ASAYİŞ - 04 Kasım 2025 Salı 13:21

Bolu’da "yüksek kar payı" vaadiyle dolandırıcılık: 25 mağdur, 100 milyon liralık vurgun iddiası

A
A
A

Bolu’da banka personeli aracılıyla ve kar payı vaadiyle onlarca kişiyi dolandıran bir şebekenin, yaklaşık 100 milyon liralık vurgun yaptığı iddia edildi. Dolandırıcıların ağına düşen 48 yaşındaki Sadettin Türdü, 4,5 milyon lira değerindeki evini ipotek ettirerek sistemin parçası haline getirildiğini ve kısa sürede mağdur olduğunu söyledi.

İddiaya göre, Bolu’da yaşayan 48 yaşındaki Sadettin Türdü, dolandırıcıların "kâr payı sistemi" adı altında kurduğu düzenin mağdurlarından biri oldu. Türdü’nün iddiasına göre, şahıslar kendilerini ticaretle uğraşan güvenilir yatırımcılar olarak tanıttı. Türdü’ye, "Evinizi 3 yıllığına ipotek ettirelim, biz ticaretimizden kazandığımız paradan her ay size 35 bin lira kar payı ödeyelim. Süre dolunca da evinizi geri verelim" teklifinde bulundular. Dolandırıcıların ilk etapta birkaç ay boyunca düzenli ödeme yapması, Türdü’nün güvenini pekiştirdi. Ancak bir süre sonra para akışı kesildi, telefonlar kapandı ve şahıslar ortadan kayboldu. Türdü, 4,5 milyon lira değerindeki evini kaybetti.

Ortadan kayboldular

Dolandırıcıların ağına düşen 48 yaşındaki Sadettin Türdü, dolandırıcıların peşine düştü. Bu esnada Bolu genelinde yaklaşık 25 kişiye daha ulaşarak dolandırıldıklarını öğrendi. Olayın ardından mağdurlar, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bazı mağdurların Almanya’da yaşayan gurbetçiler olduğu, bazılarının ise Çanakkale ve Balıkesir gibi farklı illerden mağdur edildiği öğrenildi.

Bolu’da

"Bizim ulaşabildiğimiz 20-25 mağdur var"

Evini ipotek ettirerek sisteme dahil olan Sadettin Türdü, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı: "Yaklaşık 100 milyon liralık bir vurgun olduğu söyleniyor. Bizim ulaşabildiğimiz 20-25 mağdur var. Bu mağdurlar sadece Bolu’dan değil, Çanakkale, Balıkesir, Almanya’da yaşayan insanlar var."

"Bankadaki adamları da kar payı alıyor"

Sistemin oluş biçimini aktaran Türdü, "Bazı insanların krediye ihtiyacı oluyor. Banka kredi vermiyor. Çünkü adamın, sigortası yok, bir geliri yok. Fakat bu şahıslar bankalardaki adamları vasıtasıyla mağdurlara diyorlar ki, ‘X firmadan geldim’ deyin diyerek bankaya gönderiyor. Öyle olunca hemen bu kişilere kredi çıkartılıyor. Tabi bu krediden banka çalışanları da kar payı alıyorlar. Krediyi çıkarttıran şahıs da diyor ki, "300 bin lira kredi çıkarttık. 50’sini banka görevlisine 100 bin lirasını da biz aldık’ diyorlar. Bunun dışında bir sistem daha var. ‘Ticaret yapıyoruz, hayvan alıp satıyoruz evin veya arsan varsa bizim sisteme ver, 2-3 yıllığına, biz sana elde ettiğimiz ticari kardan, para vereceğiz’ diyorlar. Benim ki onun gibi sistemi anlattılar bana da. ‘3 yıl boyunca biz senin evini ipotek yapacağız, sana da her ay 35 bin lira kar payı vereceğiz. 3 yıl sonra da evini geri vereceğiz" dediler. Fakat sonra ortadan kayboldular. Biz bu şahısları ararken bir çok mağdura ulaştık. Benim zararım 4.5 milyon lira. Şikayetçi oldum. Suç duyurusunda bulundu" ifadelerini kullandı.

