GENEL - 15 Mart 2012 Perşembe 00:38

MEHMET DEDE 105 YAŞINA GİRDİ

A
A
A
MEHMET DEDE 105 YAŞINA GİRDİ

Ulu Önder Atatürk ile konuşma şerefine erişen Mehmet Gül, 105 yaşına girdi. Gül için kaldığı huzurevinde doğum günü partisi düzenlendi.
Burdur Valisi Süleyman Tapsız ve Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, 105 yaşına giren Mehmet Gül için Burdur Belediyesi Berberoğlu Vakfı Huzurevi’nde doğum günü partisi düzenledi. Burdur Belediyesi Huzurevi’nde gerçekleşen doğum gününde Burdurlu mahalli Sanatçı Halil Er, en güzel türkülerini huzurevi sakinleri için seslendirdi. Konser sırasında doğum günü pastası salona getirildi. Mehmet dedenin 104 yaşını tamamladığını tahmin ettiklerini belirten Burdur Valisi Süleyman Tapsız, eskiden doğum
tarihleri yazılmadığı için emin olamadıklarını, o nedenle 105 yazılı doğum günü pastasının hazırlandığını söyledi.
Türk milletinin her zaman yaşlılara saygı ve ihtimam gösteren bir ahlaka sahip olduğunu dile getiren Burdur Valisi Süleyman Tapsız, "Bugün anlamlı bir akşamdır. Mehmet Gül amcamız aslında burada 105 yazıyor, fakat benim edindiğim bilgilere göre 104 yaşında giriyor çünkü 1907 veya 1908 doğumlu. Tabii o zaman doğum günü kayıtları yapılmadığı için büyük bir ihtimalle 104 yaşını tamamladı. Bir asırdan fazla. O nedenle biz Mehmet amcamız şu anda Burdur’un en yaşlı kişisidir. Biz zaman zaman Mehmet amcamızın
yanına geliyoruz. Bugün onun doğum günü; hem Mehmet Amca hem de huzurevimizde kalan iki sakinimizin de doğum günü. Onların da yaş gününü kutluyoruz. Ben kendilerine de nice uzun ömürler diliyorum. Bizler devlet olarak yediden yetmişe tüm insanlarımıza hizmet etmenin, sosyal devlet ilkesinin uygulanması noktasında her türlü gayet ve çalışmayı gösteriyoruz. Yaşlılarımızı dün ile bugün arasında köprü kuran en değerli varlıklarımız olarak görüyoruz. Ne mutlu bize ki yaşlılarla her zaman saygı gösteren, onlara
ihtimam gösteren sevgi ile yaklaşan bir kültürün sahipleriyiz. Biz her zaman yaşlılarımızı başımızın üzerinde taşıyoruz, taşımalıyız. Çünkü onların bilgi birikimleri, tecrübeleri, ufukları bizler için her zaman faydalanmamız gereken, düne nasıl ışık tuttuysa hem bugüne hem de geleceğimize ışık tutan çok değerli kaynaklar olduklarını biliyoruz. O nedenle yaşlılarımıza her zaman saygı göstermeliyiz" diye konuştu.
Mehmet Gül’ün, 1930 yılındaki Burdur ziyaretinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü görme şerefine eriştiğini dile getiren Vali Tapsız, Mehmet dedenin Atatürk’le yaşadığı hatırayı şöyle anlattı:
"Mehmet amcamız bizim için aynı zamanda bir tarih, sohbet ediyoruz. Biliyorsunuz, 6 Mart’ta Atatürk’ün Burdur’a gelişini törenlerle andık. 6 Mart’ta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Burdur’a geldiğinde yıl 1930 diye hatırlıyor, Mehmet Amcamız bize şöyle anlattı. Diyor ki, ’Atatürk’ün geleceğinden haberdar olunca Çatalpınar mevkiinde biz gençler olarak koştuk’. Mehmet Amca o zamanlar 19 yaşında bir delikanlı, yanında arkadaşları var. Diyor ki, ’Azizoğlu Mehmet Bey’le Çatalpınar mevkiine gittik. Bütün
devlet erkanı orada, halılar serilmiş, jandarmalar, araçlar dizilmiş, bütün ileri geleni gelmeyeni herkes orada, kır bekçisi Koca Ömer de oradaydı. Beraber herkes karşılamak için Atatürk’ü bekliyorlardı, Atatürk araçtan indiğinde üzerinde bir paltosu vardı. Başında şapkası vardı, bizi selamladı ve şehir merkezine doğru yürüdü. Antalya’ya gidiyordu, onun hemen yakınındaki korumaları, ’Efendim Antalya Yolu’nu geçtik’ demesi üzerine geriye döndü, tekrar aracına binip Antalya istikametine doğru hareket etti.
Biz de Azizoğlu Mehmet ile koştuk, önünü kestik, Atatürk bizi görünce ’Çocuklar nasılsınız? Hava çok sıcak değil mi’ dedi. Mehmet amca askerlerin Atatürk’e kendilerini çok yaklaştırmadığını, diğer kumandanların ellerinin bellerindeki silahta olduğunu, bunun sebebinin ise çok yakın bir zamanda İzmir’de bir suikast girişimi düzenlediği için çok tedbirler alındığını anlattı. Atatürk, Antalya’ya gidiyor ve iki gün sonra geri dönüyor. Geri döndüğünde de Mehmet Amca şöyle anlatıyor, ’Vali konağını ziyaret etti.
Özel İdare binasında yemek yedi. O zaman Burdur’un ileri gelenleri Burdur’un en güzel yemeklerini hazırlamışlar ve Fahri Kaya adında birisi güzel bir muhallebi ikram etmiş. Atatürk muhallebiyi beğendiği için ’Bu tatlının adı nedir’ diye sordu. Fahrettin isimli kişi ’Bağdat Muhallebisi’ diye cevap verdi. Atatürk kızıyor diyor ki ’Ben Bağdat’ta çok bulundum ama böyle bir muhallebi yemedim. Bu Burdur muhallebisidir, böyle kullanın’ dedi.’ Mehmet Amca o günü böyle anlattı."
