GENEL - 12 Ekim 2019 Cumartesi 16:13

Bingöl’de Doğu Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi

A
A
A
Bingöl’de Doğu Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi

Bingöl’de 733 Milyon 709 bin TL yatırım bütçeli Doğu Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık Ve İmalat Sanayi Yatırım projesi kapsamında şimdiye kadar 28,5 milyon TL harcama yapıldığı açıklandı.

Bingöl’de 733 Milyon 709 bin TL yatırım bütçeli Doğu Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık Ve İmalat Sanayi Yatırım projesi kapsamında şimdiye kadar 28,5 milyon TL harcama yapıldığı açıklandı.


Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde, Vali Kadir Ekinci başkanlığında SÜTAŞ Doğu Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık Ve İmalat Sanayi Yatırımı değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ekinci,"Doğrudan bin, dolaylı olarak ise yaklaşık 8 bin aileyi etkileyecek olması hakikaten bölgemiz için muazzam bir yatırım. 2020 yılında Bingöl’den ülkemize ve yurtdışına hizmet vermeye başlayacak olan SÜTAŞ biliyorsunuz tüm yatırımları içerisinde en büyük yatırımını Bingöl’ümüze yapıyor. Fedakarlık yaparak bu yatırımı ilimize kazandırdıkları için kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.


Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise toplam 733 Milyon 709 bin TL yatırım bütçeli projede şimdiye kadar 28,5 milyon TL harcama yapıldığını söyledi.


Konuşmasını sürdüren Yılmaz, “Süt üretim tesislerinin kaba inşaatı tamamlandı. Bazı makine ve ekipman siparişleri verilmiştir.2020 yılı sonbaharında süt ürünleri tesislerinin üretime başlaması hedeflenmektedir. İnşaat faaliyetleriyle Bingöl ve çevre illere istihdam sağlanmaya başlanmıştır. Şu an inşaatlarda 335 kişi çalışmaktadır. 139 kişi Bingöl, 115 kişi ise çevre illerdendir. 254 bölge insanına istihdam sağlanmaktadır”ifadelerini kullandı.


Yatırım tamamlandıktan sonra tesiste günde 911 bin, yılda 332 milyon litre süt işleneceğini vurgulayan Yılmaz"332 milyon litre sütün bugünkü değeri, 763 milyon TL olup tamamı bu bölgede üretilip bu bölge üreticisinin geliri olacaktır. Buzağı, besi hayvanı ve destekleme gelirlerini de ilave ettiğimizde hayvancılıktan elde edilen gelir 987 milyon TL’ye ulaşacaktır. 911 bin litre süt üretimi yaklaşık 43 bin adet sağmal süt sığırı demektir. Besi ve genç düvelerle beraber bu sayı 94 bin 600’e ulaşmaktadır. Yılda üretilmesi gereken kaba yem miktarı 602 bin tondur. Yılda iki ekim yapılması şartıyla kaba yemi üretebilmek için gerekli olan arazi 193 bin 456 dekardır. Yem bitkisi üretim faaliyetinin bölgede oluşturacağı yıllık değer de 227,3 Milyon TL’dir. Tesislerde bin 12 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak, 8 bin üretici aile de süt ve yem bitkisi üretimi yoluyla aylık düzenli gelire kavuşacaktır. Bölge çiftçilerine ve tedarikçilere aylık 94 milyon TL, yıllık toplam 1 milyar 130 milyon TL ödeme yapacaktır”diye konuştu.


Toplantıya, Vali Ekinci’nin yanı sıra Belediye Başkanı Erdal Arıkan, YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Naci Gündoğan, Bingöl Üniversitesi Rektörü İbrahim Çapak, firmanın yönetim kurulu üyeleri, kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.