş ederek olay yerinden kaçtı. Saldırıda dükkanın önünde bekleyen bir kişi ayağından yaralandı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı vatandaşı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı. Saldırı anı ise güvenlik kamerasına anbean yansıdı. "4 aydır dükkana musallat oldular" Öte yandan, pilavcı dükkanına saldırı düzenleyen şahısların yaklaşık 4 aydır dükkan sahibinin haraç vermemesi nedeniyle dükkana zarar verdikleri ve zaman zaman dükkana gelerek küfür, hakaret ve tehditte bulundukları görüntüler de ortaya çıktı. Dükkan çalışanlarından Mehmet Ataş, "Bize mermi sıktılar. Biz de etrafını sardık şahsın ve yakalayıp polise teslim ettik. Bizim müşteri ayağından yaralandı. Haraç istiyordu bizden, bir ara gelip 55 bin lira istedi. Ben de kabul etmedim. Polise söyledik. Bütün esnaf biliyor. Geliyor, küfür ediyor. Haraç istiyor sürekli" dedi.
Malatya Yıldıztepe vatandaşların kullanımına açılacak Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Yıldıztepe’de radyo ve karasal yayın verici istasyonlarının olduğu alanda incelemelerde bulundu. Yıldıztepe’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Başkan Taşkın, “Bu güzelliklerin hemşehrilerimize sunulması için çalışacağız” dedi. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, şehrin doğu girişinde bulunan Yıldıztepe’de radyo ve karasal yayın verici istasyonlarının olduğu alanda incelemelerde bulundu. Alanın 360 derece hakim bir görüş açısına sahip olduğunu belirten Başkan Taşkın, “Battalgazi’mizin güzelliğini ve doğal kaynaklarını koruma ve geliştirme sorumluluğumuzu önemsiyoruz. Bu güzelliklerin hemşehrilerimize sunulması için çalışacağız” şeklinde konuştu. Yıldıztepe’nin Battalgazi’nin ve Malatya’nın en gözde yerlerinden biri olduğunu ifade eden Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Yıldıztepe’mizin kangrene dönüşmüş bir sorunu var. Büyük bir görüntü kirliliğine sebep olan direkler var. Radyoların, televizyonların verici istasyonları var. Bunlar bir düzen içerisinde değil. Görsel kirliliğin yanında bu bölgede yapılacak park alanı gibi çalışmaların önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. İnşallah, önümüzdeki dönem içerisinde valiliğimizle bir koordinasyon içerisinde bu istasyonun bir merkezde toplanması için çalışmamız olacak. Yıldıztepe’yi vatandaşlarımıza açacağız. Bu konumdan şehir, Beydağı, Karakaya Barajı, Orduzu Göleti ve Kubbe Dağı görülebiliyor. Vatandaşlarımıza hem seyir terası keyfi yaşatacağız hem de piknik alanı, gezinti alanlarını Battalgazi’mize kazandıracağız. Mesai arkadaşlarım ile birlikte bölgeyi gezdik; notlarımızı aldık. En kısa sürede bu konuda da proje çalışmalarımıza başlayacağız. Battalgazi’mizi daha da güzelleştirmek için gece gündüz, bütün ekiplerimizle sahada olacağız. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar; bizi takip etmeye devam etsinler” diye konuştu.