GÜNDEM - 15 Mart 2024 Cuma 15:46

Müftü Şengül: “Fıtır sadakası Ramazan’a özel bir ibadettir”

A
A
A
Müftü Şengül: “Fıtır sadakası Ramazan’a özel bir ibadettir”

BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan İlçe Müftüsü Bilal Şengül, Ramazan fitresi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.


Tatvan İlçe Müftüsü Bilal Şengül, Ramazan fitresi ya da diğer adıyla fıtır sadakasının Ramazan ayına özel bir ibadet olduğunu söyleyerek, “Diyanet İşleri Başkanlığı bu sene İslam fıkıh literatüründe fıtır sadakası olarak bilinen, halk arasında da fitre olarak tarif edilen bu sadaka, bu ibadetin bedelini 130 TL olarak belirledi. Tabii bu sadakanın önemi çoktur. Tarih boyunca âlimlerin ortak görüşlerine göre bu ibadet Ramazan ayına özel bir ibadet ve her Müslüman’a farzdır. Belli bir oranda malı mülkü olan kişinin fıtır sadakasını vermesi boynunun borcudur. Bu ibadette Müslümanlar arasındaki o kardeşlik duygusunu, o paylaşma duygusunu ortaya çıkarır ve bayrama ulaşma sevincini herkes yaşasın diye böyle bir ibadet Ramazan’a özel kılınmıştır. Onun için kişiler, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin fıtır sadakasını vermek zorundalar. Yani bir baba, eşini ve ergenlik çağına ermemiş çocuklarının ve henüz evlenmemiş kız çocuklarının fıtır sadakasını bu şekilde vermek zorundadır” dedi.



Fıtır sadakasını kimler verebilir?


Şengül, “Nisap miktarı kadar malı olanların fıtır sadakasını vermesi gerekiyor. Tabii bu durum mezhepler arasında değişiyor. Mesela İmam Şafii (R.A) fakir olanı şöyle tarif eder; bugün elinde olan gıdası yarına ulaşmıyor ve yetmiyorsa bu kişi fakirdir ve fıtır sadakasından muaf olmuş olur. Tabii tam tersi daha fazla malı var ise İmam Şafii’ye göre fıtır sadakası vermesi gerekiyor. Fıtır sadakasının zekâta benzetilmemesi lazım. Fıtır sadakası Ramazan’a özel bir ibadettir. 5 kişilik bir aile asgari ücretle geçiniyorsa, kiradaysa, çoluk çocuğu okul okuyorsa, bunlar maaşlı olsalar bile yoksulluk kavramı altında nitelendirilebilir ve yine bu kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaları için fıtır sadakası verilebilir. Çocuklar anne ve babasına asla fıtır sadakası veremez. Çünkü bakmakla mükelleftir. Anne baba ayrılmışlar ise İmam Şafii’ye göre çocukları anne ve babasına fıtır sadakası verebilir. Ama İmam-ı Azam’a göre ne evlat baba ve annesine ne anne ve baba çocuklarına fıtır sadakası veremez” dedi.



Müftü Şengül: “Fıtır sadakası Ramazan’a özel bir ibadettir”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Orhaneli’de 13 bin 500 dekarlık alana modern sulama yatırımı Bursa’nın Orhaneli ilçesinde hayata geçirilen kapalı sistem sulama projeleri kapsamında yürütülen çalışmalar yerinde incelendi. Projelerin tamamlanmasıyla birlikte Orhaneli ve çevresindeki toplam 13 bin 500 dekar tarım arazisinin modern kapalı sistem sulama hattına kavuşacağı belirtildi. Sahadaki inceleme programına AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Yavuz, Orhaneli Kaymakamı Muhammet Furkan Tuna, DSİ 1. Bölge Müdürü İnan Gündüz, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır, AK Parti Bursa İl Başkan Vekilleri, AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Serdar Başak, yüklenici firma yetkilileri ve mahalle muhtarları katıldı. Orhaneli Ovası başta olmak üzere Kusumlar, Serçeler, Sadağı, Çöreler, Deliballılar ve Akçabük mahallelerini kapsayan projelerle bölgedeki tarımsal üretimin daha verimli hale gelmesi hedefleniyor. Projeler kapsamında toplam 52 bin 500 metre uzunluğunda, farklı çaplarda PE100 boru hattı döşeneceği belirtilirken; modern sulama sistemleri sayesinde hem su tasarrufu sağlanacağı hem de üreticilerin sulama konusunda önemli bir kolaylık elde edeceği vurgulandı. Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır yaptığı açıklamada, projeye destek veren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Bursa milletvekilleri, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve DSİ yetkililerine teşekkür ederek yatırımların Orhaneli’ne ve bölge çiftçisine hayırlı olması temennisinde bulundu.