- 19 Nisan 2019 Cuma 14:27

Pazaryerili öğrencilerden TUBİTAK ziyareti

A
A
A
Pazaryerili öğrencilerden TUBİTAK ziyareti

Pazaryeri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gezi gerçekleştirdi.

Pazaryeri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gezi gerçekleştirdi.


Öğrencilerin eğitim vizyonu doğrultusunda bilimsel araştırmaları yerinde görmenin verimli olacağını ifade eden Pazaryeri İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Köroğlu, “İlçemiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bioloji öğretmeni Aysem Ateş ve müdür yardımcısı Nedim Yıldırım sorumluluğunda 25 öğrencimiz 2023 eğitim vizyonu doğrultusunda bilimsel araştırmaları yerinde görmek ve deneyimlemek amacıyla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine düzenlenen geziye katılım sağlamıştır. Bugünkü gezimiz 21. yüzyıl becerilerinin öğrencilerimize kazandırılması anlamında çok büyük önem taşıyan bir faaliyetti. Öğrencilerimizin ziyareti kapsamında bizlere katkılarından dolayı ilçe Kaymakamımız Fatih Kurt’a teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ölümle sonuçlanabilen kuduzla ilgili veterinerden aşı uyarısı HATAY (İHA) – Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne’nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.