YEREL HABERLER - 23 Ocak 2017 Pazartesi 18:34

Bilecik TSO’dan açıklama

A
A
A
Bilecik TSO’dan açıklama

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Meclis Başkanı Hakkı Aynur ve Yönetim Kurulu Başkanı Mefail Ateş, Bilecik TSO’nun ‘Tek Durak Ofis’ olmasına yönelik yapılan çalışmalar ile Nefes Kredisi hakkında basın açıklaması yaparak bilgiler verdi.
Yapılan ortak açıklamada, şirket tescil işlemleri için bankaya veya vergi dairesine gitmeden TSO’da işlem yapıldığını belirtdi. Açıklamada, "Üyeler Mersis üzerinden ticaret sicil işlemlerini başlatıp, gerekli harçları vergi dairelerine yatırarak, işlemlerini tamamlamak üzere tekrar ilgili Odalara geliyorlardı. Bankalardaki yoğunluk, taşıtların park yeri gibi sorunlar nedeniyle üyelerimiz zaman kaybına uğruyorlardı. Bu durumu; başta Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer illerdeki pek çok Oda, TOBB Başkanı sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ve ilgili Bakanlıklara aktardık ve bu konu ile ilgili odalarımızın ve üyelerimizin sıkıntılarını ilettik. Yapılan yasal düzenleme ile ticaret sicil harçlarının odalar tarafından alınabilmesinin önü açtık. Bu uygulama ile üyelerimiz harçlarını yatırmak üzere vergi dairesine veya bankalara gidip gelerek zaman kaybetme yükünden kurtulmuş oldular” denildi.
"Ticaret Sicil Gazetesi ilan ücretleri de Odamız tarafından tahsil edilmektedir"
Şirket kuruluşlarında sözleşmenin noterden onaylama zorunluluğun kalktığını ifade eden Ateş ve Aynur şu ifadelere yer verdi:
“Şirket kuruluşu aşamasında şirket esas sözleşmeleri ticaret odaları bünyesinde hizmet veren Ticaret Sicil Müdürlüklerinde ticaret sicili müdürü huzurunda imzalanacak. Daha önceki süreçte şirket kuruluşları sadece noterler vasıtası ile yapılırken, yapılan düzenleme ile işlemler ticaret sicil müdürlüklerinde de yapılabilecek. Şirket kuruluş ve tescil masrafları bürüt asgari ücretin yüzde 10’u kadar olacaktır. Şirket kuruluş ve ticari işletme açılışı işlemlerinde müdürlüklere ibrazı zorunlu olan imza beyannameleri de, sicil müdürlükleri tarafından düzenlenebilecek. Ticaret Sicil Gazetesi ilan ücretleri de Odamız tarafından tahsil edilmektedir. Çok yakın bir zamanda şirket kuruluşlarında ödenen Rekabet Kurumu Payı’nın Odamız tarafından tahsili içinde çalışmalarımız devam ediyor.”
“Şirket kuruluşlarında sözleşmenin noterden onaylama zorunluluğu kalktı.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Bilecik TSO arasında yürütülen ve hazırlık çalışmaları devam eden Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile üyelerin belgelerini elektronik olarak alabileceğini belirten ikili, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Odamız arasında yürütülen hazırlık çalışmaları devam eden Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile veri alışverişinin daha hızlı ve etkin bir biçimde uygulanmasını sağlıyor. Pilot bölge uygulama çalışmaları devam eden yazılım ile Oda üyelerimiz elektronik ortamdan firmaları ile ilgili belgeleri Odamıza gelmeden temin edebileceklerdir. Çalışmalarda son aşamalara gelen program, yakın zamanda üyelerimizin hizmetine sunulacaktır. Şuanda Oda üyelerimiz sadece aidat ödemelerini elektronik ortam üzerinden yapabilmektedirler. Tüm bu uygulama ve çalışmalar üyelerimizin iş yükü ile zaman kaybını ortadan kaldıracak, hem de maliyetlerini düşürecektir. Odamız tek ve son durak ofisi olacaktır” ifadelerini kullandı.
"Mesleki yeterlilik belgeleri için odamıza başvuruda bulunulabilecek"
1 Ocak 2017 den itibaren 48 meslek dalında Mesleki Yeterlik Belgesi zorunlu olduğu konu ile ilgili şu ifadelere yer verdiler:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılan tebliğlerde belirtilen 48 meslek dalında, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik sınavlarında başarılı olanların 2017 yılı sonuna kadar sınav ücretlerinin İş-Kur tarafından geri ödeneceği ve Mesleki Yeterlilik belgesine sahip kişileri istihdam eden veya işe başlatan işverenlere SGK pirim indirimi uygulanacaktır. Üyelerimizin mağdur olmamaları için mesleki yeterlilik sınav başvurusu için talep toplamaya başladık. Konuya ilişkin detaylı bilginin Odamızın wep sitesinden veya Odamızdan bilgi alınabilecektir.”
