EKONOMİ - 12 Kasım 2019 Salı 10:59

Türkiye’nin yüzde 17’lik patates tohumu ihtiyacını Ahlat karşılıyor

A
A
A
Türkiye’nin yüzde 17’lik patates tohumu ihtiyacını Ahlat karşılıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde üretilen sertifikalı patates tohumu, Türkiye’nin yüzde 17’lik ihtiyacını karşılıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde üretilen sertifikalı patates tohumu, Türkiye’nin yüzde 17’lik ihtiyacını karşılıyor.


Son yıllarda bilinçli tarım uygulamalarıyla patates üretiminde Doğu ve Güneydoğu bölgesinde önemli bir merkez haline gelen Bitlis’in Ahlat ilçesi, sertifikalı patates tohumu üretiminde de lider konumda bulunuyor. Ahlat’ta bu yıl 7 bin 500 dekar alandan 50 bin ton patates tohumu üretimi bekleniyor. Tohumluk patates depolarında incelemelerde bulunan Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, “Bu yıl Ahlat’ta 7 bin 500 dekar alanda tohumluk patates üretimi yapılmaktadır. Patates tohumundan yaklaşık olarak 50 bin ton verim bekliyoruz. Türkiye piyasasının yüzde 17’lik tohum ihtiyacını Ahlat’ta karşılıyoruz. Tohum ihtiyacımızı daha önce yurt dışından alıyorduk. Şimdi çok şükür kendimiz üretiyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tohumluk patates sadece Ahlat’ta yetiştiriliyor. Bölgemize ve Nevşehir’e kadar tohum aldığımız yerlere artık tohum veriyoruz. Çok kaliteli ve güzel bir tohum yetiştiriyoruz. Yemeklik, cipslik, sanayi türündeki tüm patates tohumlarını burada yetiştiriyoruz. Birkaç yıldır Azerbaycan, Suriye, Irak, Türkmenistan gibi ülkelerinde tohumluk ihtiyacını karşılıyoruz. Ahlat’ta yaklaşık 20 çiftçimiz sertifikalı tohumluk patates üretiyor” dedi.



“Ülke dışına tohum ihracatı”


Ahlatlı patates tohumu üreticilerinden Mahmut Demir ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak 8 yıldır sertifikalı tohum ürettiğini belirterek, “Tohumlarımız yurt içinin hemen hemen tüm bölgelerine ulaşıyor ve çok memnun kalıyor müşterilerimiz. Burada arazimiz temiz ve sıfır toprak kullanıyoruz. Yorgun toprakları kesinlikle kullanmıyoruz. Zaten Tarım ve Orman Müdürlüğümüz de buna müsaade etmiyor. Tohumlarımız Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Suriye, Irak’ın birçok bölgesine gönderiliyor. Ülkemizde üretim geniş olduğu için tohumluk ancak ülkemize ve bazı ülkelere yetiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.