SAĞLIK - 05 Ekim 2017 Perşembe 11:46

Mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenine dikkat

A
A
A
Mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenine dikkat

Mevsim değişikliği ile birlikte vücuttaki hormonların değişmeye başladığını aktaran Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr.

Mevsim değişikliği ile birlikte vücuttaki hormonların değişmeye başladığını aktaran Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Budunoğlu, Vücut ısı ve nem dengesini sağlamak için bu dönemde alınması gereken tedbirlerden en önemlilerinin beslenme ve uyku düzeni olduğunu ifade etti.


Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Budunoğlu, kronik hastalığı olanların mevsim geçişlerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte birçok hastalığı tetikleyen soğuk havalara ve mevsim geçişlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Budunoğlu, özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gerektiğini söyledi.


Sonbahar dönemine geçişlerinde insan vücudundaki ısı ve nem oranının değiştiğini belirten Dr. Budunoğlu, “Bu mevsimde özellikle kronik hastalığı olan yaşlılar, hamileler ve çocuklar bundan daha sık etkileniyor ve bu grupların beslenmesi daha çok önem arz ediyor. Vücut ısı ve nem dengesini sağlamak için bu dönemde almamız gereken bazı tedbirler vardır. Bunlardan en önemlileri beslenme ve uyku düzenidir. Mevsim değişikliği ile birlikte vücudumuzdaki hormonlar değişmeye başlıyor. Doğru beslenmede A,C ve E vitaminleri, omega 3, omega 9 gibi yağ asitlerinden zengin besinlerden beslenmek yaşlılar, hamileler ve çocuklar için önem arz ediyor. Bu vitaminlerin olduğu ürünleri sayacak olursak, muz, süt, erik, ceviz, domates ve son dönemlerin popüler içeceği olan kefir’in tüketilmesi gerekiyor” dedi.


