GENEL - 28 Nisan 2017 Cuma 11:29

’Çiğ süt’ kararına Burdur’dan destek

A
A
A
’Çiğ süt’ kararına Burdur’dan destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çiğ sütün marketlerde satışına onay vermesi sektörden destek gördü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çiğ sütün marketlerde satışına onay vermesi sektörden destek gördü. Bin 200 tonluk kaliteli süt üretimi kapasitesine sahip Burdur’da sektör temsilcileri, sistemin tam olarak uygulanabilmesi için denetimlerin de yoğunlaştırılmasını istedi.


Burdur Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ikinci gününde, çiğ sütün raflarda yer almasına olanak sağlayan tebliğin yayınlanması gündeme geldi. Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, uygulamayı desteklediklerini belirterek, "Süt dediğimiz gıda, çok hızlı kirlenmeye maruz kalıyor. Biz sütte mikroorganizma sayısının az miktardayken soğutulmuş olarak satılmasının halk sağlığı açısından daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu yeni uygulama da buna olanak sağlayacak. Artık vatandaşlarımız içinde olduğu belli olmayan sütü sokaktan almayacak. Vitrinden kaliteli ve güvenli sütü alabilecek. Bu noktada ise otokontrol sisteminin devreye girmesi gerekiyor. Tarım müdürlükleri ve bakanlık elbette denetimlerini yapacak ama sağlıklı gıdada en iyi denetim üreticinin, tüketicinin birlilkte yaptığı denetimdir. Bunun da hayata geçmesi gerekiyor" diye konuştu.



"İnsanlarımız aldıkları sütle evinde kendi yoğurdunu yapmak istiyor"


KÖY KOOP Genel Başkanı Yakup Yıldız da çiğ sütün raflara girmesinin vatandaşın sağlıklı süte ulaşmasının önünü açacağını söyledi. Tüketicinin kendi yoğurdunu kendinin üretmesi yönünde bir talebi olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Dışardan alınan içeriği belirsiz ürünleri kendi canımızdan daha çok sevdiğimiz torunlarımıza yediriyoruz. Bu doğru değil. Köy Koop olarak ürettiğimiz pastörize süte yönelik tüketicilerimiz üçerinde bireysel, ikili ve yoklama şeklinde bir araştırma yaptık. Gördük ki yüzde 100 bir memnuniyet var. Yani insanlarımız aldıkları sütle evinde kendi yoğurdunu yapmak istiyor. Böyle yoğun bir talep var. Bu nedenle çiğ sütün raflara girmesini olumlu buluyoruz. Ancak bunun kontrol altında tutulması lazım, denetim şart" dedi.


Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan da fuarın Konya, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur gibi geniş bir bölgeyi kapsadığına dikkat çekerek, "Bu bölgede üretilen süt, kalitesiyle öne çıkıyor. Hijyenik ve Avrupa standartında bir sütten bahsediyoruz. Özellikle Burdur’da bin 200 tonluk kaliteli süt üretim kapasitesine ulaşıldı. Bu çok önemli. Çiğ sütün raflara girmesi de kaliteli sütün vatandaşla buluşmasında kolaylaştırıcı bir etken olacak. Eğer denetimler de en iyi şekilde yapılırsa hiç bir problem olmadan bu işi yürütürüz" ifadelerini kaydetti.


