- 03 Eylül 2019 Salı 10:41

(Özel) Bu ot şifa dağıtıyor

A
A
A
(Özel) Bu ot şifa dağıtıyor

Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde üretilen şerbetçiotunun ülkemizde sadece içki sektöründe kullanıldığını, hâlbuki Avrupa’da kozmetik ve sağlık gibi birçok alanda hammadde olduğunu belirten Ot-Gül Kooperatif Başkanı Zafer Kozpınar, “Şerbetçi otu daha güzel, yaygın alanlarda kullanılması gerek.

Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde üretilen şerbetçiotunun ülkemizde sadece içki sektöründe kullanıldığını, hâlbuki Avrupa’da kozmetik ve sağlık gibi birçok alanda hammadde olduğunu belirten Ot-Gül Kooperatif Başkanı Zafer Kozpınar, “Şerbetçi otu daha güzel, yaygın alanlarda kullanılması gerek. Bu ürünün ARGE çalışması olursa, daha güzel ve faydalı alanlarda kullanılacağına inanıyorum” dedi.



Pazaryeri ilçesinde yaygın olarak üretilen şerbetçiotu, kozmetik alanında dünya çapında kadınların en sevdiği bitkiler arasında geliyor. Birçok ilaç sanayinde de kullanılan şerbetçiotunun Türkiye’de kullanıldığı tek alan ise içki sanayi. Üreticiler ürünlerini içki sanayide kullanılmasını için üretiyor. Özellikle yurt dışı ülkelerinde, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ürün sayesinde kadınlar bir çok sorunlarına çözüm bulabiliyor. Üreticiler, ürünlerinin Türkiye’de de gıda, ilaç ve kozmetik alanında kullanılacağı günü bekliyor. Yetiştirilmesi ve bakımı zaman isteyen ürün yaklaşık 5 metreye ulaştığı zaman hasat yapılıyor. Üreticisinin yaklaşık 4 aylık bir süreçte emek verdiği şerbetçi otu ardından toplanarak ilçede bulunan kooperatife götürülüyor. Burada işlenen ot ardından içki sanayinde kullanılmak üzere satılıyor.



“Belli ilaçlarda kullanılıyor”


Üretici İbrahim Şen, yılda sadece bir kez ekilebilen şerbetçiotunun ilaç sanayinde, pak mayada, koku ve aroma versin diye kullanıldığını söyledi. Her yıl altından yeni sürgünler verdiğini bu sayede tohumunun kendinden olduğunu belirten Şen, “Biz de iplere asıyoruz. Mart ayında tarlaya çıkıyoruz. Ağustos ayının 15’i ile 30’u arasında hasadı oluyor. İlk yıllarda hep elle oluyordu. Şimdi teknoloji geliştiği için toplama makinalarımız var. Kesip kooperatifimize götürüyoruz. Fabrikada toplanıyor. Elle toplama kalmadı gibi bir şey. Fiyat olarak idare edecek gibi, ama masrafları çok. İşçi bulma sorunu da oluyor. Kendi ailemizin içinde yapmaya uğraşıyoruz. Genç nesil de hep dışarı çıkıyor. Maalesef yapacak bir şey yok. Yıllar içinde bu sektör de bitecek galiba. Belli ilaçlarda kullanılıyor. Araştırma yapılması lazım” dedi.



“Yurt dışında kanser tedavilerinde de kullanılmaya başlandı”


Ot-Gül Kooperatif Başkanı Zafer Kozpınar, şerbetçiotunun 1960’lı yıllarda Türkiye’ye getirildiğini söyledi. Otun en güzel veriminin Bilecik’in Pazaryeri’nde alındığını ifade eden Kozpınar, sözlerine şöyle devam etti:


“1972 yılında kooperatifimiz kuruldu. Şerbetçiotu aromatik bir bitkidir. İlaç sanayiinde de kullanılmaktadır. Bu yıllarda duyduğumuza göre kanser tedavilerinde de kullanılmaya başladı. Şerbetçiotu çok güzel ve ilçemizi geçindiren bir ürün. Bunun devamlılığı için biz elimizden geleni yapmaktayız. Yalnız bu yıl sel ve doğal afetlerden dolayı 70 dekar arazimiz sular altında kaldı. Yaklaşık 50-60 ton şerbetçiotu zarar gördü diye tahmin ediyorum. Fiyata vurduğumuzda ortalama 500-600 bin lira zararımız var. Krem yapıldığını biliyorum şerbetçiotundan. Değişik ürünlerde kullanılıyor. Ama ülkemizde pek yaygın değil. Genellikle yurt dışında kullanılıyor. Ben Almanya’ya gittiğimde hardala kadar kullanıldığını gördüm. Daha güzel alanlarda değerlendirilmesi lazım. Bu ürünü verelim ARGE çalışmaları yapılsın. Bizim burada laboratuvarımız olmadığı için yapamıyoruz. Özellikle bu konuda üniversiteler yardımcı olabilir. Bu ürünün ARGE çalışması olursa, daha güzel ve faydalı alanlarda kullanılacağına inanıyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.