GENEL - 13 Nisan 2021 Salı 11:11

Annesinden öğrendiği ekmeği tüm Türkiye’ye gönderiyor

A
A
A
Annesinden öğrendiği ekmeği tüm Türkiye’ye gönderiyor

Burdur’da Aysun Onay, annesinde öğrendiği eski usul ekşi mayalı, patatesli ekmeği tüm Türkiye’ye gönderiyor.

Burdur’da Aysun Onay, annesinde öğrendiği eski usul ekşi mayalı, patatesli ekmeği tüm Türkiye’ye gönderiyor.


Burdur Yukarı Pazar’da Aysun Onay ve oğlu Niyazi Onay’ın yaptığı eski usul ekşi mayalı patatesli ekmeklere talep gittikçe artıyor. 3 yıl önce evlerinin arka bahçelerine yaptıkları fırın ile ekmek yapımına başlayan Onay ailesi, şehir dışında yaşayan Burdurlular ve Burdur’daki vatandaşlardan gelen talebin artması ile Yukarı Pazar’da iş yerini büyüterek ekşi mayalı patatesli ekmeği tüm Türkiye’ye göndermeye başladı.


Ekşi mayalı patatesli ekmeği annesinden öğrendiğini anlatan 59 yaşındaki Aysun Onay, “Ben eski usul patatesli ekşi mayalı ekmek yapmaya başladım. Önceden annelerimiz mahalle fırınlarında yapardı. Biz onlardan görürdük. 3 sene önce evimin arkasına fırın yaptırdım. Talep çok olunca fırın açıp yapmaya başladık. Annelerimizin eskiden yaptığı ekşi mayalı patatesli ekmekleri burada yapıp tüm Türkiye’ye satıyoruz. Patates ve ekşi maya ile yapıyoruz ekmeği” dedi



“Diğer şehirlerde yaşayanlar da merak ediyor”


Annesine yardım ederek bu işe başladığını ve talebin artmasıyla sosyal medya üzerinden ekmek satışına başladığını belirten 37 yaşındaki Niyazi Onay ise sadece Burdurluların değil, diğer şehirlerde yaşayan vatandaşların da ekmeği merak edip sipariş verdiğini ifade etti. Niyazi Onay, “Biz bu işe yıllar önce başladık desek yeridir. Bu çocukluk yemeklerimiz. Biz bunlarla büyüdük. Çocukken hep annelerimiz, anneannelerimiz, babaannelerimiz hep bunu yerdi. O zamanlar teknelerle eski fırınlar vardı. Annemler hep taşırdı. Hamurları oraya götürürlerdi. Burdur’un eski usul ekşi mayalı patatesli ekmeği meşhurdur. Bizim de aklımıza geldi böyle bir şey. 2018’in nisan ayında böyle bir şey yapmaya karar verdik. Evimizin arkasında küçük bir fırın yaptık. Burdurlular da buna hasret kalmış özlem duymuş. Çok şükür işlerimiz iyiydi. İnternette paylaşmaya başladım. İl dışındaki Burdurlu hemşehrilerimiz çok yoğun bir talep göstermeye başladı. Ben kargo ile göndermeye başladım. İstanbul olsun Ankara’ya hem Türkiye’de bütün illere göndermeye başladım. Haftada bir gün kendim Antalya’ya gidiyorum siparişleri topluyorum. Yani sadece kendi hemşehrilerimizden değil Antalya’da yaşayan diğer illerde mesela Adana’da Antepli oralarda yaşayan insanlar da çok merak edip çok ekmek talebi oldu. Kendim oraya götürüp orada da satışını yapıyorum sipariş üzerine. İşlerimiz çok iyi evin arkasındaki bu fırına yetişemedik. Nasip oldu yukarı Pazarda bir fırın açtık. Şimdi daha çok artık talep. Taleplere hızlı bir şekilde yetişmeye çalışıyoruz. Özellikle şehir dışından çok büyük talep var. Yetişmeye çalışıyoruz elimizden geldiği kadar. Kargoyu güzel yapıp gönderiyoruz Türkiye’nin her yerine” diye konuştu



2,5 TL’den 8 TL’ye kadar ekmek çeşidi var


Ekmeklerin fiyatlarından da bahseden Niyazi Onay, “Ekmeklerimiz 1100 gram geliyor ekşi mayalı patatesli ekmeklerimiz. 8 liraya satıyorum burada. Hamurlu, sütlü, susamlı, çöreklerimiz var onlar 4 lira. Katıklı pidelerimiz var patatesli, peynirli, ıspanaklı bunlarda eski usul. Özellikle kahvaltılarda çok güzel oluyor. Bunların fiyatları 4 lira. Eski usul hamursuzlarımız var karanfilli onlar da 2.5 TL” dedi.



