ASAYİŞ - 11 Mart 2026 Çarşamba 13:22

Burdur’da yılın ilk 2 ayında bin 436 asayiş olayı meydana geldi

A
A
A
Burdur’da yılın ilk 2 ayında bin 436 asayiş olayı meydana geldi

Burdur genelinde 2 ayda toplam bin 436 asayiş olayı meydana gelirken, suç oranları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 azaldı.


Şubat ayı genel güvenlik toplantısı Vali Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında gerçekleştirildi. İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Balcı ve İl Emniyet Müdürü Ahmet Kurt’un eşlik ettiği toplantıda 2026 yılı içerisindeki veriler paylaşıldı. Buna göre kişilere karşı 561, mal varlığına karşı 159, millete ve devlete karşı 18, topluma karşı 142 ve takibi gerektiren 556 olmak üzere toplam bin 436 olay meydana gelirken tüm suçlarda alınan tedbir ve önleyici çalışmalar neticesinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 azalış sağlandı.


Kişilere karşı suçlar kapsamında 282 olay meydana gelirken, alınan tedbirler ve artırılan devriye faaliyetleri sayesinde geçen yılın aynı dönemine göre "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçunda yüzde 100, "kasten yaralama" suçunda ise yüzde 48 azalma sağlandı. Tüm suçlarda ise yüzde 2 oranında düşüş yaşanırken, olayların yüzde 98’i aydınlatıldı. Mal varlığına karşı suçlar kapsamında ise 66 olay meydana geldi. Yapılan çalışmalar sonucunda oto hırsızlığı ve otodan hırsızlık suçlarında yüzde 100, dolandırıcılık suçlarında yüzde 47, evden hırsızlık suçlarında yüzde 25 azalma sağlanırken, tüm suçlarda yüzde 35 oranında düşüş kaydedildi. Bu olayların yüzde 79’u aydınlatıldı. 2026 yılı içerisinde haklarında yakalama kararı bulunan 329 firari şahıs yakalanarak adli makamlara sevk edildi. Şubat ayında ise 173 firari yakalandı. Ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığına yönelik operasyonlarda yıl içerisinde 62 ruhsatsız silah ele geçirilirken 50 kişi hakkında işlem yapıldı. Şubat ayında ise 28 ruhsatsız silah ele geçirilerek 25 kişi hakkında işlem gerçekleştirildi.



Uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele sürüyor


Narkotik suçlarla mücadelede uyuşturucu ticareti suçundan 17, kullanmak ve diğer suçlardan 69 olmak üzere toplam 86 olay meydana geldi. Operasyonlarda 16 şüpheli tutuklandı. Operasyonlarda 3 kilo 365 gram esrar, 423 gram bonzai, 108 gram metamfetamin, 67 gram skunk, 15 gram eroin, 3 gram kokain ile çeşitli miktarda sentetik ecza ve ecstasy ele geçirildi. Şubat ayında ise 41 olayda 9 şüpheli tutuklandı. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında 63 operasyonda 135 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda kaçak sigara, makaron, kıyılmış tütün, elektronik sigara, etil alkol, tarihi eser niteliğinde sikke ve objeler ile çeşitli kaçak ürünler ele geçirildi.



Terör ve göçmen kaçakçılığı çalışmaları


Terörle mücadele kapsamında ise FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerine yönelik toplam 4 operasyon gerçekleştirildi, 31 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele kapsamında bir operasyon düzenlenirken 4 organizatör hakkında işlem yapıldı. Ayrıca bin 628 yabancı kontrol edilirken 72 düzensiz göçmen tespit edildi ve 44’ü geri gönderme merkezlerine sevk edildi. Siber suçlarla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda suç unsuru taşıyan 44 hesap veya şahıs tespit edilirken 39 kişi hakkında işlem yapıldı.



Trafik denetimleri


Trafik denetimlerinde ise yıl içerisinde 167 bin 179 araç ve sürücüsü sorgulandı. Kusurlu bulunan 19 bin 435 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Şubat ayında 92 bin 212 araç denetlenirken 9 bin 911 araca işlem yapıldı. Çevreye rahatsızlık veren araçlara yönelik yapılan denetimlerde ise drift atan 6 araca toplam 349 bin 302 TL ceza uygulanırken araçlar trafikten men edildi ve sürücü belgelerine 60 gün süreyle el konuldu. Ayrıca yüksek ses, abartı egzoz ve kamu düzenini bozma gibi ihlallerden 122 araç ve sürücüsüne toplam 902 bin 283 TL cezai işlem uygulandı.



Burdur’da yılın ilk 2 ayında bin 436 asayiş olayı meydana geldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trabzonspor’da, Orhan Kaynak için tören düzenlendi Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Orhan Kaynak için kulüp binasında anma töreni gerçekleştirildi. Dün geçirdiği kap krizi sonrası 56 yaşında yaşamını yitiren Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Orhan Kaynak için Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’ndeki idari binada tören düzenlendi. Törene; Kaynak’ın ailesinin yanı sıra Eski Devlet Bakanı ve Eski Trabzonspor Başkanı Faruk Özak, Trabzonspor Asbaşkanı Zeyyat Kafkas, yönetim kurulu üyeleri, Teknik Direktör Fatih Tekke ile teknik ekip, futbolcular, siyasetçiler, spor camiasından isimler ve vatandaşlar katıldı. Trabzonspor Asbaşkanı Zeyyat Kafkas, törende yaptığı konuşmada, "Kulübümüz çok değerli bir ismini kaybetti. Orhan Kaynak, Trabzonspor ruhunu ve sevgisini taşıyan bir isimdi. Attığı goller ve Avrupa kupalarında elde ettiği başarılarla camiamızda yer edindi. ‘Küçük Orhan’ lakabıyla bilinen Kaynak, bilgi ve tecrübesini oyuncularımıza aktarmaya devam etti. Trabzonspor’a bağlılığı ve karakteri ile her zaman örnek bir isim oldu. İyi bir insanı ve dostu kaybettik. Onun verdiği emek camiamızda yaşamaya devam edecek. Camiamıza sabır diliyorum" ifadelerini kullandı. Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke ise, "Şok olduk. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Benim takım arkadaşımdı ve her zaman pozitif enerjisi olan bir insandı. Bir yıldır teknik ekibimizde birlikteydik. Çok iyi, güler yüzlü bir insandı. Bu şoku atlatmak zor olacak ama hepimizin başı sağ olsun" dedi. Takım arkadaşı ve teknik ekipte birlikte çalıştığı Orhan Çıkrıkçı ise, "Dün en güzel vakitlerden birini geçirdik, bugün ise onun cenazesi için buradayız. Allah mekanını cennet eylesin" cümlelerine yer verdi. Orhan Kaynak’ın cenazesi, yarın İstanbul Sarıyer Fatih Sultan Mehmet Camii’nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası Sarıyer Ağlamış Dede Mezarlığı’nda toprağa verilecek.