- 25 Haziran 2020 Perşembe 09:12

Dünyanın en hızlı güvercinlerini hobi olarak yetiştiriyor

A
A
A
Dünyanın en hızlı güvercinlerini hobi olarak yetiştiriyor

Bitlis’te yaşayan Adanalı Recep Yetiş, hızlarıyla dikkat çeken güvercin ırkını hobi olarak yetiştirirken, fiyatları 50 bin TL’ye kadar çıkan kuşları satarak 22 öğrenciyi de giydirdi.

Bitlis’te yaşayan Adanalı Recep Yetiş, hızlarıyla dikkat çeken güvercin ırkını hobi olarak yetiştirirken, fiyatları 50 bin TL’ye kadar çıkan kuşları satarak 22 öğrenciyi de giydirdi.


Yüksek hızda dalış özelliğine sahip Adana güvercinleri piyasada 35 TL ile 40 bin TL arasında değişen fiyatlara alıcı bulurken, yurt dışına da gönderilen kuşun alım satımı için ‘Güvercin Borsası’ bile kuruluyor. Dünyayı etkisi altına alan korona virüs pandemisi döneminde iyi bir eğlence olduğunu belirten Adana güvercini yetiştiricisi Recep Yetiş, güvercinlerle ilgilenerek bu sıkıntılı süreci keyifli bir şekilde geçirdiklerini söyledi. Recep Yetiş, “Bu kuşlar önceleri sadece Adana ve çevresinde yetiştiriliyordu. Ancak farklı şehirlerde ve ülkelerde çalışan Adanalı güvercin yetiştiricileri, güvercinlerini çalıştıkları yerlere götürüp Adana güvercininin tanıtımını yaptı. Bitlis’te Adana güvercini yetiştiriyorum. Genellikle Adana ve çevresinde yetiştirilen bir türdür. Dalıcı özelliğe sahip olan bu kuşlar, yetiştiricinin isteğine göre 10-15 dakika uçabiliyorlar. Yaklaşık 1 kilometre yüksekliğe çıktıktan sonra dönüşü 12-15 saniye arasında olur. Normal şartlarda Adana ve çevresinde yetişen bu kuş türü, yetiştiricileri sayesinde artık Türkiye’nin birçok yerine dağılmış durumda. Bununla birlikte Avrupa’da birçok yetiştiricimiz var. Kuşçuluk, güzel ve ucuz bir hobi. Çocukluğumdan beri güvercin yetiştiriciliğine ilgim vardı. Yaklaşık 7 yıldır Bitlis’te yaşıyorum ve kahvehane kültürüm de olmadığı için Adana’da olan kuşlarımı buraya getirdim. İyi bir kuş ortalama bin metre yüksekliğe ulaştıktan sonra saatte hızları 240-260 kilometreye ulaşarak dalış yapıyor. Bu da yere inerken yaklaşık 12-15 saniye zaman alıyor. Güvercin besleyenlerin artık güvencin borsası diye bir borsası var. Artık güvercinler ihalelerle satılıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde güvercin ihaleleri yapılıp kuşlar alınıp satılabiliyor” dedi.



“40 ile 50 bin TL’ye kadar alıcı bulabiliyor”


Yetiş, sattıkları bir çift kuşun parasıyla 22 öğrenciyi baştan aşağıya giydirdiklerini ifade ederek, “Yurt dışından da talepler oluyor. Özellikle Adana’da İncirlik Üssünde görev yaparak memleketlerine dönenler bu kuşları bildikleri için talep ediyorlar. Geçen yıl bir Kanadalı bizden bir çift kuş talep etmişti. Kendileri ile pazarlığımızı bitirdikten sonra kuşları Kanada’ya gönderdik. Biz bu kuşlardan elde edeceğimiz gelirle köylerdeki çocuklarımıza kıyafet alacağımızı söylediğimizde, Kanadalı dostumuz pazarlık yaptığımız fiyatın 2 katı kadar para göndererek bizleri şaşırttı ve iyilikte ırkın bir önemi olmadığını bir kez daha bizlere öğretti. Bu parayla da köylerdeki muhtaç 22 çocuğumuzu baştan aşağı giydirdik. Adana kuşları 35 TL’den başlayıp 40 ile 50 bin TL’ye kadar alıcı bulabiliyor” dedi.



“Yavrular öğretmen kuşlarla uçurularak terbiye ediliyor”


Bu tür kuşların genellikle 3’lü grup halinde uçtuklarını da sözlerine ekleyen Recep Yetiş, “Yavrular öğretmen kuşlarla uçurularak terbiye ediliyor. Grup içerisinde öncü ve arkacı olarak görev yaparlar. Yerdeki flama ile kuşu şartlandırıyoruz. Flama dalgalanırken, kuşlar aşağı inmeyeceklerini bilirler. Flamayı yere indirdiğimizde ve elimizdeki aparatı çalıştırdığımızda kuşlar dalmaya başlar ve kısa süre sonra da yere inerler” ifadelerini kullandı.



“Her şeyden önemlisi kuşçuluk bir sanattır”


Kuşçuluğun bir sanat olduğunu dile getiren Recep Yetiş, “Her şeyden önemlisi kuşçuluk bir sanattır. Ressamlık gibi, müzisyenlik gibi. Son dönemdeki pandemi sürecinde bizim için çok büyük bir eğlence kaynağı oldu. Kendimizi bu güzel doğaya ve havaya bıraktık. Kuşlarımızla birlikte vakit geçirdik. Diğer arkadaşlar gibi evimizin içinde sıkılmadık” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.