"HAYATIM FİL GİBİ GÖZÜMÜN ÖNÜNDE"
Yaşlılara her zaman saygı ve sevgi gösterilmesi gerektiğini ifade eden Vali Tapsız, konuşmasını yaşlılığı ve hayatı anlatan bir şiirle bitirdi. Vali Tapsız’ın konuşmasının ardından üzerinde "105" yazılı olan yaş pasta, Mehmet Gül tarafından kesildi. Pasta kesiminden sonra Burdur Valisi Süleyman Tapsız ve Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Mehmet dedenin elini öptü. Doğum günü sebebiyle çok duygulanan Mehmet Gül, "Yaşadığım her şeyi çok iyi hatırlıyorum. Allah, Atatürk’ü bize verdi. O bu milleti
kurtardı, cennet mekanı olsun. Vatanımıza göz dikenler, şer düşünenler yok olsunlar. Hayatım fil gibi gözümün önünde, her anı hatırlıyorum, her ana aklım eriyor, akıl yaşta değil başta" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Şiddetli rüzgar binanın duvarını uçurdu Kayseri’de akşam saatlerinde başlayan rüzgar gece saatlerinde etkisini artırırken, 5 katlı bir binanın duvarı yıkıldı. Olayda yaralanan olmazken, binanın altında bulunan bir dükkanın camları ve park halindeki bir araç zarar gördü. Kayseri’de akşam saatlerinde başlayan ve giderek etkisini artıran rüzgar, kent genelinde etkili oldu. Talas ilçesine bağlı Yenidoğan Mahallesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’nde bulunan 5 katlı bir binanın çatı katının duvarı rüzgara dayanamadı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle duvar yıkılırken, yol araç trafiğine kapandı. Molozlar binanın altında bulunan bir dükkanın camlarına ve park halindeki bir otomobile zarar verdi. İhbar üzerine bölgeye polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de oluşabilecek olumsuzluklar için binada inceleme yaptı. Molozların temizlenmesinin ardından yol yeniden araç trafiğine açıldı. Öte yandan, Sahabiye Mahallesi Mete Caddesi’nde de bir ağaç rüzgara dayanamayarak, devrildi. Ekipler yolu kapatan ağaç kaldırılana kadar şerit çekerek, yolu trafiğe kapattı. Ağacın kaldırılmasıyla yol yeniden araç trafiğine açıldı. "Güm diye ses geldi" Duvarı yıkılan bina sakini Muhammet Emin Koç, uykuda olduklarını ve ‘güm’ diye ses gelmesi üzerine uyandıklarını söyleyerek, "Şiddetli şekilde rüzgar esiyordu. ‘Güm’ diye ses geldi. Eşimde bana söyledi. Çatının duvarı aşağı uçmuş. Burada normalde arabalar dururdu. Bende her zaman arabamı buraya park ederdim. Hasar alan arabanın kimin olduğunu bilmiyoruz. Dükkanın camları kırılmış. Taşlar dükkanın içine kadar ulaşmış. Herhangi bir yaralı yok. Gece saatinde olmasından dolayı kimse yaralanmadı" dedi.
Aydın Aydın’da Emirdoğan Çayı taştı Aydın’da günlerdir etkili olan yağışların ardından, Büyük Menderes Nehri’nden sonra çay ve dereler de taşmaya başladı. Efeler ilçe merkezine bağlı Umurlu’nun içinden geçen Emirdoğan Çayı taştı. Bölgede zarar oluşmadan, ekiplerin anında müdahalesi ile dere yatağı genişletilerek sel riskinin önüne geçildi. Meteoroloji’nin akşam saatlerinden itibaren etkili yağış uyarısının ardından Aydın’da adeta bardaktan boşalırcasına yağmur yağmaya başladı. Özellikle Aydın’ın kuzeyinde dağlarda yaşanan şiddetli yağışla birlikte, Yukarı, Orta ve Aşağı Kayacık köylerinden akan derelerin toplandığı Emirdoğan Çayı’nın debisi bir anda yükseldi. Çayın Büyük Menderes Nehri ile buluştuğu noktada taşkın başladığını gören Umurlu Küme Evler bölgesindeki vatandaşlar, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Kısa sürede bölgeye sevk edilen ekipler, taşkın suları ev ve hayvan besihanelerine ulaşmadan dere yatağını temizleyip set oluşturdu. Gece saat 01.00 sıralarında başlayan çalışmaları AK Parti önceki dönem milletvekili ve Umurlu eski Belediye Başkanı Rıza Posacı da bizzat takip ederek, anında vatandaşların yardımına koşan ekiplere teşekkür etti. Emirdoğan Çayı’nda debinin aniden yükselerek dere yatağının suyu taşıyamaz hale geldiğini görünce 112’yi aradıklarını belirten Hakan Özer isimli vatandaş, "Sağ olsunlar, 112’yi aradık. Ekipler hemen müdahale ettiler. Şu anda bir sıkıntı kalmadı" diye konuştu. Bu arada yine Umurlu’dan geçen Musluca Çayı’nda da debinin köprü seviyesine kadar ulaştığı, bölgenin taşkın riski altında olduğu belirtildi.