"Ortada bu kadar mağdur varken bu insanların sokakta dolaşması akla mantığa uygun gelmiyor"

Dolandırılma olayının ‘Seçil Erzan’ davası ile benzer olduğunu ifade eden Sadettin Türdü, "Bizim dava İstanbul’da görülen Seçil Erzan davasıyla aynı. Orda ki şahıs tutuklu, bizde ise şüpheliler sokakta. Her gün yeni mağdur ortaya çıkartmaya devam ediyorlar. 3-4 şahıs Bolu’da. Mağdurlarla bir araya gelip gerekli başvuru yapıyoruz. Uğraşıyoruz. Ortada bu kadar mağdur varken bu insanların sokakta dolaşması akla mantığa uygun gelmiyor" dedi.

Enes Özkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Andırın’da 5 mahalleye ulaşım sağlayan köprü menfezde sona gelindi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Andırın kırsalında Beşbucak–Kızık–Anacık–Erenler–Köleli Grup Yolu üzerinde hayata geçirilen yeni köprünün inşası tamamlandı. Yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen köprü dolgu ve çevre düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından hizmete alınacak. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde ulaşım altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Şehir merkezi, ilçe ve kırsal mahalle ayrımı gözetmeksizin hayata geçirilen projelerle vatandaşlara daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunulması hedeflenirken, bu kapsamda Andırın kırsalında önemli bir çalışma daha tamamlanma aşamasına geldi. Büyükşehir Belediyesi tarafından Beşbucak–Kızık–Anacık–Erenler–Köleli Grup Yolu üzerinde inşa edilen yeni köprüde sona gelindi. Bölge ulaşımı açısından kritik öneme sahip olan güzergahta yer alan eski köprü hem dar yapısı hem de yol aksına uygun olmaması nedeniyle sürücüler için risk oluşturuyordu. Özellikle karşılıklı geçişlerde yaşanan zorluklar ve zaman zaman meydana gelen kazalar, yeni bir köprü ihtiyacını kaçınılmaz hale getirmişti. Bu ihtiyaca çözüm üretmek amacıyla başlatılan proje kapsamında, yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla modern standartlara uygun yeni bir köprü inşa edildi. 10 metre uzunluğa ve 7 metre genişliğe sahip olarak projelendirilen köprü hem araç geçişlerini kolaylaştıracak hem de trafik güvenliğini önemli ölçüde artıracak şekilde tasarlandı. Köprünün yapım çalışmaları tamamlanırken, bölgede dolgu ve çevre düzenleme uygulamalarına geçildi. Ekipler, köprünün bağlantı yollarını güçlendirmek ve kullanım konforunu artırmak amacıyla sahada yoğun mesai harcıyor. Son hazırlıkların tamamlanmasının ardından Anacık köprüsünün kısa süre içerisinde hizmete açılması planlanıyor. Yeni köprüyle birlikte, başta Anacık Mahallesi olmak üzere Beşbucak, Kızık, Erenler ve Köleli mahallelerini kapsayan grup yolunda ulaşımın daha güvenli, hızlı ve kesintisiz hale gelecek.
Samsun Bafra Devlet Hastanesi’nden hasta naklinde örnek hizmet: 2025’te 3 bin 984 kişiye ulaşıldı Samsun’un Bafra ilçesinde sağlık alanındaki özverili çalışmalarıyla dikkat çeken Bafra Devlet Hastanesi, hasta nakil hizmetlerindeki başarısıyla takdir topluyor. 2025 yılı boyunca 2 nakil ambulansı ile toplam 3 bin 984 hasta güvenli, hızlı ve konforlu bir şekilde evlerine ulaştırıldı. Hastane, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla Evde Sağlık Hizmetleri, eve nakil hizmetleri ve diyaliz hastalarına yönelik düzenli nakil hizmetleri olmak üzere üç ayrı alanda kesintisiz hizmet sunuyor. Özellikle yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan ve yatağa bağımlı hastalar için büyük önem taşıyan bu hizmetler, hem hastaların hem de hasta yakınlarının yaşamını önemli ölçüde kolaylaştırıyor. 