- 29 Temmuz 2020 Çarşamba 09:06

Temmuz sıcağında ekmeklerini taştan çıkartıyorlar

A
A
A
Temmuz sıcağında ekmeklerini taştan çıkartıyorlar

Bitlis’in Ahlat ilçesinde taş işçileri, 35-40 derecede Ahlat taşı çıkartarak ekmeklerini kazanıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde taş işçileri, 35-40 derecede Ahlat taşı çıkartarak ekmeklerini kazanıyor.


Nemrut Dağı eteklerinde bulunan taş ocaklarında günün ilk ışıklarıyla birlikte çalışmaya başlayan işçiler, ellerindeki çivi ve manivela yardımıyla taş blokları çıkarıyor. İlçenin Kırklar Mahallesi ile Ovakışla beldesi arasında bulunan arazilerde yoğunlukla bulunan ve büyük kütleler halinde tamamen insan gücüyle çıkarılan Ahlat taşı, buradan kamyonlara yüklenerek işlenmek için atölyelere götürülüyor.


Atölyelerde, duvar örmek için çeşitli ebatlarda kesilen taşlar, ayrıca siparişlere göre süslenerek Türkiye’nin birçok yerine gönderiliyor. Özellikle Nemrut Dağı eteklerinde bulunan taş ocaklarına sabahın erken saatlerinde gelen taş işçileri, günlük ortalama 8-10 ton arasında değişen kaya parçalarını çıkarıp işleme atölyelerine gönderiyorlar. Yazları serin, kışları ise sıcak tutan Ahlat taşı, özellikle ev dekorasyonu ve yalıtımında, cami minaresinde, kümbetlerde, çeşmelerde ve mezar yapımında kullanılıyor.



“Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz”