“Üyelerimize kullandırılmak üzere 9 milyon 800 bin lira nefes kredisi kaynağı yarattık”
Nefes Kredisi kaynağı sağlandığının müjdesini veren Yönetim Kurulu Başkanı Ateş ve Meclis Başkanı Aynur ortak yaptığı açıklamalarına şu ifadeler ile son verdiler:
“KOBİ niteliğinde olan üyelerimizin içinde bulunduğu finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Odamız işbirliği ile ‘Nefes Kredisi’ projesinde yer aldık. Odamız üyesi KOBİ niteliğindeki her firmaya bankacılık mevzuatında belirtilen limitler çerçevesinde 12 ay vadeli azami 100 bin lira kredi imkanı sağladık. Ziraat Bankası ve Denizbank ile yapılan protokol ile nefes kredisinin aylık faiz oranı yüzde 0.82, yıllık faiz oranı ise yüzde 9.90 olacaktır. Protokol kapsamında 9 milyon 800 lira kredi kaynağı sağlandı, şuana kadar 162 üyemiz nefes kredisine başvuruda bulundu ve 43 üyemize 4 milyon lirası kullandırılmış olup, başvuru ve değerlendirme süreçlerinin devam ettiğini belirtiriz. Yapılan tüm bu çalışmalar ile üyelerimize ve Bilecik iş dünyasına sunduğumuz hizmetleri geliştirmek çabası içinde olduğumuzu belirtir, bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Başkan Yalım; “Esnafımızı korumak için elimden geleni yapacağım” Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Çarşamba Pazarında bulunan tuhafiye esnafıyla kahvaltı programında buluştu. Önceki dönemde başlatılan ve yarıda kalan Çarşı Uşak projesiyle ilgili esnafı dinleyen başkan Yalım, esnafın mağdur olmaması için elinden geleni yapacağını söyledi. Kahvaltı programına Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Atalay Savaş, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Gültekin Köse ve çok sayıda esnaf katıldı. Kahvaltının ardından söz alan ve davetlerini kırmayarak kendilerine katılan Başkan Yalım’a teşekkürlerini sunan Birlik Başkanı Atalay Savaş; Çarşamba Pazarı’nın durumuyla ilgili bilgileri almak adına birinci ağızdan konuyu öğrenmek istediklerini ifade etti. Sözü Başkan Yalım’a bırakan Savaş Başkan Yalım’a kendilerine olan destekleri ve samimi yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti. “Sıkıntıların farkındayız” Programda konuşan Başkan Yalım; yakın zamanda bölgede bulunan ayakkabıcılar çarşısında esnafla buluştuklarını, bugün de pazar esnafıyla bir araya gelerek sorunların çözümü için gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını ifade etti. Pazar yerinin mevcut fiziki durumunun farkında olduklarını anlatan Başkan Yalım, esnafın alandaki belirsiz durumdan ne kadar etkilendiğini bildiklerini söyledi. Önceden başlatılan ve yarıda kalan projenin akıbetiyle ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle gerekli görüşmeleri yakın zamanda gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Yalım; ardından pazar esnafını belediye binasında düzenleyecekleri toplantıya davet edeceklerini ve tüm detayların burada konuşulacağını söyledi. Tuhafiye esnafının özellikle sezon bitimi olan Ağustos ayının sonuna kadar yerlerinde kalması için elinden geleni yapacağını ifade eden Başkan Yalım; sağlıklı şartlar oluştuğunda bu alanın yeniden yıkılıp yapılması için kendilerinin de çalışacağını, alan netleştiğinde de bu bilgiyi esnafla paylaşacağını söyledi. Başkan yalım programın ardından esnafla birlikte Pazar alanını gezerek incelemelerde bulundu.