2026 yılı itibarıyla araç filosunu güçlendiren hastane, hizmet kalitesini artırmak adına ambulanslarını yenileyerek 1 yeni nakil ambulansını daha bünyesine kattı. Böylece toplam araç sayısı 3’e yükseldi. Yapılan bu yatırımla hastalara daha hızlı ulaşılması, bekleme sürelerinin azaltılması ve hizmet kapasitesinin genişletilmesi hedefleniyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Başhekim Alaiddin Domaç, sunulan hizmetlerin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine en kolay ve en güvenli şekilde ulaşmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir. 2025 yılı içerisinde 2 ambulansımızla 3 bin 984 hastamıza nakil hizmeti sunduk. 2026 yılında filomuza kattığımız yeni aracımızla birlikte ambulans sayımızı 3’e çıkardık. Bu güçlenme, siz değerli vatandaşlarımıza daha hızlı, daha etkin ve daha konforlu hizmet sunma kararlılığımızın bir göstergesidir. Her geçen gün hizmet kalitemizi artırarak daha fazla hastamıza ulaşmayı amaçlıyoruz." Hasta odaklı yaklaşımıyla dikkat çeken Bafra Devlet Hastanesi’nin bu çalışmaları, sağlık hizmetlerinde erişilebilirliği artırırken aynı zamanda sosyal sorumluluk anlayışının da güçlü bir örneği olarak değerlendiriliyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir’den Bertiz’in ulaşımını iyileştirecek köprü yatırımı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Bertiz Grup Yolunda yeni ulaşım yatırımını hayata geçiriyor. Darlığı sebebiyle ulaşımda aksamalara neden olan eski köprünün yerine 17 metre genişliğinde yeni köprü inşa ediliyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde ulaşım altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Şehir merkeziyle birlikte ilçe ve kırsal mahallelerde de yol ve köprü projelerine hız veren Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanına kavuşmasını hedefliyor. Bu kapsamda çalışmaların yürütüldüğü önemli noktalardan biri de Dulkadiroğlu’na bağlı kırsal mahallelerden Boyalı oldu. Boyalı Mahallesi’nin yanı sıra Baydemirlik, Çatmayayla ve çevredeki birçok yerleşim yerinin aktif olarak kullandığı Bertiz Grup Yolu üzerindeki eski köprü, modern bir yapıyla yenileniyor. 63 yıllık köprü yerini modern yapıya bırakıyor Bölgedeki vatandaşların ulaşımını sağlayan mevcut köprünün hem fiziki ömrünü tamamlaması hem de dar yapısı nedeniyle artan trafik yükünü karşılayamaması üzerine harekete geçildi. Yaklaşık 63 yıllık eski köprünün yerine, 3 milyon TL’lik yatırımla 8 metre uzunluğunda ve 17 metre genişliğinde yeni bir köprü inşa ediliyor. Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığınca yürütülen proje kapsamında yeni köprüde demir donatıları ve betonarme uygulamaları gerçekleştiriliyor. Yeni köprüyle birlikte özellikle yaz aylarında yoğunlaşan araç trafiğinin rahatlatılması, ulaşım güvenliğinin artırılması ve bölge halkının günlük yaşamının kolaylaştırılması hedefleniyor. Boyalı Mahalle Muhtarı Eyüp Çavdar, "Mahallemizin girişinde bulunan köprünün darlığı nedeniyle araç geçişlerinde ciddi sorunlar yaşanıyordu. Bu köprü 1963 yılında yapılmıştı ve artık ciddi anlamda yıpranmıştı. Özellikle yaz aylarında yolumuz çok yoğun oluyor ve eski köprü bu trafiği kaldırmakta zorlanıyordu. Durumu Büyükşehir Belediye Başkanımız Fırat Görgel’e ilettik. Kendisi de sağ olsun hemen talimat verdi ve çalışmalar başladı. Yeni köprüyle birlikte bölgemizde trafik büyük ölçüde rahatlayacak. Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.