GÜNDEM - 04 Ağustos 2024 Pazar 11:13

Bingöl’de 112’yi ’Gereksiz’ meşgul eden 10 kişiye para cezası kesildi

A
A
A
Bingöl’de 112’yi ’Gereksiz’ meşgul eden 10 kişiye para cezası kesildi

Bingöl’de 2021 ve 2024 yılları arasında 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak asılsız ihbarda bulunan ve gereksiz yere meşgul eden 10 kişiye para cezası kesildi. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Medeni Amil, verilen cezaların gereksiz çağrı oranlarını düşürdüğünü söyledi.


Bingöl’de 112 Acil Çağrı Merkezi’nde emniyet, jandarma, sağlık, itfaiye, orman ve AFAD gibi kurumlar tek çatı altında hizmet vererek, vakalara daha hızlı müdahalede bulunuyor. 99 personelle 7/24 esasına göre çalışan Acil Çağrı Merkezi’nde İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dilinde de vatandaşlara hizmet veriliyor.


Çağrı merkezini arayan vatandaşların konumlarının sisteme otomatik olarak yansıdığını belirten Bingöl 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Medeni Amil, “Toplamda 99 personelle 7/24 hizmet vermekteyiz. Bütün çağrılara etkin ve verimli olarak cevap verebilme, acil yardım hizmetlerini hızlı ve koordineli olarak sunabilme misyonuyla hareket eden 112 Acil Çağrı Merkezi’ni sabit veya mobil hatlardan ücretsiz olarak aranmaktadır. Merkezi arayanların konumları otomatik olarak sisteme düşmektedir. Toplamda İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olmak üzere 4 dilde hizmet verilmektedir” dedi.


2021 ve 2024 yılları arasında gereksiz veya asılsız ihbarda bulunan 10 kişiye ceza kesildiğini belirten Amil, “1 Ocak ve 30 Haziran 2024 arasında toplam 141 bin 950 çağrı alınmış, bu çağrılardan 36 bin 336’sı vakaya dönüşen çağrılar, 105 bin 614’ü ise danışma, bilgi, anonsta kapanan veya gereksiz çağrılardan oluşmaktadır. 2021 ile 2024 yılları arasında toplamda 10 kişi hakkında idari yaptırım cezası verdik. Bu cezaların miktarı da bin 250 TL’dir. Bu cezaları uyguladıktan sonra 2024 yılının ilk 6 ayında gereksiz, lüzumsuz çağrıların azaldığını gördük. 112 acil çağrı merkezini gereksiz ve lüzumsuz yere arayanların başkalarının can veya mal güvenliğine sebebiyet vereceğinin bilinmesini istiyoruz. Gereksiz yere aramayalım ve arayanları da uyaralım" diye konuştu.


Amil, 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak asılsız ihbarda bulunmanın veya gereksiz yere meşgul etmenin cezasının 2024 yılında bin 980 TL, ikinci arama için 3 bin 960 TL olduğu belirtildi.



Bingöl’de 112’yi ’Gereksiz’ meşgul eden 10 kişiye para cezası kesildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da Türkiye’nin en büyük giyilebilir ayakkabısı üretildi: Tam 222 numara Bolu’nun Gerede ilçesinde meslek yüksekokulu öğrencileri ve bir tekniker tarafından 222 numara ayakkabı üretildi. Tam kalıp ölçülerine göre hazırlanan ayakkabı, Türkiye’nin en büyük numaralı giyilebilir ayakkabısı olarak öne çıktı. Türkiye’nin önemli deri üretim merkezlerinden ilçede, Gerede Meslek Yüksekokulu Ayakkabı Tasarımı Bölümü Teknikeri Ahmet Çetinkaya ve öğrencileri dikkati çeken bir projeye imza attı. Almanya’daki bir firmanın bahçesinde gördükleri devasa çizmeden esinlenen ekip, Türkiye’nin giyilebilir en büyük numaralı ayakkabısını tasarladı. "Ölçüsü tam bir kalıp ölçüsüdür" Üretim sürecine ilişkin bilgi veren Tekniker Ahmet Çetinkaya, öğrencilerden Zekeriya Atmaca öncülüğünde başlayan çalışmaya diğer öğrencilerin de destek verdiğini belirtti. Çetinkaya, "O dönem sınıfta yaşı en büyük öğrenci de oydu. Onunla birlikte birkaç öğrenci de destek verdi. Böyle bir şey tasarlandı. Daha sonra straforlarla ayakkabının iç kalıbını hazırladık. Onun üzerine alçı yaparak sertleşmesini bekledik. Normal kullanabileceğimiz bir kalıp ortaya çıktı. Kalıbın üzerine yine stampa çıkardık, modelini oluşturduk. Bunu parçaladıktan sonra 7 kanat deriyle kesimini yaptık. Alt tabanında kösele kullandık. Ayakkabıyı 222 numara ölçüyle büyüttük. Yani ölçüsü tam bir kalıp ölçüsüdür" dedi. "Biz daha büyüğünü yapmayı hayal etmiştik" Daha büyük ölçülerde ayakkabı yapmayı hayal ettiklerini fakat 222 numara ölçüsünde çıktığını aktaran Ahmet Çetinkaya, "Gerede’deki deri fabrikalarından bize hediye edilen derilerle yaptığımız bir ayakkabı. Giyilebilir durumdaki en büyük ayakkabı. Tabii kimsenin ayağı 222 numara değil ama gerçekten ayağı 222 numara olan birisi olsa bu ayakkabıyı çok rahatlıkla giyebilir. Biz daha büyüğünü yapmayı hayal etmiştik. Almanya’da bir firmanın bahçesinde çok büyük bir çizme görmüştük. Bundan yola çıktık. Aslında bizim hayalimiz bundan daha büyük bir ayakkabıydı. Mevcut şartlarda en büyük bunu yapabildik" şeklinde konuştu.