ÇEVRE - 29 Mayıs 2025 Perşembe 13:22

Burdur’da 1 Haziran - 1 Kasım tarihleri arasında ormanlık alanlara girişler yasaklandı

A
A
A
Burdur’da 1 Haziran - 1 Kasım tarihleri arasında ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Burdur’da orman yangınlarının önlenmesi amacıyla 1 Haziran-1 Kasım 2025 tarihleri arasında ormanlık alanlara girişlerin yetkili makamların iznine tabi tutulduğu açıklandı.


Burdur Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında artış ve kuraklık nedeniyle yangın riskinin yükseldiği belirtildi. Ormanlık alanlarda insan ve araç hareketliliğinin artması sonucu kasten ya da kusurlu davranışlarla orman yangınlarının çıkabileceği değerlendirildiği için, il sınırları dahilindeki ormanlık ve kırsal alanlarda çıkabilecek yangınları önlemek amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasının milli servetimiz olan ormanları korumak için zorunlu olduğu vurgulandı.


Açıklamada, 6831 Sayılı Orman Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve Burdur İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu kararları ile İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda 1 Haziran - 1 Kasım 2025 tarihleri arasında ormanlık alanlara girişlerin sadece yetkili makam izniyle mümkün olduğu bildirildi. Ek listede yer alan orman parkları, tabiat parkları ve günübirlik kontrollü alanlar dışındaki ormanlık alanlara, görevliler, izinli arıcılar ve çobanlar dışında girişler yasaklandı.



Ormanlık alanlarda piknik, kamp ve ateş yakmak yasak


Açıklamada orman parkları, milli parklar ve tabiat parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar haricindeki ormanlık alanlarda 1 Haziran - 1 Kasım tarihleri arasında mangal ve ateş yakmanın, mahalli mülki amirden izin almadan etkinlik, piknik yapmak, çadır kurmak, kamp yapmak ve konaklamanın yasak olduğu duyuruldu.


Vatandaşların sadece kendilerine tahsis edilen piknik ve mesire alanlarından gerekli önlemleri alarak faydalanabilecekleri, bu alanlarda ateş yakmaksızın piknik yapılabileceği ve çöplerin bırakılmaması konusunda görevliler ve işletme sahiplerince sık sık uyarılar yapılacağı belirtildi.


Ormanlık ve orman kenarlarında yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atıklar ile inşaat ve cam gibi malzemelerin bırakılması kesinlikle yasaklandı. Ayrıca, turizm tesisleri, çadır kamp alanları ve piknik alanlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanımı da mahalli mülki amirin özel izni olmadan yasaklandı.



Yangına karşı birçok kurum sorumluluk üstlendi


Orman civarındaki tesislerin, sanayi kuruluşlarının ve yerleşim yerlerinin yangın söndürme ekipleri kuracaklarını ve ormanlık alan ile tesis arasında koruma bandı oluşturacaklarını belirtildi. Bu konuda denetimlerin Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve belediyeler tarafından yapılacağı ifade edildi.


Karayolu güzergahlarında seyir ve park halindeki araçlardan kaynaklanabilecek yangın riskine karşı, araçlardan sigara, cam eşya, çöp gibi yangına sebep olabilecek malzemelerin atılması yasaklandı ve bu tür atıkların belirli aralıklarla temizleneceği açıklandı.


Belediyelerden orman içi ve kenarındaki çöp toplama ve depolama alanları çevresinde koruma bandı oluşturarak yangına karşı gerekli tedbirleri almaları ve yangın riskine karşı iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulundurmaları istendi.


Enerji nakil hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımının ilgili kuruluşlar tarafından zamanında ve eksiksiz yapılması, yangın riskine karşı her türlü tedbirin alınması ve gerektiğinde yetkililerce talep edilmesi durumunda enerji kesintisi uygulanması gerektiği belirtildi.


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlıklarının çiftçilere ve üreticilere tarımsal alanlardaki yasaklar ve yangın riski konusunda bilgilendirme toplantıları yapacakları, kritik günlerde ise SMS yoluyla uyarılar gönderecekleri ifade edildi.


Valilik, Kaymakamlıklar ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda kolluk kuvvetleri, milli parklar görevlileri ve diğer yetkililerin yangın riski olan bölgelerde devriye faaliyetlerini artıracakları; ormanlık alanların gece gündüz kontrol edileceği; riskli bölgelerde fotokapan, drone, Plaka Tanıma Sistemi ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi kullanılarak etkin gözetim sağlanacağı duyuruldu.


Özellikle Ağlasun ve Bucak ilçeleri arasındaki Isparta-Antalya karayolu (Dereboğazı Havzası) bölgesinin riskli alan olarak değerlendirildiği, burada resmi ve sivil devriyelerin sıklaştırılacağı bildirildi.


Yangın meydana gelmesi durumunda, Valilik ve Kaymakamlıkların emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanlarının kullanılarak etkili müdahale yapılacağı belirtildi.



Kurallara uymayanlara idari ve adli yaptırım


Yasaklara uymayanlar hakkında 6831 Sayılı Orman Kanunu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerine göre idari ve adli işlemler uygulanacağı açıklandı.



