POLİTİKA - 14 Eylül 2025 Pazar 12:17

Bakan Yerlikaya: "Türkiye Yüzyılı, Söğüt’te başlayan o kutlu yürüyüşün ilk adımıdır"

A
A
A
Bakan Yerlikaya: "Türkiye Yüzyılı, Söğüt’te başlayan o kutlu yürüyüşün ilk adımıdır"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Türkiye Yüzyılı, Söğüt’te başlayan o kutlu yürüyüşün ilk adımıdır. Büyük ve güçlü Türkiye geçmişin köklerinden geleceğin ufkuna uzanan büyük davanın adıdır" dedi.


Bilecik’in Söğüt ilçesinde bu yıl 744’üncüsü düzenlenen Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri devam ediyor. Şenliklere 3’üncü gününde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve çok sayıda siyasi isim katıldı. Program, saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.



"Türkiye Yüzyılı, Söğüt’te başlayan o kutlu yürüyüşün ilk adımıdır"


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, programda yaptığı konuşmada, "Türkiye Yüzyılı, Söğüt’te başlayan o kutlu yürüyüşün ilk adımıdır. Büyük ve güçlü Türkiye geçmişin köklerinden geleceğin ufkuna uzanan büyük davanın adıdır. Şanlı ecdadımızın bizlere bıraktığı bu mirası yaşatmak ve aynı inançla geleceğe yürümek de bizim için bir vazifedir. Kıymetli kardeşlerim Ertuğrul Gazi yalnızca bir bey, bir komutan değildi. O, aklı cesarete, imanı adaletle yoğurmuş bir medeniyet mimarıdır. O devletin temeli adalettir. Sözünü yaşatan ve yaşayandır. Bugün burada toplanan bizler sadece bir anma töreninde değiliz. Biz emanetimize sahip çıkmaya, tarihle sözleşmemizi yenilemeye geldik. Çünkü biliyoruz, yörük çadırlarında yaşanan her ışık geleceğimizi aydınlatmanın teminatıdır. O çadırlarda doğan her çocuk bu milletin umududur. O davul sesleri yalnızca şenlik değil, tarihin bize fısıldadığı bir hatırlatmadır" şeklinde konuştu.



"Söğüt ruhuyla teröre karşı mücadele ediyoruz"


Bakan Yerlikaya, konuşmasının devamında, "Geçmişimizin izinde yürürken geleceğimizi inşa ediyoruz. Söğüt ruhuyla teröre karşı mücadele ediyoruz. Söğüt ruhuyla organize suçla uyuşturucuyla fitneyle mücadele ediyoruz. Sevgili kardeşlerim, ecdadınız nasıl ki mazluma siper, zalime set olduysa bizler de bugün aynı iradeyle aziz milletimizin hukukunu ve huzurunu koruyoruz. Biliniz ki emaneti omuzlarımızda değil, kalbimizde taşıyoruz. Emanet bizdedir ve biz bu emaneti sadece taşımakla değil onu büyütmek onu yüceltmekle mükellefiz. Sözlerime Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e nasihatiyle son vermek istiyorum: ‘Ey oğul, bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güzellik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Acizlik bize, hoş görmek sana.’ Bu topraklarda devlet kurulmuş ama kibir değil, tevazu büyütülmüştür. Burada adalet, merhamet ve ahlak büyütülmüştür. Bizler bu topraklardan güç alarak milletimize hizmet ediyoruz" ifadelerini kullandı.



"ABD, terörist İsrail ve diğer küresel haydutların rezilliklerini görüyoruz"


Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, şunları söyledi:


"Yüzlerce yıl Türk devlet ve medeniyet tasavvurunun tecelli ettiği 3 kıtadaki coğrafyaların, Türk-İslam hâkimiyeti çekildikten sonra yaşadıkları kan, şiddet, gözyaşı bugün de herkesin gözü önünde cereyan etmektedir. Osmanlı’nın geride bıraktığı coğrafyada bugün kopan kızıl kıyamet gürültüler karşısında, onun yerini doldurmaktan fersahlarca uzak olan sözüm ona çağdaş ve medeni olan ve dünyaya nizam vermeye kalkışan ABD, terörist İsrail ve diğer küresel haydutların rezilliklerini ve Müslümanların başsız kalmasının nelere mal olduğunu hep beraber görüyoruz. Bu acı gerçeklerden yola çıkarak diyoruz ki: Türkiye tarihi geçmişinden devreden meselelerden ve sorumluluklardan kaçmamalı, Osmanlı’nın yetimlerine ve onların yaşadığı yitik coğrafyalara sahip çıkmalıdır ama bunu ‘el kazanında aş pişirerek’ değil, gerekirse ‘bedel ödemeyi’ göze alıp ‘tam bağımsız’ bir tavır alarak yapmalıyız."