Burdur Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvanclık Fuarı’nın ikinci gününde yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşandı. Fuar, en verimli sığır yarışması ile honamlı keçi ve teke güzellik yarışmalarına da ev sahipliği yapacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.
Bitlis Bitlis’te zorlu yayla muzu mesaisi başladı Bitlisliler, bahar mevmisinde yetişen "yayla muzu” bitkisini toplamak için engebeli ve yüksek rakımlı dağların yolunu tutmaya başladı. Bahar mevsimiyle birlikte Bitlis’in yüksek rakımlı yaylaları insanlarla dolup taşmaya başladı. Çetin ve uzun geçen kış mevsiminin ardından karların erimesiyle birlikte vatandaşlar, dağlarda pazarlarda kilogram fiyatı 200 liraya kadar çıkan yayla muzu topluyor. Besin değeri çok yüksek olan yayla muzunun yöre halkı tarafından bazı hastalıklara da iyi geldiği belirtiliyor. Işkın, uşkun, uçkun olarak da adlandırılan yayla muzu için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde dağa tırmanmaya başlıyor. Toplanması oldukça meşakkatli olan yayla muzu için tehlikeye aldırış etmeden dağların zirvesindeki kayalıklara tırmanan vatandaşlar, yanlarında götürdükleri poşet ve çuvalları doldurduktan sonra yorgun bir şekilde evlerinin yolunu tutuyor. Yayla muzu toplamak için arkadaşlarıyla birlikte Bitlis merkeze bağlı Karaboy köyünde yüksek rakımlı dağlara çıkan Veysel Tüzün, yorucu ve bir o kadar da keyifli bir yolculuğun ardından yayla muzu topladıklarını söyledi. Yayla muzunun daha çok yüksek rakımlı dağların zirve noktasında yetiştiğini anlatan Tüzün, toplamak için kilometrelerce yol kat etmek zorunda olduklarını ifade etti. Menduh Arık ise, “Yayla muzunun tezgahtaki fiyatı bu yıl ithal muzun fiyatını bile üçe katlamış durumda. Tadı çok güzel ama fiyatı tadını kaçırmaya başladı. Bu yüzden bizler de arkadaşlarla birlikte hem doğa yürüyüşü yapmak hem de yayla muzu toplamak için yola koyulduk. Şu an tamamen doğal yetişen bu bitkiden bolca topladık. Tadı oldukça güzel, herkese bu bitkiyi tatmayı tavsiye ediyorum” dedi. Yayla muzunun bölgeye has ender şifalı bitkilerden sadece biri olduğunu anlatan Halim Kaya, bitkiyi toplamak için yüksek dağların zirvelerine kadar tırmanmak gerektiğini anlattı. Karlı olan bölgelerde bitkinin yeni yeni çıkmaya başladığını, güneş gören daha açık alanlarda ise toplamaya hazır hale geldiğini kaydeden Kaya, bitkinin sağlık yönünde de çok faydalı olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Tavuk eti fiyatlarındaki artışa ihracat freni Tavuk etinde son 6 ayda yaşanan yüzde 150’lik fiyat artışlarının, yıl sonuna kadar getirilen ihracat kısıtlamasının etkisiyle duracağı bekleniyor. Kasaplar, söz konusu kısıtlamayla iç piyasadaki arzın talebi karşılayacağını düşünüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatını, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı. Bu sınırlandırma ile iç piyasada artan talep sonucu oluşan fiyat artışlarının önüne geçilmesi öngörülüyor. Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması daha uygun fiyatlı tavuk etine talebi artırdı. Tavuk etinde artan talep sonucu son dönemde fahiş fiyatlar görülmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tavuk etinde ihracat kısıtlaması kararı ile iç piyasadaki talebin karşılanması hedefleniyor. Bu kısıtlamanın yurt içinde fiyat artışlarına geçici bir çözüm olacağı düşünülüyor. İç piyasada fahiş fiyatlar konusunda ise denetimlerin sıklaştırılması talep ediliyor. Bahçelievler’deki bir kasapta tavuk pirzolanın kilosu 159 TL, tavuk kanat 229 TL bütün tavuk 118 liradan tezgahlarda yer alıyor. Fiyatlar ilçeden ilçeye göre değişiklik gösterebiliyor. ‘‘Yem fiyatı gibi kalemlere zam gelmeden tavuk etine zam geliyor’’ Son dönemde yaşanan tavuk eti fiyatlarındaki artışa ilişkin konuşan Kasap Murat Koca, ‘‘Yem fiyatı gibi maliyete etki eden kalemlere zam gelmeden tavuk fiyatlarına zam geliyor. Zamların aylık olarak yapıldığını gördük ama son dönemde üç günde bir zam geldiği de oldu. Yüksek fiyatlar konusunda denetimlerin sıklaştırılması ve caydırıcı cezaların getirilmesi gerekiyor’’ dedi. Tavuk etine son 6 ay içinde yüzde 150’ye yakın zam yapıldığını bu zamları da vatandaşa yansıtmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kasap Murat Koca, ‘‘6 ay önce tavuk etinde kilo 60 lirayken bugün 125 lira civarında satıyoruz. Gelen zamları müşteriye yansıtmak zorundayız’’ diye konuştu.