KÜLTÜR SANAT - 23 Mayıs 2022 Pazartesi 08:42

Atık malzemelerden ‘Yeşilçam’ defilesi

A
A
A
Atık malzemelerden ‘Yeşilçam’ defilesi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Sahil Anaokulu öğrencileri, atıl durumdaki malzemelerden “Yeşilçam Eko Okul Defilesi” düzenledi.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Sahil Anaokulu öğrencileri, atıl durumdaki malzemelerden “Yeşilçam Eko Okul Defilesi” düzenledi.


Tatvan Sahil Anaokulu, ‘Yeşilçam Eko Okul’ projesi çerçevesinde atıl durumdaki malzemeleri geri dönüştürmek amacıyla Türk sinemasının gelişimine katkı sağlayan birbirinden farklı karakterleri canlandırdı. Öğretmenleriyle birlikte etkinliğe günler öncesinden heyecanla hazırlanan 6 yaş grubundaki minikler, makyaj yapıp Yeşilçam karakterlerine uygun atıl durumdaki malzemelerden hazırladıkları kostümleri giyerek sahneye çıktı. Minikler, Türk sinemasına damga vurmuş ve gelişimine katkı sağlayan Kemal Sunal, Türkan Şoray, Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul ve Kadir İnanır’ın da aralarında bulunduğu birbirinden başarılı isimleri rol aldı. Yaklaşık 120 minik öğrenci, canlandırdıkları karakterlerin posterleri ile sahneye çıkarak unutulmaz anlar yaşadı.


Veliler ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören defile ile Yeşilçam sinemasının efsanevi isimleri yâd edildi.


Atıl durumdaki malzemeleri geri dönüştürmek için böyle bir projeyi gerçekleştirmek istediğini söyleyen Okul Öncesi Öğretmeni Nurcihan Akdeniz, “Bu projeyi yapmaktaki amacımız, ‘Eko Okul’ projesi çerçevesinde çocuklara atık materyalleri ve atık kıyafetleri nasıl değerlendirebileceklerini gösterebilmek adına böyle bir proje gerçekleştirmek istedik. Bunu da daha keyifli ve eğlenceli hale getirebilmek için defileye dönüştürdük. Yaklaşık 8 sınıfımız var ve her sınıfta 15’er öğrencimizden her biri farklı Yeşilçam karakterine bürünüp bu karakterleri sahnelediler. Yeşilçam karakterlerini hatırlamak, onları yâd etmek ve ufak da olsa onlara bir tebessüm göndermekti. Eko Okul projesinde amaç, atık tüketimini en aza indirmek ve bu konuda bilinçli bireyler yetiştirebilmektir. 2 yıldır okul olarak bu projeyi yürütüyoruz. Bu proje sonucunda belli başlı raporlar düzenliyoruz, koordinatörlüğe raporlarımızı gönderiyoruz ve proje sonucunda da okulumuz bir yeşil bayrak kazanacaktır. Yeşil bayrak ödülleri de her okul kazanamıyor. Sadece bu çalışmaları yerine getirmiş ve atık kullanımı konusunda çocukları bilinçlendirmiş olan okullara veriliyor. Biz de 2 yıldır çocuklarımız ile birlikte bu çalışmayı yapıyoruz” diye konuştu.


Çocuklar ile birlikte eğlenceli bir gün geçirdiklerini söyleyen veli Mizgin Aygül de, “Çocuklar bu etkinliğe yaklaşık 2 haftadır hazırlık yapıyorlar. Bizler de onlarla birlikte eğlendik ve çok neşeli bir gün geçirdik. Emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyoruz. Burada geri dönüşüm uygulaması yaptık. Atık malzemelerden, poşet, düğme, kapak, pet şişelerden bir elbise yaptık, çoğunluğu bu malzemeleri değerlendirdi. Defilenin amacı hem Yeşilçam karakterlerini bizlere yeniden canlandırmak hem de atıl malzemelerden geri dönüşüm yapabilmekti” ifadelerini kullandı.


