GENEL - 05 Ekim 2017 Perşembe 12:18

Kadınların öğrencilikte geçen staj sigortası

A
A
A
Kadınların öğrencilikte geçen staj sigortası

Bitlis Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Sadullah Korkut, emeklilikte başlangıç olarak dikkate alınmayan staj sigortası, doğum borçlanması yapmak isteyen kadın işçilere önemli ölçüde avantaj sağlandığını açıkladı.

Bitlis Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Sadullah Korkut, emeklilikte başlangıç olarak dikkate alınmayan staj sigortası, doğum borçlanması yapmak isteyen kadın işçilere önemli ölçüde avantaj sağlandığını açıkladı.


Doğumdan önce staj sigortası bulunan işçi statüsündeki kadınların, borçlanma hakkından yararlanarak emekliliklerini erkene çekebileceklerini belirten Korkut, “Meslek Liseleri başta olmak üzere, öğrenciliğinde staj yapanların, staj dönemleri emeklilikte sigorta başlangıcı olarak dikkate alınmıyor” dedi.


Konuyla ilgili açıklama YANA Korkut, “Staj dönemleri, sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı kısa vadeli sigorta primi ödeniyor. Bu da sadece öğrencilerin iş kazası ve meslek hatalıklarına karşı sosyal güvencesini sağlıyor. Staj dönemlerinde uzun vadeli sigorta primi ödenmediği için o dönemde yapılan staj sigortası emeklilikte dikkate alınmıyor. Hal böyle iken, staj sigortası, kadınlara sağlanan 3 çocuğa kadar borçlanma hakkının kullanımı esnasında, kadın işçilere çok büyük avantaj sağlıyor. Doğum borçlanmasından yaralanmak için kanun gereği doğumdan önce sigortalı olması gerekiyor. Ancak kadın sigortalıların, staj dönemindeki çalışması yeterli kabul ediliyor. Öğrencilik döneminde staj sigortasını yapmış olan kadın işçilerimiz, aktif sigortaya başlamadan önceki doğumlar için borçlanma yapabileceklerdir” diye konuştu.


Konuyla ilgili birkaç örnek vererek sözlerine devam eden Korkut, “1995 yılında staj yapmış, 1999 yılında tarihinde doğum yapmış ve 2001 yılında da aktif sigortalı olarak çalışmış kabul edelim. Normal olarak bu kadın işçimizin borçlanma hakkı yok. Ancak bu kadın işçimiz 1999 yılından önce bir tarihte, örneğin 1995 yılında staj sigortası yaptığı için doğum borçlanma hakkından yararlanabiliyor. Kadın sigortalılarımız 3 çocuğa kadar doğum borçlanmasını yapabilmektedirler. Her bir çocuk için 2 yıl hizmet alabileceklerdir. Toplamda 3 çocuk için borçlandığı takdirde 6 yıl hizmet alarak önemli ölçüde avantaj sağlayabileceklerdir” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Bülent Uygun’dan Rey Manaj transferine ilişkin açıklama Sivasspor’da Teknik Direktör Bülent Uygun Konyaspor maçının ardından Rey Manaj’ın Galatasaray’a transferi ile çıkan haberlere ilişkin, “Takımımızda sözleşmesi bitmeyen hiçbir futbolcuyu kralı gelse görüşemez transfer ile ilgili. Öyle bir dünya yok" dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Sivasspor, Konyaspor’u 1-0 mağlup etti. Maçın ardından Teknik Direktör Bülent Uygun, düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı. Karşılaşmayı değerlendirerek sözlerine başlayan Uygun, “3 puan aldığımız için mutluyuz. Rakibimizin iyi bir takım olduğunu biliyorduk. Kendi evimizde kazandık. Belki galibiyeti onlar bizden daha çok hak ettiler. Rey Manaj da golünü atarak bize 3 puan aldırdı ve Avrupa yolunda isteğimizi ortaya koydu” diye konuştu. “Rey Manaj roketle yarışır gibi topa vuruyor” Rey Manaj’ın performansı hakkında konuşan Uygun, “Rey Manaj roketle yarışır gibi topa vuruyor. Allah vergisi bir yetenek ve çok iyi topa vuruyor. Çok özel ve çok önemli bir futbolu ancak maalesef Manaj sahada çok faule maruz kalıyor” ifadelerini kullandı. “Futbolculara teşekkür ediyorum” Kaleci Ali Şaşal Vural’ın takımdan ayrılacağı yönündeki haberlere ilişkin de konuşan Uygun, “Kümede kalma işini gerçekleştirdikten sonra Ali Şaşal yönetimle bugün itibarıyla görüştü. Nikolic oynadı bugün. Ondan da çok memnunum. İki kalecimize de teşekkür ediyorum. Takımdaki tüm futbolcu kardeşlerime teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. “50’ye yakın futbolcu söyledim” Bir gazetecinin, “Önümüzdeki sezon için transfer çalışmaları başladı mı?” sorusuna Uygun, “Transfer komitemiz çalışmalara başladı. 18 futbolcumuzun sözleşmesi bitiyor. Yönetime 50’ye yakın futbolcu beğendiğimi söyledim. Yönetim ekonomik olarak bize en yararlı olan futbolcuları almaya çalışacak ama benim taraftarım bu değil. Ben 20 bin 30 bin taraftar istiyorum. Sivaslıları tribüne bekliyorum. Gelen 2-3 bin kişiye de teşekkür ediyorum. Yeni sezonda da taraftar grupları birleşecek ve daha coşkulu olacak” yanıtını verdi. “Öyle bir dünya yok” Uygun son olarak, Rey Manaj’ın Galatasaray’a transferi ile çıkan haberlere ilişkin, “İç transferde ben herkesle görüşmeye çalışıyorum takımda. Takımımızda sözleşmesi bitmeyen hiçbir futbolcuyu kralı gelse görüşemez transfer ile ilgili. Öyle bir dünya yok. Bakarız sonrasında” yanıtını verdi.