Burdur genelinde piknik yapılabilecek alanlar


Burdur Valiliği, piknik yapılabilecek orman parkları ve mesire alanlarını da belirtti. Bu alanlar arasında Burdur Belediyesi Alyazmalım Mesire Alanı, Ağlasun Ateşgül Konaklamasız Orman Parkı, Yeşilova Salda Gölü Tabiat Parkı, Kemer Asarcık Konaklamasız Orman Parkı, Burdur Serenler Tepesi Tabiat Parkı, Karamanlı Sarımsaklıoluk Konaklamasız Orman Parkı, Altınyayla 15 Temmuz Şehitleri ve Gazileri Konaklamasız Orman Parkı, Gölhisar Kibriya Konaklamasız Orman Parkı, Gölhisar Böğrüdelik Konaklamasız Orman Parkı, Bucak Oğuzhan Konaklamasız Orman Parkı, Bucak Millet Ormanı Konaklamasız Orman Parkı ve Bucak Kocaaliler Çınar Kontrollü Piknik Alanından oluşuyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da 30 köy yolu ulaşıma kapandı Bartın’da 3 gündür devam eden kar yağışı nedeniyle 30 köy yolu ulaşıma kapandı. Hasankadı Beldesi’nde evinde kar nedeniyle mahsur kalan bir hastanın ise yardımına sağlık ekipleri yetişti. Bartın’da aralıklarla yağan kar, kırsal kesimlerde hayatı durma noktasına getirdi. Kar nedeniyle il merkezine bağlı 1 köy, Ulus ilçesine bağlı 29 köy olmak üzere toplam 30 köy yolu kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine ait iş makineleri ile gece gündüz yürütülen çalışmalarla yolların yeniden ulaşıma açılabilmesi için çalışma yürütülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Turhan Kalaycı, "İlimizin yüksek kesimlerinde ciddi bir kar yağışı oldu. Halen devam eden kar yağışı öncesinde gerekli hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Sabah saatlerine kapanan yol sayısı 80’e çıktı ama yürütülen çalışmalarla bu sayıyı 30’a düşürdük. Devam eden yağışla açılan yollar yeniden kapanabiliyor. Ulaşımın sağlanabilmesi için gece gündüz karla mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi. Evinde mahsur kalan hastanın yardımına yetiştiler Bartın’ın merkez Hasankadı Beldesi Doğancılar Mahallesi’nde nefes darlığı ve kronik akciğer rahatsızlığı bulunan 66 yaşındaki hastanın yardımına ise Acil Sağlık Hizmetleri ekipleri yetişti. Evinde mahsur kalan hastayı kurtarmak için harekete geçen sağlık ekipler, yola devrilen ağaç ve tipi gibi engelleri aşarak hastaya ulaştı. Ekipler, hastayı branda sedye ile güvenli şekilde ambulansa kadar taşıyarak, oksijen desteği sağladı. İlk tıbbi müdahalenin ardından hasta, Bartın Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirilerek tedavi altına alındı. Zamanında hastaneye yetiştirilen hastanın sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.
Rize Rize Valisi Baydaş 1 yıllık asayiş bilançosunu açıkladı Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, yıl boyunca yürütülen asayiş ve diğer kurumlara ait çalışmalara ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş 2025 yılı boyunca Rize’de yürütülen güvenlik, asayiş, uyuşturucuyla mücadele, trafik, düzensiz göç, sahil güvenlik, 112 çağrıları ve kamu hizmetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Asayiş olaylarında 2024 yılına nazaran düşüş olduğuna dikkat çeken Vali Baydaş "2024 Ocak-Aralık ve 2025 Ocak-Aralık dönemlerini karşılaştırdığımızda, kişilere karşı işlenen suçta bir azalma görüyoruz. 2024’te 2 bin 368 olay meydana gelmişken, 2025’te olay sayısı 265 azalarak 2 bin 103’e düşmüştür. Bu yaklaşık yüzde 11’lik bir azalmaya tekabül ediyor ve bu tabloyu memnuniyetle müşahede ediyoruz" dedi. Mal varlığına karşı işlenen suçlara da değinen Vali Baydaş, "Mal varlığına karşı işlenen suçta da azalma devam etmektedir. 2024’te 549 olay meydana gelmişken, 2025’te bu sayı 173 azalarak 376’ya düşmüştür. Hem kişilere karşı işlenen suçlarda hem de mal varlığına karşı işlenen suçlardaki bu düşüş, kolluk birimlerimizin, emniyetimizin ve jandarmamızın dikkatli takibi ve önleyici çalışmalarıyla mümkün olmuştur" ifadelerini kullandı. Rize’de terörle mücadele kapsamında 2025 yılı içerisinde 31 operasyon gerçekleştiğini kaydeden Baydaş "Terörle mücadele kapsamında 2025 yılı Ocak-Aralık döneminde, 25’i kırsal alanda jandarma sorumluluk bölgesinde, 6’sı şehir merkezinde olmak üzere toplam 31 operasyon gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonların 4’ü FETÖ, 3’ü DEAŞ, 2’si PKK, 1’i DHKP-C, MLKP ve diğer terör örgütleri kapsamındadır. Bu 31 operasyonla ilgili faaliyetler 2025 yılında da aralıksız şekilde sürdürülmüştür" şeklinde konuştu. Olayların yüzde 100’e yakını aydınlatılıyor Rize’de suç olaylarının tamamına yakının aydınlatıldığının altını çizen Baydaş "Evet, olaylar yaşanıyor ama burada aydınlatma oranı çok önemli. Kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımız yüzde 99,67. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise bu oran yüzde 97,72. Bu küsuratlı kısım devam eden soruşturmalardan ve delil toplama süreçlerinden kaynaklanıyor. Bu işlemler tamamlandığında oranlarımızın yüzde 100’lere ulaşmasını hedefliyoruz. Bu alanda arkadaşlarımızın üstün gayretine özellikle teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu. "360 bin 112 acil çağrısının 141 bini asılsız" 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıları da değerlendiren Vali Baydaş, bu çağrılarından asılsız olanların büyüklüğüne dikkat çekerek "112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıların toplamı 360 bin 904’tür. Maalesef bu çağrıların 141 bin 250’si asılsız çağrı" ifadelerini kullandı.