GENEL - 01 Mayıs 2018 Salı 12:39

İşçi ölümlerini protesto etmek için soyunup yere yattılar

A
A
A
İşçi ölümlerini protesto etmek için soyunup yere yattılar

Bolu’da, 1 Mayıs kutlamalarına katılan Yol-İş Sendikası üyesi karayolları taşeron işçileri, kadroya alınmamaları ve işçi ölümlerini protesto etmek için önce çıplak ayakla yürüdü, ardından soyunarak yere yattı.

Bolu’da, 1 Mayıs kutlamalarına katılan Yol-İş Sendikası üyesi karayolları taşeron işçileri, kadroya alınmamaları ve işçi ölümlerini protesto etmek için önce çıplak ayakla yürüdü, ardından soyunarak yere yattı.


Bolu’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, sabah saatlerinde sendika, sivil toplum kuruluşu, siyasi parti üyeleri ve vatandaşların Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelmesiyle başladı. 1 Mayıs kutlamasına katılan yaklaşık 500 kişi ellerinde Türk bayrakları, pankart ve dövizlerle sloganlar eşliğinde İzzet Baysal Caddesi’nden kutlamaların yapıldığı Kent Meydanı’na kadar yürüdü. Çevredeki vatandaşların da alkışlarla destek verdiği yürüyüşte, Yo-İş sendikasına bağlı karayolları işçilerinin taşıdığı ‘Türkiye’nin zencileri karayolları taşeron işçileri’ yazılı pankart ilgi odağı oldu.


Geniş güvenlik önleminin alındığı 1 Mayıs kutlama alanında polis ekipleri geniş güvenlik önlemi alarak alana girenlerin üzerini ve çantalarını tek tek aradı.



Karayolları işçilerinden ilginç protesto


Bolu’daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Ankara’dan gelen Yol-İş sendikasına bağlı karayolları taşeron işçileri, yürüyüş sırasında işçi ölümleri ve kadroya alınmamalarını protesto etmek için İzzet Baysal Caddesi boyunca ayakkabılarını çıkararak yürüdü. Daha sonra kutlama alanına yakın bir yerde duran grup, giysilerini çıkararak ölen işçi arkadaşlarını anısına 1 dakika boyunca yerde yatarak saygı duruşunda bulundu.


Grup adına açıklama yapan Ankara 1 Nolu Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çekil, “15 bin karayolu işçisi kadro dışı kaldı. Bizler yollarda kar mücadelesi, menfezler, yama dahil olmak üzere her türlü işi yapıyoruz. Ama biz 15 bin kişi dışarıda kaldık. Haksız yere kaldık” dedi.



Onlar bayramlarında da çalıştı


Bolu’da yüzlerce işçi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü bir arada kutlarken, inşaat ve temizlik işçileri çalışmaya devam etti. Bolu Belediyesi’ne bağlı temizlik firmasına bağlı taşeron işçi Nevzat Güler, “Herkesin 1 Mayıs’ı kutlu olsun” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Boğalar yeni Yusufeli’nde ilk kez arenaya çıktı Artvin’in Yusufeli ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri eski yerleşim yerinin sular altında kalması nedeniyle bu yıl ilk kez yeni yerleşim yerinde düzenlendi. Meraların efendisini belirlemek için arenaya çıkan boğalar, kıyasıya mücadele etti. Artvin’in Yusufeli ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Derekapı Boğa Güreşleri arenası baraj suları altında kalınca Tarım ve Orman Bakanlığı 200 yıllık boğacılık geleneğinin yok olmaması için yeni yerleşim yerinde boğa güreşleri arenası inşa etti. İlçe merkezinin yeni yerleşim yerine taşınmasının ardından 14,5 hektar alanda inşa edilen ’Yusufeli Orman Parkı’nda yer alan boğa güreş meydanı bu yıl ilk kez hizmet verdi. Yusufeli Belediyesi ve Yusufeli Boğacılar Derneği tarafından organize edilen ve 3 gün sürecek olan boğa güreşlerinde Artvin, Rize ve Erzurum illerinden katılan boğalar farklı kategorilerde rakipleriyle kozlarını paylaştı. 200 yıllık geleneğe sahip boğa güreşleri kentte büyük ilgi görürken, boğa yetiştiricileri 380 ile 950 kilogram ağırlığında olan boğalara büyük özenle bakıp güreşlere hazırladı. Boğalara takılan Kovit, Baron, Kılıç, Kolsuz, Çakır, İso gibi ilginç isimler dikkat çekerken, arenaya çıkan boğalar birbirlerine üstünlük sağlamak için mücadele etti. Festivalin 2. gününde Deste, Ayak, Küçükorta, Süperbaş kategorilerinde gerçekleşti. Boğa güreşlerini 5 bin kişi izlerken, 25 hakem ve 100 kişinin görev aldığı festivalin baş boğa sahibine 100 bin TL para ödülü verildi. Güreşlerde toplamda ise 650 bin TL para ödülü dağıtıldı. “Festivaller Yusufeli halkı için kültürel bağ olmuş” Festivale katılan Yusufeli Kaymakamı Muhammet Ali Yolal, ilçede festivallerin Sarıgöl’de başladığını ifade ederek, “Geçen hafta Sarıgöl, bu hafta da burada Derekapı güreşleri olarak festivallerimize başladık. Yaklaşık Eylül ayına kadar bu festivallerimiz devam edecek. Bu festivaller Yusufeli halkı için kültürel bağ olmuş. Bugün de yoğun bir talep görüyor. İnşallah bu alanların güzelleştirilmesi, festivallerimizin daha kapsamlı, rahat ve daha konforlu olması için biz de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. “Yeni ilçemizde ilk festivalimizi yaptık” Belediye Başkanı Barış Demirci ise, “Bugünkü festivalimiz Yusufeli yeni yerleşim yerine taşındıktan sonraki ilk festivalimiz. Aslında bu festivalimiz yıllarca Derekapı mevkisinde yapılan güreşlerimizin devamı niteliğindedir. Biz burada meraların efendisini seçiyoruz. Hayvancılıkla uğraşanlar bilir bakımları zordur. Yaz aylarında yaylalara çıkarlar, dağlara çıkarlar hep bir arada yaşarlar. Yaylalara çıkmadan önce hayvanlar arasında kavgalar, güreşler olmaması için burada birbirleriyle tanıştırıyoruz. Burada seçilen lider oradaki sürünün lideri oluyor. Bugün de çok güzel bir organizasyon oldu. Kalbi yüreği Yusufeli’yle atan, memleketiyle atan, herkesi festivallerimize davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Pazar günü Baş, Başaltı, Küçük Başaltı, büyük, orta kategorileriyle festival son bulacak.