GÜNDEM - 09 Ağustos 2024 Cuma 09:32

Bursa’nın İskender’ine rakip çıktı: Damak çatlatan meşhur Bayburt döneri yöresel lezzet yaprak mantıyla buluşturuldu

A
A
A
Bursa’nın İskender’ine rakip çıktı: Damak çatlatan meşhur Bayburt döneri yöresel lezzet yaprak mantıyla buluşturuldu

Bayburt’un eşsiz lezzetlerinden olan meşhur yaprak döneri, yöreye has yoğurtlu yaprak mantıyla buluşturuldu. Ortaya damak çatlatan enfes bir lezzet çıktı. Bursa’nın meşhur İskender’ine rakip olan ’Mantılı Döner’ ise yiyenlerden tam not aldı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bayburt’un döneri tartışılmazdır" diyerek bahsettiği Bayburt döneri, Bayburtlu kadınların el emekleriyle evde yaptığı yaprak mantıyla bir araya getirilerek, vatandaşların damak lezzetine sunuldu. Bayburtluların yanı sıraya yurt dışından gelen yerli ve yabancı turistlerin de severek yediği, damakta güzel bir tat bırakan lezzet ise coğrafi işaret almayı, tescillenmeyi bekliyor.


Meşhur Bayburt döneri, Bayburt’un yüksek rakımlı yaylarında beslenen küçükbaş ve büyükbaş hayvan etlerinin karıştırılmasıyla hazırlanıyor. İnce incel kesilen etler tarifi özel olan baharatlı sos içerisinde bir gün bekletildikten sonra şişe takılarak, odun ateşinde pişiriliyor. 200 derece ateşin karşısında et döneri kesen ustalar, daha sonra döneri Bayburtlu kadınların evde yaptığı, içi boş üçgen şekilde kesilen yaprak mantısıyla buluşturuyor. Üzerine dökülen domates sosuyla, tereyağıyla ve ev yoğurduyla bir güzel harmanlanan mantılı döner, özenle hazırlanan salata eşliğinde müşterilere servis ediliyor.



"Bayburt döneri yemediyseniz, döner yemiş sayılmazsınız"


Tekirdağ’dan memleketi Bayburt’a gelen Muhittin Özkan isimli vatandaş, Bayburt dönerinin marka bir lezzet olduğuna vurgu yaparak, "Bayburt döneri marka bir dönerdir. Memleketimizde Bayburt döneri yemeyen, döner yedim demesin. Türkiye’nin hangi bölgesinde, hangi köşesinde hangi döneri yerseniz yiyin, eğer Bayburt döneri yemediyseniz, döner yemiş sayılmazsınız" ifadelerini kullandı.


Yurt dışından memleketi Bayburt’a gelerek sıla-i rahim yapan, ayağının tozuyla döner yemeye gelen Kaya Çiçek isimli vatandaş, "Ben yurt dışında yaşıyorum. Bayburt’a tatile geldim, gelip de burada döner yememek olmazdı, büyük eksiklik olurdu. Ayağımızın tozuyla döner yemeye geldik" dedi.



İki farklı lezzet bir tabakta


Kocaeli’de yaşayan, memleketi Erzurum’a tatil yapmaya gelen Ömer Polat, ilk defa denediği mantılı dönerden övgüyle bahsetti. İki farklı lezzeti bir arada tattığını, mantılı dönerin güzel bir lezzet olduğunu belirten Polat, "Ben Erzurum İspir’den geliyorum. Mantılı döner yedik, çok iyiydi, beğendim. İtiraz edilecek bir tarafı yok, iki lezzetin bir arada olması hakikaten iyiydi, gayet güzel bir lezzetti" şeklinde konuştu.