"Terörsüz Türkiye hedefine ulaştığımızda coğrafyamızda barış ve kardeşlik nefesi yayılacaktır"


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri İsmet Büyük Ataman, "Söğüt, Türk milletinin diriliş ve şahlanış mabedidir. Buradan yükselen irade yalnızca Anadolu’ya değil, tüm insanlığa ışık tutmuştur. Osmanlı Devleti, hükmettiği tüm coğrafyalarda adaletiyle nam salmıştır. Bugün aynı misyon, Türkiye Cumhuriyeti’nin omuzlarındadır. Çünkü bu yol, Söğüt’te imanla başlamış, Çanakkale’de kanla yazılmış, Millî Mücadele’yle yeniden dirilmiş, 15 Temmuz’da Türk’ün iradesiyle mühürlenmiştir. İşte Cumhur İttifakı, bu tarihî sorumluluğun bilinciyle Türkiye’yi lider ülke ve süper güç konumuna taşımanın var gücüyle çalışmaktadır. Bugün Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı çatısı altında aynı kararlılığı taşımaktadır. Asırlık birliğimiz, sonsuz kardeşliğimiz; Cumhur İttifakı ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin yeni yüzyıla öncülük yapan hamleleriyle yaşatılacaktır. İnanıyoruz ki Türk ve Türkiye Yüzyılı’nda, terörsüz Türkiye hedefine ulaştığımızda yalnızca kendi milletimize değil, coğrafyamıza da barış ve kardeşlik nefesi yayılacaktır. Bölgemizdeki mazlumlar, Türkiye’nin kararlı duruşuyla yeniden huzura kavuşacaktır. Türk milleti beklenendir, özlenendir, adaletin timsalidir" diye konuştu.



"Kültürümüzü yaşatıyor ve birlik ruhumuzu yeniden pekiştiriyoruz"


Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer ise, "1 yıldır hasretle beklediğimiz bu meydanda; Anadolu’nun dört bir yanından gelen Yörüklerimizle buluşuyor, tarihimizi yad ediyor, kültürümüzü yaşatıyor ve birlik ruhumuzu yeniden pekiştiriyoruz. Söğüt; Ertuğrul Gazi’nin otağını kurduğu, adaletin ve kardeşliğin dünyaya kök saldığı mukaddes topraklardır. Bu topraklardan filizlenen devlet, kısa sürede cihan devleti olmuş, 3 kıtada barışı, hoşgörüyü ve adaleti hakim kılmıştır. İşte bugün bizler de, aynı inançla, aynı kararlılıkla, birliğimizi muhafaza ederek Türkiye Yüzyılı hedeflerimize yürüyoruz" dedi.


Söğüt Şenlikleri, konuşmaların ardından gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle devam etti.



