- 19 Mart 2018 Pazartesi 11:10

Liselilerden öğrenen "Garson robot"

A
A
A
Liselilerden öğrenen "Garson robot"

Bingöl’de öğrenciler tarafından tasarlanıp yapılan ’Garsonbot’ ismi verilen robot, okul kantininde ilk servisini başarıyla tamamladı.

Bingöl’de öğrenciler tarafından tasarlanıp yapılan ’Garsonbot’ ismi verilen robot, okul kantininde ilk servisini başarıyla tamamladı. Öğrencilerin tasarladığı robot aynı zamanda çalıştığı yerde kaç masa olduğunu öğrenip, müşterilerin cihazlarına bağlanarak sipariş alabiliyor.


Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencilerinden Volkan Maden ve Furkan Bulut, TÜBİTAK liseler arası proje yarışması için ‘Garsonbot’ ismini verdikleri robot projesini tamamladı. Yarışmaya da katılan liseliler, bölge birincisi oldu.


Yarışmaya uzun bir süredir hazırlandıklarını belirten okulun öğretmenlerinden Ahmet Bağbars, TÜBİTAK bölge yarışmasında birinci seçildiklerini ve Türkiye finallerine katılmaya hak kazandıklarını aktardı.


Projenin yerelde Bingöl, genelde Türkiye için önemli bir çalışma olduğunu aktaran Bağbars, “Elimizde olan imkanlar dahilinde öğrencilerimin isteği ve fikriyle bir robot tasarlamak istedik. İlk olarak yaptığımız Garsonbot’umuz küçük bir boyuttaydı ve geliştirdik. Öğrencilerimin cesareti ve yine isteğiyle Malatya’da düzenlenen TÜBİTAK yarışmasına bu projeyle katılmaya karar verdik, çok şükür yarışmada da birinci olduk. Özellikle Bingöl’de bu tür teknolojik cihazların üretiminde, AR-GE’sinde öncü olmak istiyoruz. Okul olarak buna çok önem veriyoruz” dedi.



Kaç masa olduğunu kendisi öğrenip, sipariş alabiliyor


Küçüklüğünden beri teknoloji alanına merak saldığını belirten öğrencilerden Volkan Maden ise bir hayalini gerçekleştirdiğini kaydetti.


Geliştirdikleri robotun benzerlerinden farklı olduğunu dile getiren Maden, “Bilişim derslerimizde çizgi izleyen robot tasarımlarını izledik. İncelediğimiz robotlardan sonra bir çalışma yapma fikri doğdu. İlk olarak robotun nasıl ve ne mantıkla çalışması gerektiğini düşündük. Bu çalışmalarının ardından bir garson robot yapmaya karar verdik. Adına da ‘Garsonbot’ dedik. Benzer çalışmaların olduğunu görünce farklı birkaç özellik yapmaya karar verdik. Bu özellikler neler. Öğrenen bir garson robot yapmayı planladık. Bu robotunun öğrenen kısmı da şu şekilde, bir kafeye veya restorana gittiğiniz zaman kaç masa olduğunu robot kendisi öğreniyor ve bizim bir masa sayısı belirlememize gerek kalmıyor. Bununla birlikte iki adet android program tasarladık. Bluetooth özelliği ile müşterilerin cihazına bağlanıyoruz ve siparişleri alıyoruz. Bu robot çalışması benim hayalimdi. Küçük yaşımdan beri bilgisayar ve robotlar üzerine araştırmalar yapıyordum. Sonunda hayalim olan bir çalışmayı yaptım ve geliştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


Furkan Bulut ise Türkiye finallerinde de birinci olmak için Garsonbot’u geliştirmeyi sürdüreceklerini aktardı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.