“Patates raf ömrünü uzatıyor”


Ekmeğin özelliğinin hamuruna patates koyulması olduğunu ifade eden Niyazi Onay, ekmekte bulunan patatesin raf ömrünü uzattığını dile getirdi. Niyazi Onay, “Ürünlerimiz 81 ile gönderiliyor. Burdur uzak olan illere bir ila 3 gün arasında ulaşıyor. Ekmeğimizin özelliğini şöyle anlatayım. Ekşi mayalı ekmek her yerde yapılıyor ama bu ekmeğin hamurunda patates olduğu için raf ömrü ve dayanma ömrü uzun oluyor. Kolay kolay bayatlamıyor. Serin yerde muhafaza edildikten sonra bayatlamaz. Zaten bu ekmeği bilen müşterilerimiz bir iki gün sonra ısıtıp yemeyi tercih ediyor” diyerek ekmeğin 2 gün sonra ısıtıldıktan sonra yenmesinin daha lezzetli olduğunu söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Garsonların temizlik kavgasında kan aktı: 1 ölü, 1 yaralı Antalya’nın Finike ilçesindeki restoranda çalışan garsonlar arasında alacak verecek meselesi ve temizlik tartışması yüzünden çıkan silahlı kavgada 1 garson öldü, 1 garson yaralandı. Olayı gerçekleştiren şüpheli garson polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olay, Perşembe gecesi 01.30 sıralarında Finike ilçesi Kale Mahallesi Şerbetçi Bulvarı üzerinde yer alan restoranda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, işyerinde garson olan Mehmet Şirin E. (58) ile diğer garsonlar Osman Altındağ ve Serkan D. arasında 3 bin 600 TL alacak verecek meselesi ve iş yeri temizliğinden kaynaklı tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Mehmet Şirin E., Osman Altındağ (34) ve Serkan D’yi (31) tabancayla ateş ederek yaraladı. Karın bölgesinden yaralanan Osman Altındağ ve koltuğunun altından yaralanan Serkan D. İhbar üzerine çağrılan ambulansla Finike Devlet Hastanesine kaldırıldı. Altındağ, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederken polis ekipleri tarafından olay yerine yakın bir noktada suç aleti tabancayla beraber yakalanarak gözaltına alınan Mehmet Şirin E. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İki çocuk babası Osman Altındağ’ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumuna getirildi İşlemlerinin tamamlanmasının ardından cenazenin yakınlarına teslim edileceği bildirildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Kastamonu Kan stokları azaldı, vatandaşlar hasta yakınları için sosyal medyadan kan arayışına giriyor Kastamonu’da yeterli kan bağışı olmayınca stoklar azaldı. Yakınları için kan bulamayan vatandaşlar, sosyal medyadan kan arayışına başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi Kastamonu’da da Türk Kızılay’ın kan stoklarında düşüş yaşanıyor. Ramazan ayı ve uzun tatil sebebiyle yeterli kan bağışı olmamasından dolayı Türk Kızılayı Kastamonu Şubesi’nde kan stoklarında büyük düşüş yaşandı. Hasta ya da ameliyat olacak yakınları için kan bulmakta güçlük çeken vatandaşlar ise kan ihtiyaçlarını karşılaşabilmek için fazla takipçili sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptırmayı çare buluyor. "Ciddi manada sıkıntımız mevcut" Konu ile ilgili konuşan Türk Kızılayı Kastamonu Şubesi Kan Merkezi Sorumlu Doktoru Dr. Ahmet Hilmi San, “Ramazan ayından çıkmamız ve uzun tatil sonrası artan kan ihtiyacını karşılamak adına biz 7 gün 24 saat boyunca çalışmaya devam ediyoruz. Ancak vatandaşlarımızın talebinin artmasından dolayı bazen yetişmekte zorlanıyoruz. Bu konuyla alakalı vatandaşlarımızdan yardım ve destek bekliyoruz. Kapılarımız her zaman vatandaşlarımıza açık. Sağlıklı, herhangi bir sağlık problemleri yoksa gelip kan bağışında bulunabilirler. Bu konuda ciddi manada sıkıntımız mevcut. Özellikle hastanelerde artan ameliyatların ve ani gelişen olayların sürekliliğinin artmasından kaynaklı ciddi sıkıntılar oluşmakta ve bağışçılarımızdan destek talep etmekteyiz” dedi. "Vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını talep ediyoruz" Kan ihtiyacını karşılayamayan vatandaşların sosyal medyada paylaşım yaparak gönüllü aradıklarını belirten San, “Vatandaşlarımız sonuçta kan ihtiyaçları karşılanmayınca, sosyal medyada veya iletişim kanallarından kana ulaşmaya çalışıyor. Düzenli yapılan kan bağışlarından sonra, böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını belirtmek istiyoruz. Bunun haricindeki gelişen bütün süreçleri Kızılay kendi adına zaten karşılamakla yükümlü. Biz sadece vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını talep ediyoruz. İnternet ortamında veya sosyal medya ortamından kan talep etmektense Kızılay kan bağış merkezlerine ulaşmalarını, daha kolay ve daha sağlıklı olarak düşünüyoruz” diye konuştu. Kan ihtiyacı olan bir yakını için kan bağışında bulunan Aynur Karakavuz ise, “Bir arkadaşımızın yakını hasta, yoğun bakımda. Kan lazımmış, biz de onun için buraya geldik. Bence herkesin, tanıyıp tanımayalım kan bağışında bulunması gerekiyor. Bir yakınımızın hasta olmasını beklemeye gerek yok. Kızılay’ın kan depolarının boşalmaması için bütün herkesi kan vermeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.