Daha önceden mantılı döneri yiyerek deneyimleyen, arkadaşıyla birlikte tekrar mantılı döner yemeye gelen Bilal Karaca isimli bir diğer vatandaş ise özellikle mantılı döner yemeye geldiğini vurgulayarak, "Mantılı döneri yiyecekseniz eğer Bayburt’ta yiyecekseniz. Farklı bir lezzet, harika bir lezzet. Dönerimiz, etimiz bir harika. Daha önceden mantılı döneri denemiştim, özellikle yine mantılı döner yemeye geldim. Hamur işi ve etin birleştirilmesiyle iki farklı lezzeti bir arada tadıyorum. Et ise Bayburt’un kendi eti olduğu için farklı, daha lezzetli. Tavsiye ediyorum" dedi.



"Bursa’nın İskender’i varsa bizim de mantılı dönerimiz var "


Uzun yıllar Bayburt’ta döner ustası olan rahmetli babası Sinan Aydoğdu’dan görevi alarak lokantanın 3’üncü kuşak işletmecilerinden olan Ozan Aydoğdu, Bayburt’un yöresel lezzeti olan yaprak mantısını ön plana çıkarmak için mantıyı dönerle buluşturduklarını ifade ederek, "Biz yoğurtlu yaprak mantısını Bayburt’a özgü olduğu için, ön plana çıkarmak istedik. Nasıl ki Bursa’da İskender varsa, bu da Bayburt İskender’i. Mantılı döner, Bayburt’a has bir dönerimiz. Yaprak mantıyı evde annelerimiz yapıyor, daha sonra mantımızı işletmemize getiriyoruz, yoğurtla buluşturup üzerine domates sosu ve tereyağı döküyoruz. Daha sonra üzerine de muhteşem Bayburt dönerini ilave edip, servise sunuyoruz" şeklinde konuştu.



Mantılı dönere ilgi yoğun


Mantılı döner fikrinin rahmetli babasından çıktığını belirten Aydoğdu, yeniden mantılı döner yapmaya başladıklarını söyledi. Mantılı dönere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Aydoğdu, "Mantılı döner işi babamın fikriydi, babam rahmetli olduktan sonra diğer amcalarımızın katkısıyla biz bu lezzeti tekrar yapmaya başladık. Yoğun talep var, önceden günde bir borcam şeklinde çıkarıyorduk şimdi 4-5 tepsi halinde çıkarıyoruz. Yoğun bir taleple karşı karşıyayız ve bu bizi çok mutlu ediyor. Hem yabancı turistler, hem dışarıda yaşayan gurbetçi kardeşlerimiz, hem de şehirde yaşayan arkadaşlarımız, eşimiz, dostumuz mantılı dönere aşırı rağbet gösteriyor, hem de yaz ayında severek yiyorlar. İçerisinde yoğurt bulunduğu için yoğurt, mantı ve döneri hafifletiyor, insanlar daha da keyifle yiyorlar" dedi.



“Cumhurbaşkanımızın övdüğü döneri mantıyla buluşturduk, ortaya çıkan lezzeti artık siz düşünün”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreninde Bayburt dönerinden övgüyle bahsetmesine değinen Aydoğdu, sözlerini “Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreninde Bayburt dönerine bir vurgu yapmıştı ve biz bu döneri mantıyla buluşturduk ortaya çıkan lezzeti de artık siz düşünün" ifadeleriyle tamamladı.



