KÜLTÜR SANAT - 13 Şubat 2020 Perşembe 12:13

Osmaneli ve Osmanlı yemek çeşitleri ve kültürü kitap oluyor

A
A
A
Osmaneli ve Osmanlı yemek çeşitleri ve kültürü kitap oluyor

Bilecik Valiliği, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Ticaret Odası, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve belediyelerin destekleri ile başlatılan “İlçelerimizin, İlimizin Yemek Çeşitlerini ve Osmanlı Mutfağını Tespit Etme ve Arşivleme Projesi” çalışmaları Osmaneli’nden başladı.

Bilecik Valiliği, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Ticaret Odası, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve belediyelerin destekleri ile başlatılan “İlçelerimizin, İlimizin Yemek Çeşitlerini ve Osmanlı Mutfağını Tespit Etme ve Arşivleme Projesi” çalışmaları Osmaneli’nden başladı.


Osmaneli Belediyesinin katkılarıyla, Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde ilk çalışma yapıldı. Proje yürütücüsü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “İlk olarak Ovmaç Çorbası, Borani, Lor Peynirli Erişte yemekleri için Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde kadınlarımızın sunumlarını test ettik ve bu yemekleri arşive aldık. Osmaneli’nde 50 ye yakın yemek çeşidini kitaba dönüştürüp, tariflerini oluşturarak arşivleyeceğiz. Sonrası Bilecik ilinin tüm ilçelerinin aynı şekilde yemek türlerini oluşturup arşivleyeceğiz. Her yemeğin reçetesi, yapım tekniği, tescil dosyası hazırlanarak tescil işlemini gerçekleştireceğiz. Böylelikle gastronomi turizmi açısından çok önemli olan ilçelerimizin, ilimizin ve Osmanlı mutfağının arşivi, tarifi kitaplaştırılarak ölümsüzleşecektir. Çalışmalarda bize destek olan ve projeye iştirak eden, tesislerini kullandıran Osmaneli Belediyesine ve Başkan Münür Şahin’e çok teşekkür ediyoruz” dedi.


Başkan Münür Şahin de yaptığı açıklamada; ”Osmaneli Belediyesi gastronomik özelliklere sahip yöresel ürünlerin tescil çalışmalarına başladı. İlimizde turizm ve buna bağlı gelişen çeşitli alanlarda çalışmalar hızlanmıştır. Gastronomik önem taşıyan yöresel ürünler Coğrafi işaretli yöresel gastronomik ürünlerin tescile konu olan niteliklerine uygun olarak üretim sürecine ait standartların korunması, ciddi bir denetim, organizasyon ve en önemlisi sürdürülebilir bir sistem gerektirmektedir. Bu çabalar sonucunda Osmaneli yemek kültürüne ait olan ürünlerimizin incelenmesi ve tescil özelliği taşıyan ürünlerin dosyalarının hazırlanması için Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan ile beraber çalışmalar başlamış olup, mayıs ayı içerisinde sonuçlandırılması planlanmıştır. Bu çalışma ile ilimizin yöresel ürünler hakkında yapılmış olduğumuz çalışmaların desteklenmesi, özelliklerinin tespit edilmesi, reçetelerinin çıkartılması, üretim şekillerinin standardize olması ve yaygınlaştırılmasına çalışılacaktır. Mesut Kaplan hocamıza çok teşekkür ediyoruz, her konuda bize destek olan hocamızın hakkı ödenmez” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.