EKONOMİ - 03 Aralık 2025 Çarşamba 10:17

Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 31,07 oldu

A
A
A
Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 31,07 oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,87 arttı, yıllık yüzde 31,07 oldu.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Bu göre, TÜFE’deki değişim 2025 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,87 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 29,74 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,07 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 35,91 artış olarak gerçekleşti.


TÜFE gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık yüzde 27,44 arttı


En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 27,44 artış, ulaştırmada yüzde 29,23 artış ve konutta yüzde 49,92 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6,83, ulaştırmada yüzde 4,55 ve konutta yüzde 7,57 oldu.


TÜFE gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık yüzde 0,69 azaldı


En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,69 azalış, ulaştırmada yüzde 1,78 artış ve konutta yüzde 1,70 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde -0,17, ulaştırmada yüzde 0,27 ve konutta yüzde 0,29 oldu.


Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2025 yılı Kasım ayı itibarıyla, 28 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 108 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.


Özel kapsamlı TÜFE göstergesi yıllık yüzde 32,17 arttı, aylık yüzde 1,27 arttı


İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2025 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,27 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 30,64 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,17 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 35,69 artış olarak gerçekleşti.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 27,23 arttı, aylık yüzde 0,84 arttı


Yİ-ÜFE 2025 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,84 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 26,72 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,23 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,37 artış gösterdi.


Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 27,04 arttı


Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 32,60 artış, imalatta yüzde 27,04 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 24,92 artış ve su temininde yüzde 57,62 artış olarak gerçekleşti.


Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 23,09 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 33,17 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 31,65 artış, enerjide yüzde 27,40 artış ve sermaye mallarında yüzde 28,44 artış olarak gerçekleşti.


Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 1,17 arttı


Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,77 artış, imalatta yüzde 1,17 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 3,10 azalış ve su temininde yüzde 2,02 artış olarak gerçekleşti.


Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 1,27 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 1,08 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 0,48 artış, enerjide yüzde 0,48 azalış ve sermaye mallarında yüzde 1,54 artış olarak gerçekleşti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da zincirleme kazada can pazarı Erzurum’un Aşkale ilçesi Gökçebük Köyü yol ayrımında yoğun sis ve buzlanma nedeniyle meydana gelen zincirleme trafik kazasında çok sayıda araç birbirine girdi. Kazada çok sayıda kişi yaralanırken, hastaneye kaldırılan 8 kişinin durumunun kritik olduğu öğrenildi.Sabah saatlerinde etkisini artıran yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi yer yer birkaç metreye kadar düştü. Kayganlaşan yolda sürücülerin direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu hafif ticari araçlar ve tırların da karıştığı zincirleme kaza yaşandı. Bazı araçlarda ağır hasar meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine Aşkale sağlık ekipleri, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Aşkale İtfaiye ekipleri, jandarma ve polis sevk edildi. Durumun ciddiyeti üzerine Erzurum’dan çok sayıda ambulans ve UMKE ekipleri de bölgeye yönlendirildi.Ekipler adeta zamanla yarıştı. Araçlarda sıkışan yaralılar, itfaiye ekiplerinin yoğun çalışmasıyla bulundukları yerden çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim ediliyor. Kazaya karışan araçlardan yaralıların çıkarılma çalışmaları devam ederken, 8 kişinin sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi. Yaralılara olay yerinde ilk müdahale yapılırken, ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk işlemleri sürüyor. Kaza nedeniyle yol bir süre kontrollü olarak trafiğe kapatıldı.Yetkililer, sürücülere yoğun sis ve buzlanmanın etkili olduğu bölgelerde dikkatli olmaları, hızlarını düşürmeleri ve takip mesafesini korumaları yönünde uyarılarda bulundu. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
İstanbul Çinli iş adamı Arnavutköy’de toprağa gömülü bulundu İstanbul’da kayıp olarak aranan Çin uyruklu iş adamı , Arnavutköy’de bir tarlada toprağa gömülü halde ölü bulundu. Ağzı, eli ve bacakları bağlı şekilde Arnavutköy’de bir tarlaya gömülü şekilde bulunan iş adamının cinayet dosyasında olayın faili olan 10 şüpheli İnterpol tarafından çıkartılan arama kararıyla Çin’de yakalandı. Edinilen bilgilere göre, 24 Ocak 2026 tarihinde 38 yaşındaki Çin vatandaşı Yong Wang’ın avukatı tarafından Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulunuldu. Yapılan çalışmalar kapsamında Wang’ın kullandığı aracın GPS sinyalleri incelendi. Aracın en son İstanbul’un Arnavutköy ilçesi Baklalı Mahallesi’nde bulunan bir tarlada görüldüğü tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler bölgede arama çalışması başlattı. Polis ekipleri, tarlada yapılan detaylı incelemede Yong Wang’ın cesedini, el, ayak ve ağzı koli bandıyla bağlı şekilde toprağa gömülü halde buldu. Gasp amacıyla öldürüldüğü değerlendirildi Yürütülen soruşturmada iş adamıın parasını gasp etmek amacıyla öldürüldüğü değerlendirildi. Olayla ilgili Gaziosmanpaşa Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla geniş çaplı tahkikat başlatıldı. Soruşturma kapsamında şüpheli olarak belirlenen 1’i kadın 9’u erkek toplam 10 kişi hakkında Interpol üzerinden yakalama kararı çıkarıldığı, şüphelilerin Çin’de yakalandığı öğrenildi. Olay yeri havadan görüntülendi Öte yandan, iş adamının bulunduğu arazi drone ile havadan görüntülendi. Görüntülerde tarla ortasındaki kazı izleri ve olay yeri inceleme ekiplerinin bölgede yaptığı çalışmalar yer aldı. İnterpolun ilgilendiği dosya kapsamında olayın faili olduğu tespit edilen 9’u erkek 1’i kadın olmak üzere toplamda 10 kişi Çin Hükümeti tarafından yakalandı.