Bursa’nın İskender’ine rakip çıktı: Damak çatlatan meşhur Bayburt döneri yöresel lezzet yaprak mantıyla buluşturuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Geniz eti ve bademcik ameliyatlarında plazma teknolojisi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Kutlar, "Plazma teknolojisi yöntemi ile hastalar ağrısız ve kanamasız bir şekilde ameliyat edilebilmekte ve aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir" dedi. Anne-babaların en çok şikayet ettiği bademciklerde ve geniz etindeki sağlık sorunları tedavi edilmediğinde çocuklarda horlama, iştahsızlık hatta büyüme geriliği ile yüz ve çene şeklinin değişmesine neden olabiliyor. Büyük Anadolu Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Kutlar, geniz eti ve bademcik ameliyatlarında plazma teknolojisinin sağladığı avantajlardan söz etti. "Ağrısız ve kanamasız" Plazma teknolojisinin son yıllarda sıkça tercih edildiğini belirten Opr. Dr. Kutlar, "Plazma teknolojisi ameliyat konforunu önemli ölçüde arttırmaktadır. Özellikle geniz eti ameliyatlarında kullanılan buharlaştırma yöntemi sayesinde operasyonun daha konforlu hale gelmektedir. Endoskop yardımıyla yapılan bu yöntemle hastaların ağrısız ve kanamasız bir şekilde ameliyat edilebilmekte ve aynı gün içerisinde taburcu edilebilmek mümkündür" ifadelerine yer verdi. "Ağrıyı yüzde 90 azaltıyor" Plazma teknolojisi ile ağrının neredeyse tamamen ortadan kalktığını aktaran Opr. Dr. Kutlar, "Aynı teknoloji bademcik ameliyatlarında da başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Plazma yöntemiyle bademciğin tamamen alınabileceği gibi küçültme işleminin de gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemin klasik ameliyatlara kıyasla ağrıyı yüzde 90 oranında azaltmaktadır. Hastaların ameliyat sonrası beslenme sürecinde katı diyet zorunluluğunun ortadan kalkar ve rahat bir şekilde beslenme ihtiyacını görür. Kanama riskinin bulunmadığı için hastaların yüzde 90 oranında aynı gün taburcu edilmektedir" şeklinde konuştu.
İstanbul Beşiktaş Belediyesi kentsel dönüşüm sürecine hız verdi Beşiktaş Belediyesi, yapı stoklarını depreme dirençli binalara dönüştürme çalışmaları kapsamındaki üçüncü projesine Mehtap Apartmanı’nın yıkımı gerçekleştirerek başladı. Beşiktaş Belediyesi, semtin tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak yaşlanan yapı stoklarını depreme dirençli binalara dönüştürme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, Beşiktaş Belediyesi İmar A.Ş. kentsel dönüşüm sürecindeki üçüncü projesine Akat Mahallesi’nde bulunan Mehtap Apartmanı’nın yıkımını gerçekleştirerek başladı. "Üçüncü projemiz olan Mehtap Apartmanı’nın yıkımını gerçekleştiriyoruz" Yıkım çalışmalarına katılan Beşiktaş Belediyesi İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oylum Işık, "Bugün Akatlar’da, üçüncü projemiz olan Mehtap Apartmanı’nın yıkımını gerçekleştiriyoruz. En kısa sürede yapım ruhsatını alarak inşaat sürecine başlayacak, kat maliklerinin güvenli konutlarına kavuşmaları için tüm gücümüzle çalışacağız" dedi. "Güvenli bir binaya kavuşacağımız için mutluyuz" 1976 yılından bu yana Mehtap Apartmanı’nda yaşayan kat maliklerinden Birgül Dündar, binanın artık çok yaşlandığını belirterek, "Kentsel dönüşüm süreciyle güvenli bir binaya kavuşacağımız için mutluyuz. Beşiktaş Belediyesi’ne destekleri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. "Artık yenilenmesi gereken bir yapıdaydık" Kat maliklerinden Tahsin Oral da binalarının inşa edildiği dönemin şartlarına dikkat çekerek, "Artık yenilenmesi gereken bir yapıdaydık. Beşiktaş Belediyesi sürecin her aşamasında bize cesaret verdi" diye konuştu. Bina sakinlerinden Derya Oral ise, bina önünde bulunan ağaçların zarar görmemesi için Beşiktaş Belediyesi tarafından gösterilen özen nedeniyle teşekkür etti. "Yerine çok daha iyi bir bina yapılacak" Ünlü yazar ve sinema eleştirmeni Atilla Dorsay da Mehtap Apartmanı sakinleri arasında yer alıyor. Dorsay, yıkım süreciyle ilgili olarak, "Bu süreç gerekiyordu ve iyi oldu. İnşallah yerine çok daha iyi bir bina yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.