Bakan Yerlikaya: "Türkiye Yüzyılı, Söğüt’te başlayan o kutlu yürüyüşün ilk adımıdır"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arnavutköy’de ahşap kalıp üretim tesisinde yangın Arnavutköy’de gece saatlerinde ahşap kalıp üretim tesisinde yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle tesisin tamamı alevlere teslim olurken, çeşitli patlamalar da meydana geldi. Ekiplerin uzun süren çalışması sonucu söndürülen yangında ölen ya da yaralanan olmadı. Yangın, saat 01:30 sıralarında Arnavutköy Anadolu Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi’nde bulunan ahşap kalıp üretim tesisinde meydana geldi. Henüz nedeni bilinmeyen bir sebeple çıkan yangın geniş alana yayılarak yoğun duman oluşturdu. Yangın sırasında çeşitli patlamalar meydana geldi. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis, sağlık ve UMKE ekibi sevk edildi. Ekiplerin ilk müdahalesinin ardından geniş alana yayılan yangında ölen ya da yaralanan olmadığı belirlendi. İtfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışmasının ardından duman tahliyesi yapılarak yangın söndürüldü. Mahalle sakini Celal Malgaç, "Gece biz yatıyorduk, geç saatlerdi. Kardeşim bizi uyandırdı. Öncelikle çocukları dışarı çıkardık, hemen sonrasında itfaiyeyi çağırdık. Ekipler önce üst tarafa geldi, asıl yangın buradaydı. Biz uyardık, sonrasında buraya geldiler ve olaya müdahale ederek yangını söndürdüler" dedi. Öte yandan polis ekipleri, yangının çıktığı caddeyi kontrollü şekilde trafiğe kapatarak güvenlik önlemi aldı. Çıkan yangınla ilgili inceleme başlatıldı.
Kayseri Kask ışığından ilham alan topluluktan 360 kişiyle ışık senfonisi Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan Ali Dağı’nda doğayla iç içe yürüyüş yapan Aktivite Sosyal Topluluğu’nun yürüyüş sonrası yaptığı ışık senfonisi göz kamaştırdı. Işık senfonisini yürüyüş yapan bir kişinin kask ışığından ilham aldıklarını söyleyen Aktivite Sosyal Topluluğu Lideri Gökhan Beyoğlu, "Stresli ve zor günlerin en güzel ilacının doğa olduğuna inanıyoruz" dedi. Aktivite Sosyal Topluluğu tarafından Ali Dağı’nda doğa yürüyüşü yapıldı. Doğayla iç içe gerçekleşen 9 kilometrelik yürüyüşün ardından topluluk tarafından ışık senfonisi yapıldı. Cem telefonlarının ışıklarıyla yapılan senfoni adeta göz kamaştırdı. 360 kişinin yaptığı senfoni havadan görüntülendi. Işık senfonisini Ali Dağı’nda yürüyüş yapan bir kişinin kask kamerasından ilham alarak, gerçekleştirdiklerini söyleyen Aktivite Sosyal Topluluğu lideri Gökhan Beyoğlu, bir kask ışığının dahi kent merkezinden çok güzel gözüktüğünü bu nedenle 360 kişiyle böyle bir senfoni geçekleştirdiklerini ifade etti. Düzenledikleri doğa yürüyüşü hakkında bilgiler veren Beyoğlu, "Aktivite Sosyal Topluluğu olarak biz kocaman bir aileyiz. Kayseri’nin sosyal, kültürel ve turizm alanlarında bulunan belediyemizin de yakın zamanda imkan sağlamış olduğu Ali Dağı’nda bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Bu parkurda ıhlamurlar ve meyve ağaçları eşliğinde 9 kilometrelik yürüyüşümüzde fidan dikimi eğitimimiz ve bunun yanında şık senfonisi dediğimiz şehir merkezinden de güzel gözüken müzikle dans ettiğimiz bir gösteri gerçekleştirerek, doğa sporu yapacağız. İnsanlarımızın stresli ve zor günler geçirdiği süreçler olabilir. Bu süreçlerin en güzel ilacının doğa olduğuna inanıyoruz. Bu ilacın tek yan etkisi de aşık olmak. İnsanlar doğaya aşık oldukları zaman trafikte de birbirlerine güzel davranırlar, okul da ve işyerinde de birbirlerine güzel davranırlar. Bizin amacımız bu güzelliğe 7’den 70’e herkesi eriştirebilmek. Haliyle Kayseri gibi sosyal şehirde gençler olarak bizim üzerimize düşen görevin bu şehri aktivitelerle doldurmak. Daha önce Ali Dağı’nda yürüyen ve kafa lambası olan bir yürüyüşçüyü şehir merkezinden gördüm. Hareket eden bir ışıktı. Gökyüzüne baktığımızda kayan yıldızlar ararız. Yıldız kaydığı zaman dilek tutarız. Böyle bir görüntü yapmak istedik. Şimdi yaklaşık 360 kişiyle bu rotada bu gösteriyi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da, "Kayseri’nin en merkezi yürüyüş parkuru, endemik bitkilerin olduğu ve oksijenin bol olduğu bir yerdeyiz. Ali Dağı’nın bir zirveye çıkan parkuru var bir de 360 dediğimiz çepeçevre dolaşan 9 kilometrelik bir parkuru var. Burasını Büyükşehir Belediyemiz gece yürüyüşleri için aydınlattı. Bugünde bir etkinlik grubu yürüyüşe çıktılar. Kadın, erkek ve çocuk hepsi var. Bizde bundan onur duyuyoruz" diye konuştu.