GÜNDEM - 27 Mayıs 2025 Salı 11:41

Prof. Dr. Türkteki’nden araştırma ekibine teşekkür

A
A
A
Prof. Dr. Türkteki’nden araştırma ekibine teşekkür

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki, üniversite olarak Küllüoba Höyüğü kazılarında milattan önce 3 bin yıla tarihlenen 5 bin yıllık bir ekmek kalıntısı gün yüzüne çıkartılması ile ilgili olarak bütün araştırma ekibine teşekkür etti.


BŞEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığında yürütülen Küllüoba Höyüğü kazılarında, milattan önce 3 bin yıla tarihlenen 5 bin yıllık bir ekmek kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı. Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan bu önemli bulgu, Anadolu’nun erken dönem beslenme kültürü ve ritüel uygulamaları hakkında önemli bilgiler sunuyor. Kazı sonrası alan hakkında bilgi veren Türkteki, "Kazı alanında, bir konutun arka odasında, eşik yakınlarında tabana gömülü ve yakılmış halde bulunan ekmek kalıntısı, bilimsel analizlerle detaylandırıldı. Yapılan incelemelerde ekmeğin; gernik buğdayı (triticum dicoccum) ve mercimek kullanılarak mayalanıp pişirildiği belirlendi. Analiz sonuçları, düşük glüten oranı ve yüksek besin değeri taşıyan bu ekmeğin ritüel amaçlı hazırlanarak evin zeminine gömüldüğünü gösterdi.



Kültürel miras bilimle buluşuyor


Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, ekmeğin bulunduğu konumun ve gömülme şeklinin, dönemin ritüel uygulamalarıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Türkteki, "Ekmeğin, bereket getirmesi amacıyla bir parçası koparıldıktan sonra yakılarak zemine gömüldüğü ve üzerine kırmızı toprak serildiği tespit edildi. Tarihi ekmek kalıntısı, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde Uluslararası Müzeler Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte kamuoyuna tanıtıldı. Etkinliğe katılan Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, bölgenin tarihi mirasına ve kazı çalışmalarının önemine dikkat çekerek, bu tür keşiflerin geçmişin doğru anlaşılmasına büyük katkı" dedi.



BŞEÜ’den kültürel mirasın korunmasına katkı


Kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Murat Türkteki, tüm araştırma ekibine teşekkür ederken, üniversitenin kültürel mirasın ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik yürüttüğü bilimsel faaliyetlerin artarak devam edeceğini söyledi.



Prof. Dr. Türkteki’nden araştırma ekibine teşekkür

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Başkan Akın: "Turgutlu’nun önünü açıyoruz" Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, nisan ayı meclis toplantısında ilçede hayata geçirilecek projeler ve belediyeye kazandırılan destekler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Akın, Ergenekon Kavşağı projesinin Kurban Bayramı sonrası başlayacağını belirtirken, Irlamaz ikinci etap için imar planının tamamlandığını ve ihaleye hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Meclis toplantısında, Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülecek çöp konteyneri temini projesi hakkında da bilgilendirme yapan Başkan Akın, Büyükşehir’den hibe olarak 350 adet çöp konteyneri alınacağını belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’ya teşekkür etti. "Ergenekon Kavşağı projesi Kurban Bayramı sonrası başlayacak" Başkan Akın, Ergenekon Kavşağı ile Irlamaz ikinci etap projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Ergenekon Kavşağı’nda artık ihale aşamasındayız. Eğer aksilik olmazsa nisan ayı sonu gibi ihalemiz yapılmış olacak. Ancak bayram yoğunluğu nedeniyle yer teslimini Kurban Bayramı sonrasına bırakıyoruz. Irlamaz ikinci etapla ilgili de imar plan çalışmamız tamamlandı. Önümüzdeki salı günü yapılacak büyükşehir meclisinde müjdeyi vereceğiz. İmar durumu tamamlandıktan sonra ihaleye hazırlanacağız." Başkan Akın’dan araç ve ekipman desteği için teşekkür Başkan Akın, belediyeye kazandırılan araç ve ekipmanlar için de teşekkürlerini iletti: "Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili Sayın Vahap Seçer, belediyemizin çok ihtiyaç duyduğu arazözü hibe etti. AK Parti Manisa İl Başkanı Süleyman Turgut’un da desteğiyle greyder, beko loder, iki kamyon ve bir otobüs alım sürecimizde yaşadığımız teminat mektubu sorununu çözdük. Sağ olsun yanımızda oldu." Yüz binlik imar planları için destek çağrısı Başkan Akın, yüz binlik imar planları sürecine de değinerek, "Ankara’ya yaptığım ziyaretlerde evraklarımızın eksiksiz olduğunu, bakanın imzasını beklediğimizi gördük. Bu konuda da destek bekliyoruz. Turgutlu’nun önünü açalım" ifadelerini kullandı.
Aydın Emniyet teşkilatı Aydın’da gücünü sahada gösterdi Aydın’da Polis Haftası kapsamında kurulan tanıtım standı vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Emniyet birimlerinin kullandığı ekipmanların sergilendiği etkinlikte, özellikle Özel Harekat ekipleri ve insansız hava araçları dikkat çekti. Türk Polis Teşkilatı’nın 181’inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Aydın İl Emniyet Müdürlüğü ile Polis Meslek Yüksekokulu iş birliğinde Atatürk Kent Meydanı’nda tanıtım standı açıldı. Meydana gelen vatandaşlar, emniyet birimlerinin kullandığı teknolojik ekipmanları yakından inceleme fırsatı buldu. Stantta trafik ekipleri tarafından bilgilendirici broşürler dağıtılırken, Özel Harekat polisleri ve sergilenen dronlar vatandaşların ilgi odağı oldu. Vatandaşlar, Özel Harekat ekipleriyle hatıra fotoğrafı çektirirken, Polis Meslek Yüksekokulu yetkilileri tarafından bayrak ve çocuklara balon dağıtıldı. Etkinlik kapsamında ayrıca Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün "Siberay" projesi ile kadına yönelik şiddetle mücadelede kullanılan KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı. Terörle mücadele ekipleri de yürüttükleri önleyici faaliyetler hakkında vatandaşlara bilgi verdi. Polis Haftası etkinlikleri kapsamında kurulan standı Aydın Valisi Yakup Canbolat, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Necip Çarıkcıoğlu ve Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Bülent Kent ziyaret etti. Protokol üyeleri, birimlerin çalışmaları ve kullanılan ekipmanlar hakkında yetkililerden bilgi aldı. İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, etkinliğin amacının vatandaşla bağları güçlendirmek olduğunu belirterek, "Polis Haftası kapsamında vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve teşkilatımızı daha yakından tanıtmak amacıyla bu etkinliği düzenledik. Halkımızın yoğun ilgisi bizleri memnun etti. Çalışmalarımız devam edecek" dedi.