Mardin "Mardin’de tüketilen kaçak elektrik 4.8 milyon kişiye yeter" Dicle Elektrik tarafından Mardin’de yapılan yatırım, şebeke iyileştirme bakım ve onarım çalışmalarına rağmen kayıt dışı kullanım nedeniyle özellikle Derik ve Kızıltepe ilçelerinde şebekenin çökebileceği ve bu ilçelerin enerji almama riskinin olduğu uyarısı yapıldı. Mardin’de tüketilen kaçak elektriğin 1.2 milyon haneye ve 4 milyon 800 bin nüfusa yetecek güçte olduğu belirtilirken, ekonomiye zararının 6 milyar 250 milyon lira olduğu açıklandı. Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde kaliteli, kesintisiz ve kayıpsız enerji dağıtımı vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Yatırımlarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tüketici hizmetleri ve hizmet kalitesi yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştiren ve Mardin’de 358 bin 600 aboneye hizmet sağlayan dağıtım şirketi, özelleştirmeden bu yana Mardin’e 10 yılda 3 milyar 200 milyon liralık yatırım yaptı. Yetkililer, yeni yatırım dönemi için, “Bu yıl Mardin’e 1 milyar TL’ye yakın bir yatırımı daha hizmete almayı hedefliyoruz. Böylece toplam yatırımımız bölgede 4 milyar TL’yi geçecek” dedi. Dağıtım şirketi, teknolojiyi odağına alarak yaptığı yatırımlarla altyapısını güçlendirmesine rağmen özellikle tarımsal sulamada kayıt dışı kullanım nedeniyle şebekenin aşırı yüklenme kaynaklı uyarı verdiğini aktardı. Dicle Elektrik’in 28 milyar TL’lik toplam alacağının 3’te birinin Mardin’e ait olduğu bildirildi. Dicle Elektrik yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “2023 yılında Mardin ilinde 5 milyar kWh enerji çekişi oldu. 2 milyar 465 milyon kWh’ın kayıt içinde olduğu tespit edildi. İl genelinde 2.5 milyar kWh kayıp kaçak enerji çekişi mevcut. Bu kaçak enerjinin ülkeye maliyeti ise 6 milyar 250 milyon liradır. Sadece Mardin’de tüketilen kaçak enerji, 1.2 milyon hanenin tüketimine eşittir. Her hanede 4 kişinin yaşadığını varsayarsak, bu da 4 milyon 800 bin kişinin enerji tüketimine denk gelmektedir. Enerji çekişi her geçen gün artmakta. Şehrimizin kesintisiz ve kaliteli enerji alması için olağanüstü bir çabayla çalışmalarımıza devam ediyor, kayıt dışı kullanımla mücadele ediyoruz” denildi. Kayıt dışı kullanıma bağlı olarak her geçen gün enerji çekişinin artmasının hem şebekeye hem de milli ekonomiye ciddi zararlar verdiği belirtilen açıklamada, Kızıltepe ve Derik’teki kaçak tüketim vurgusu dikkat çekti. Mardinli tarımsal sulama aboneleri üç kat fazla elektrik harcıyor Tarımsal sulamanın etkisi ile elektrik tüketiminde astronomik artış gerçekleştiğine ilişkin örnek tüketim verisi paylaşan Dicle Elektrik yetkilileri, “Mardin’de 272 bin aktif abone bulunuyor ve aboneler sulama dönemi öncesi bir günde yaklaşık 5.4 milyon KWh elektrik harcıyor. Sayıları 7 bin olan Mardinli tarımsal sulama abonesi, toplam abone sayısı içinde yaklaşık yüzde 2.5’luk bir kesimi oluşturuyor. Söz konusu 7 bin tarımsal sulama abonesinin sulamanın başlaması ile birlikte günlük tüketim miktarının 18 milyon KWh’ın üzerine çıktığını görüyoruz. Diğer bir tabirle Mardinli tarımsal sulama aboneleri, ildeki diğer abone gruplarının üç katına yakın yükseklikte elektrik tüketimi gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı. "Kızıltepe ve Derik’e hiç enerji verilmemesi riski var" Kaçak trafolara karşı da aralıksız mücadele verdiklerini ifade eden Dicle Elektrik yetkilileri, “Yılda 6.5 milyar kWh elektriği, tarlalarını yeraltı suyu ile sulamak için kullanan bölge genelindeki 35 bin abonenin 7 bini aşkın kısmı Mardin’de bulunuyor. Bu abonelerden 5 bin 600’ünün birikmiş olan elektrik borcu ise 10 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Tarımsal sulamanın en yoğun olarak yapıldığı Kızıltepe ve Derik’teki kaçak kullanımın bu şekilde devam etmesi durumunda, bu iki ilçede şebekelerin tamamen çökeceğini ve bu ilçelere enerji verilememe riskini göz önünde bulundurmak gerekir” dedi. Kamuoyunda zaman zaman dile getirilen elektrikteki dalgalanmalara ilişkin de bilgi veren yetkililer, yüksek kayıp kaçak oranı sebebi ile kırsalda enerji dalgalanmalarının başladığına vurgu yaptı. Yetkililer, bu durumun kırsalda yürütülen tüm faaliyetleri sekteye uğrattığının da altını çizdi.