Ahlat ilçesinde yaşayan 44 yaşındaki Cesim Akkuş, 20 yıldan beridir taş ocaklarında çiviler ve manivela yardımıyla taş işçiliği yaptığını ve bu şekilde adeta ekmeklerini taştan çıkardıklarını söyledi. Akkuş, “Sabah 06.00’da taş ocaklarına geliyoruz. Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Sabahın erken saatlerinde geldiğimizde kayaları manivela yardımıyla kaldırıyoruz. Daha sonra da çıkardığımız kayaları paket haline getirerek, işlenecek konuma hazırlıyoruz. Burada çıkarıp paket haline getirdiğimiz taşları diğer arkadaşlarımız alıp atölyede işlemek üzere götürüyorlar. Atölyelerimizde de hızar dediğimiz kesici makinelerimizle düzeltip kullanılabilir bir malzeme konumuna getiriyoruz. Bu taşın özelliği kışları sıcak, yazları ise serin tutmasıdır. Taş ustalığı yeni bir gelenek değil. Geçmişte de örnekleri olduğu gibi başta Selçuklu Mezarlığında olmak üzere çok eski bir gelenektir. Ahlat taşı ile inşa edilmiş 800 yıllık türbelerimiz var. Günlük olarak bir gün öncesinden hazırladığımız kayalara çiviler çakarak yerinden oynatıyoruz. Daha sonra manivela ile çıkarıp balyozlarla paket haline getiriyoruz. Günde bazen hiç çıkaramadığımız zamanlarda var. Ancak ortalama 80-100 adet taş çıkarıyoruz. Bu da ortalama 8-10 tona yakın bir malzeme oluyor. Ekibimiz 4 kişiden oluşuyor. Ancak diğer ocaklarda da çalışan arkadaşlarımız var” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Yabancı Diller Yüksekokulları yöneticileri MSKÜ’de buluşacak Her yıl düzenlenen Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri toplantısı, bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Yabancı Diler Yüksekokulu ev sahipliğinde yapılacak. 16-18 Mayıs 2024 tarihlerinde yapılacak toplantıya Türkiye’nin 206 devlet-vakıf üniversitesinden müdür, müdür yardımcısı, bölüm başkanı, program koordinatörü ve yüksekokul sekreterleri katılacak. Düzenlenen bu toplantıda yabancı dil eğitimindeki sorunlar ve çözümler ele alınacak. Bu yıl daha çok yapay zekânın dil öğretiminde kullanımı ve sorunları üzerinde durulacak. Toplantının son gününde yapılan tartışmalardan elde edilen sonuçlar, rapor haline getirilerek ilgili kurumlara sunulacak. Ayrıca Türkiye’de dil öğretimi konusunda faaliyet gösteren bütün yayınevleri de bu toplantıya, son eğitim-öğretim materyallerini tanıtmak ve bilgi vermek amacıyla katılım sağlayacak. “Hem üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacak” Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantıya hazırlandıklarını söyleyen MSKÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Keçiş, "Geçen yıl Bartın Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli toplantıda, bu yıl XVI. Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri Platformu Toplantısı için Üniversitemizde düzenlenmek üzere aday olunmuş ve yapılan seçimde bu yılki toplantının, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenlenmesine karar verilmişti. Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantının hazırlıklarını sürdürmekteyiz. Toplantının en önemli amacı, dil öğretiminin daha modern usullerle nasıl yapılması gerektiği noktasında gelişmeleri takip edebilmektir. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokullarının bazı yapısal sorunlarına çözümler bulmaya çalışmaktayız. Bu çerçevede bu yıl daha çok yapay zekâ uygulamalarına önem vererek teknoloji ile dil eğitimini tartışmaya açtık. Yine İngilizce dışında diğer dillerin eğitimi ve bu alanlarda karşılaşılan sorunları biraz daha ön plana çıkartmak istedik. Bu kadar geniş katılımlı bir toplantının Üniversitemizde düzenlenecek olması hem Üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır. Toplantımızın son günü olan 18 Mayıs’ta bütün katılımcılarla Kaunos Antik Kentine kültür gezisini de koyarak Muğla’mızın güzelliklerinden birini göstermek istedik” diye konuştu.
Muğla Aras, “İçme suyu sorunlarının giderilmesi için projelerimiz hazır” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İl genelinde su kayıp kaçağının azaltılması, denizden su arıtma, arıtılan suyun geri dönüşümü ve Bodrum’daki hatların yenilenmesi konularında projelerinin hazır olduğunu söyledi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘İl Su Kurulu’ toplantısına katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras, il genelinde en büyük sorunların su kayıp kaçağının olduğunu vurgulayarak, özellikle Bodrum’daki içme suyu probleminin bir an önce çözülmesi için gerekli projeleri hazırladıklarını ve ilgili kurumlardan da destek beklediklerini söyledi. Aras, “Bizim İl genelinde en büyük sorunumuz yüzde 35’leri bulan kayıp kaçak konusudur. Bu nedenle ciddi bir iyileştirme yapmak zorundayız. Kayıp kaçağın ortadan kaldırılması için her türlü yatırıma hazırız. Bununla ilgili Avrupa Kalkınma Bankası ile de görüştük. Gerekli krediyi bize sağlamaya hazırlar. Burada izin süreçlerinde sizlerden destek istiyoruz. Kasım ayından itibaren Bodrum’daki CTP hatların da değişimine başlıyoruz. İlk olarak 13 kilometrelik bir alan var. Eğer herhangi bir İller Bankası veya yurtdışı kaynağından yararlanamazsak bu hatların değişimine kendi kaynaklarımızla başlayacağız. Arıtılmış suyun geri kullanımı ile ilgili de projelerimiz var. Denizden arıtma projelerimiz de hazır. Özellikle ÇED süreçleri ile ilgili izin süreçlerini hızlandırıp bizde hızlıca bu projelerin yapımına başlamak istiyoruz. Hep birlikte çalışıp İlimizin su sorunlarına çözüm üretmek istiyoruz” dedi.