Yeşilçam karakterlerini çocuklara tanıtmak için güzel bir proje yaptıklarını belirten veli Çiğdem Doğan Kılıç da, “Öncellikle Bitlis Tatvan Sahil Anaokulunun bu güzel projeyi hazırladıkları ve Yeşilçam’ı çocuklarımıza tanıttıkları için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bütün çocuklara başarılar diliyorum. Çocuklarımızı en güzel şekilde okulda etkinlik yapabilsinler diye hazırladık. Bizler için biraz zorlu süreçti çünkü çalışıyorduk ama bu projeye bizleri kattıkları için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Yusuf Muhammet Karaman adlı öğrenci de Kemal Sunal karakterini canlandırmak için sahneye çıktığını ve çok eğlendiğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Erbakan: “Hakkari’de bir belediye almak, diğer illerimizden 10 belediye almakla eş değer” Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere Hakkari’nin Yüksekova ilçesine geldi. Parti binasında açıklama yapan Erbakan, “Hakkari’de bir belediye almak, diğer illerimizden 10 belediye almakla eş değer” dedi. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, bir takım ziyaretler gerçekleştirmek için Hakkari’ye geldi. Havayolu ile Yüksekova ilçesine gelen Erbakan, ilk olarak Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan parti teşkilatına geçti. Burada parti teşkilatıyla bir araya gelen Erbakan, daha sonra beraberindekilerle karayolu ile Derecik ilçesine geçti. Yeniden Refah Partisi Yüksekova İlçe Teşkilatında konuşan Fatih Erbakan, “Burada bizlere ev sahipliği yapan değerli Hakkâri il başkanımız, değerli Yüksekova ilçe başkanımız ve Hakkari il teşkilatımıza en içten dileklerimizle teşekkür ediyoruz. Hakkari’de, Yüksekova’da bulunmakta büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz. Çünkü burası Selahaddin Eyyubi hazretlerinin komandolarının şehridir, bölgesidir. Anadolu’nun her zaman söylediğimiz gibi, Anadolu’nun diğer bölgelerinden, batısından asırlar önce İslam’la müşerref olmuş topraklardır. Bu bakımda inancımızla, değerlerimizle, İslam’la yoğurulmuş alimler, evliyalar yetiştirmiş yer de bizleri bahtiyar ediyor. Biz de şimdi Derecik Belediye Başkanlığımızı ziyaret edeceğiz. Seçimlerde Derecik Belediyesini kazandık. Hakkari merkezinde yüzde 8,5 oy aldık. Hakkari’de bir belediye almak, diğer illerimizden 10 belediye almakla eş değer. Hakkari merkezde yüzde 8,5 oy almak, Erzurum’da, Kayseri’de ve Konya’da yüzde 30 oy almakla eş değer. Bu bakımdan bir teşekkür ziyaretini de aslında gerçekleştiriyoruz. Buranın zor şartlarına rağmen, imkansızlıklara rağmen seçimde Hakkari teşkilatımız büyük bir başarı gösterdi, Derecik Belediyesini aldık. Türkiye genelinde ise 3’üncü parti olduk. Oylarımızı yüzde yüzün üzerinde önceki seçime göre artırdık. Bununla beraber 63 belediyeyi kazandık. Milletimiz Refah dedi, biz de milletimizin teveccühüne layık olmak için çalışacağız. İnşallah Derecik Belediyesinde ve diğer belediyelerimizde de en güzel hizmetleri sunacağız” dedi. Genel Başkan Erbakan’a, Başkan Yardımcıları Nureddin Gül, Mehmet Kaderli, MYK üyeleri Sadık Çat, Zülküf Şeker, Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç, Yüksekova İlçe Başkanı Necmettin Salim eşlik etti.
İstanbul Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 2 - Erzurumspor FK: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Ümraniyespor, konuk ettiği Erzurumspor FK’yı 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 19. dakikada kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Eren Tozlu’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Übeyd Adıyaman’da kaldı. 55. dakikada rakibini geçerek sol taraftan topla birlikte ceza sahasına giren Titebah’ın içeri çevirdiği topa altıpas içerisinde Emre Demir’in yaptığı tek vuruşta meşin yuvarlak filelerle buluştu. 1-0 64. dakikada sağ taraftan Orhan Ovacıklı’nın yaptığı ortada altıpas çizgisinin sol tarafında Mustafa Yumlu’nun yaptığı vuruşta savunmada Cofie’nin sonda müdahalesiyle meşin yuvarlak ona çarpıp oyuna döndü. 89. dakikada Tiago Çukur’un pasında ceza sahası içi sol çaprazda topla buluşan İlhami Siraçhan Nas, sağa çekip rakibini geçtikten sonra uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 Hakemler: Süleyman Bahadır, Hüseyin Kıvanç Durmaz, Sabri Öğe Ümraniyespor: Übeyd Adıyaman, Uğur Kaan Yıldız, Cavare, Mustafa Eser, Emre Kaplan, Titebah (Muhammed Mert dk. 65), Serkan Göksu, Cofie (Diniyev dk. 85), Emre Demir (İlhami Siraçhan Nas dk. 69), Tiago Çukur, Emrecan Bulut (Bouali dk. 86) Yedekler: Abdulsamed Damlu, Melih Okutan, Saponjic, Onur Ayık, Kosoko, Batuhan Arıcı Teknik Direktör: Orhan Gençer Erzurumspor FK: Göktuğ Bakırbaş, Gürkan Varlık (Celal Hanalp dk. 46), Orhan Ovacıklı, Mustafa Yumlu, Yakup Kırtay, Ufuk Budak, Özgür Sert (Furkan Özhan dk. 57), Estrela, Sefa Akgün (Alican Özfesli dk. 73), Eren Tozlu, Rosheuvel (Süleyman Koç dk. 58) Yedekler: Rıdvan Yağcı, Alperen Karaca, Hüseyin Mevlütoğlu, Muhammed Yavaş, Cengizhan Bayrak, Eren Özdemir Teknik Direktör: Hakan Kutlu Goller: Emre Demir (dk. 55), İlhami Siraçhan Nas (dk. 89) (Ümraniyespor) Sarı kartlar: Emre Demir, Emre Kaplan (Ümraniyespor)