Mevsim geçişlerinin daha rahat atlatılması için temiz havada en az 10 bin adım kadar yürüyüş yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Budunoğlu, “Vücut oksijenini arttırmak içinde günde en az temiz havada yürüyüş yani 10 bin adım atmak mevsim geçişlerini rahat ve hastalıksız atlatabilmek için almamız gereken tedbirlerin başında geliyor. Bunun haricinde saydığım kronik hastalığı olan yaşlı, hamile ve çocuklarda gribal enfeskiyon sonucunda vücut direnci eğer düşükse, beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmezse üzerine bakteriyel enfeksiyonların binmesiyle Zatüre’ye kadar götürme durumu söz konusu olur” diyerek bilgi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’te afetlere hazırlık toplantısı yapıldı Karabük İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ve Hidro Meteorolojik Afetlere Hazırlık Koordinasyon Toplantısı, Vali Mustafa Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, afetlere etkin ve süratli bir şekilde müdahale edebilmek amacıyla oluşturulan Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında afet ve acil durum hazırlıkları ele alındı. Toplantıda; muhtemel afet ve acil durumlara karşı planlama süreci, aşamaları, hizmet gruplarının sorumlulukları, ana çözüm ortağı ile destek çözüm ortağı kuruluşların görevleri, afet ve acil durum sonrasında yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlileri tarafından sunum yapıldı. Kurumların imkan, kabiliyet ve hazırlık çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunulan toplantıda Vali Yavuz, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmalarının çok önemli olduğunu, tüm kurumların öncelikle kapasite ve eksikliklerini belirleyerek hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğini kaydetti. Toplantıya, Vali Yavuz’un yanı sıra; Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutan Vekili Ercan Özkan, Bölge Müdürleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay ile daire amirleri ve diğer yetkililer de katıldı.
Kars Kars’ta üniversite öğrencileri İsrail zulmüne karşı eylem başlattı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerde Filistin için yapılan eylemlere Kars’ta üniversitesi öğrencilerinden destek geldi. Kampus içerisinde çadır kuran öğrenciler, burada Gazze dayanışması için nöbet tutacaklarını açıkladı. Üniversite öğrencileri adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Öğrencileri Temsilcisi Muhammed İkbal Gül, “İsrail’in kanlı terör eylemlerinin başladığı ilk günden beri tüm dünyada Siyonist rejimin işlediği vahşetlere karşı halk kitlelerinin katıldığı gösterilerle insani tepkiler ortaya konulmuştur. Son olarak ABD’de bulunan seçkin üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler Gazze’de 200 günü aşkın süredir devam eden İsrail soykırımına karşı onurlu bir direniş başlatmıştır. ABD’de bulunan üniveristelerde başlayan ve ‘Kampus İntifadası’ olarak ifade edilen eylemler, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelere de yayılarak küresel bir tepki haline dönüşmüştür” dedi. Gül, “Bizlerde burada bu onurlu tepkiye desteğimizi ilan ediyoruz. İsrail tarafından Gazze’de yapılan sistemli soykırıma karşı durmak adına insanlığın sesi olarak demokratik tepkilerini ortaya koyan öğrenci ve akademisyenleri selamlıyor ve üniversite öğrenci ve akademisyenleri olarak kendileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ilan ediyoruz” diye konuştu. Üniversite öğrencileri yapılan basın açıklamasının ardından kampus içerisinde kurulan çadırlarda nöbet tutmaya başladı. Öğrenciler hafta sonu da İsrail’e teki yürüyüşü gerçekleştirecek.
Samsun 450 binden fazla şahsın GBT kontrolü yapıldı, 512 aranan şahıs yakalandı Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri geçen Nisan ayında 450 binden fazla şahsın GBT kontrolünü yaptı, 512 aranan şahsı yakaladı. Denetimlerde 32 bin 633 araca işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 01-30 Nisan 2024 tarihleri arasında uygulama ve denetimler gerçekleştirildi. Uygulama ve denetimlerde toplam 450 bin 203 şahsın GBT kontrolü yapıldı. Yapılan kontroller ile operasyonel çalışmalar sonucu toplam 512 aranan şahıs yakalandı. 134 bin 353 araç kontrol edilerek 32 bin 633 araç ve sürücüsüne işlem yapıldı, bin 798 araç trafikten men edildi. 99 adet ruhsatsız tabanca-37 adet kurusıkı tabanca, 59 adet av tüfeği-3 bin 720 adet çeşitli çaplarda fişek, 457 adet kesici alet, 1 kilo 597 gram metamfetamin-29 gram kokain, 1 kilo 446 gram sentetik kannabinoid (bonzai)-76 gram skunk, 1 kilo 370 gram esrar-123 bin 515 adet sentetik ecza, 693 adet ecstasy hap-0,45 gram eroin, 21 kök kenevir, 541 litre etil alkol, 1 adet sigara sarma makinesi, 200 paket sigara, 54 adet elektronik sigara, 3,5 litre kaçak içki, 84 bin 800 adet boş makaron, 5 bin 580 adet dolu makaron, 111 adet tarihi eser sikke, 1 adet gümrük kaçağı oto,28 adet APP plaka, 4 bin 631 adet emtia ele geçirildi. Terör örgütüne üye olmak suçundan 13 şahsa işlem yapıldı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce “insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ve fuhuş” suçlarına ilişkin çalışmalar kapsamında toplam 9 şahıs yakalandı, ayrıca ülkede yasal kalış süresi sona eren/ülkeye yasa dışı yollardan giren toplam 77 yabancı uyruklu şahıs yakalanarak GÖKSEM’e teslim edildi. Bu şahıslardan 58 şahıs, GGM sevk/doğrudan sınır dışı edildi. Merkez ve dış ilçelerde lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamında 22 okulda bin 351 öğrenciye “Gençlik ve Güvenli Gelecek” konulu konferans düzenlendi. Ayrıca eğitim faaliyetleri kapsamında araç sürücüleri ve yayaların trafik kurallarına uymalarının sağlanması, trafik kuralları konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla araç sürücüsü ve yolcuları olmak üzere 5 bin 572 kişiye trafik eğitimi verildi.