KÜLTÜR SANAT - 19 Haziran 2025 Perşembe 11:15

Gölhisar’da kültür mirası yaşatan 97 yıllık konak ilgi görüyor

A
A
A
Gölhisar’da kültür mirası yaşatan 97 yıllık konak ilgi görüyor

Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Muallim Mustafa Sırrı Özkan Kültür Evi, nostaljiyle harmanlanan sıcak atmosferiyle ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.


Burdur’un Gölhisar ilçesinde, ilçenin geçmiş kültürüne ışık tutan önemli bir proje hayata geçirildi. Muallim Mustafa Sırrı Özkan’ın ailesi tarafından bağışlanan ve Gölhisar Kaymakamlığı’nca restore edilerek işletmesi Gölhisar Belediyesi’ne devredilen Muallim Mustafa Sırrı Özkan Kültür Evi, ziyaretçilerini geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Ziyarete açıldığı günden bu yana artan ilgi gören tariki mekanda, yöreye ait geleneksel el sanatları, kıyafetler, mutfak eşyaları ve etnografik eserler sergileniyor. Belediye tarafından işletilen mekan, çay ve yöresel tatların yanı sıra Gölhisar Kavurması ve Çörekotu Kahvesi gibi yerel lezzetlerle de misafirlerini ağırlarken 24 yıldır bir araya gelen emekli öğretmenler grubu, toplantılarını bu tarihi mekânda gerçekleştirdi.



"Bu toplantımızı da Gölhisar Kültür Evinde yapma kararı aldık"


Kültür evi ziyaretçilerinden Fatman Akıncı, "Emekli öğretmenim. Emekli öğretmen arkadaşlarımızla 24 yıldır toplandığımız bir grubumuz var. Bu toplantımızı da Gölhisar Kültür Evinde yapma kararı aldık. Çocukluğumda bu evin bahçesinde ziyaretçilerin görebileceği su kuyusunun etrafında koşup oynadığım günleri anımsıyorum. Muallim Mustafa Sırrı Özkan’ın kendi evi olan burada kendisine ayrılmış bir odası da var. Gölhisar Muallim Mustafa Sırrı Özkan’ın Kültür Evi ilçemizin kültürel değerleri, giysiler, yapılan el sanatları, müzik aletleri halka açık bir şekilde sergileniyor. Diğer taraftan 2 vardiya şeklinde akşam 22.00’a kadar da servise ve ziyarete açık" şeklinde konuştu.



"Ziyaretten ne kadar çok keyif aldıklarını anlatmaları da bizleri ayrıca gururlandırdı"


Feden Işıldar ise, "Aslen Dirmilliyim. Gölhisar Kültür Evine de yakın bir yere de komşuyum. Eskiden bu kültür evine kayınvalidem ile birlikte komşu olarak geliyordum. O günleri hatırlıyorum. Ev sahipleri iyi insanlardı. Geçtiğimiz ay kızım kalabalık bir grupla burayı ziyaret ettiğini anlatmıştı. Ziyaretten ne kadar çok keyif aldıklarını anlatmaları da bizleri ayrıca gururlandırdı. İlçemizde böylesi bir yerin olması ve kazandırılması bizleri ayrıca mutlu ediyor" dedi.



"Her şey çok güzel. Herkesin burayı görmesini istiyorum"


Emekli öğretmen Şerife Ekinci, "Kültür Evine ilk defa geldim. Methini çok duymuştum ama ilk defa gelmiş olmanın üzüntüsü içerisine girdim. Burada geldik, gezdik, gördük ve çok beğendik. Kültürümüzü yansıtan ögeler çok güzel yerleştirilmiş. Her şey çok güzel. Herkesin burayı görmesini istiyorum lütfen bu güzelliklerimizi ve kültürümüzü yerinde görmenizi istiyorum" dedi.



"Gölhisar’da böylesi bir yerin olması çok önemli ve sayılarının artması gerekiyor"


Emekli öğretmen Aynur Yıldıran ise, "1990 yılında evlenerek bu mahalleye gelin geldim. Gelin geldiğim yıllarda bu ev kullanılmıyordu. Ama ben önünden geçerken çok güzel bir diye söylüyordum. Ardından geçtiğimiz yıllarda Muallim Mustafa Sırrı Özkan tarafından bağışlanan bu evde restorasyon süreci başlatıldı. Bu aşamalarda da buraya gelerek yerinde yapılan çalışmaları da incelemiştik. Gölhisar’da böylesi bir yerin olması çok önemli ve sayılarının artması gerekiyor. Kültürümüzün çevreye yayılması adına sadece Gölhisar özelinde değil her yerde yapılması gerekiyor. Ben böylesi bir yere sahip olduğu için bir Gölhisarlı olarak çok mutluyum. Burada ortam, peyzaj, bahçe düzenlemesi ve dekorlar görülmeye değer. Çıkın çıkın gelin" Şeklinde konuştu.



Muallim Mustafa Sırrı Özkan Kültür Evi


1928 yılında Gölhisar’ın geleneksel mimarisini yansıtan örnek evlerden biri olarak Muallim Mustafa Sırrı Özkan tarafından yaptırıldı. İki katlı bina "oturma odası, misafir, yatak odaları, mutfak işlevini gören ocaklık, tabak çanak dizmeye yarayan terekleriyle ve şerbetlik, yüklük, gusülhaneleri" ile tipik bir sivil mimarlık örneği. İkinci kat pencereleri arasında ortada kırma çatılı bir cumbalı balkon yer alıyor. Salondan 20 basamaklı ahşap merdivenle yukarı eve (Cihannüma) çıkılıyor. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında inşa edilen konak, aynı zamanda dönemin devlet büyüklerinin ağırlandığı köy konukevi olarak da hizmet verdi. Binada sergilenen objelerin çoğu Özkan ailesinin altı nesil kullandığı eşya ve gereçler Gölhisar Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Halk Eğitim Merkez Müdürlüğünce çevreden sağlanan etnografik değere sahip eşyalarla zenginleştirildi.



Gölhisar’da kültür mirası yaşatan 97 yıllık konak ilgi görüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul ‘BAU Gastronomi’ öğrencilerine 2 altın madalya Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından 22’ncisi düzenlenen "Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri" etkinliğinde Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri "Yılın En İyi Üniversite Ekip Yarışması" ve "Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması" kategorilerinde altın madalya kazandılar. Türkiye’nin en kapsamlı gastronomi yarışması ve festivallerinden olan "Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri" Bahçeşehir Kongre Merkezi’nde düzenlendi. TAŞFED’in "Dünya Aşçılar Birliği" (WASC) iş birliğiyle düzenlediği festivale ülkemizden ve dünyanın farklı ülkelerinde davetliler katıldı. Dünya mutfağı ve Türk mutfağını bir araya getiren etkinlik farklı coğrafyalardan lezzetleri de İstanbul’a taşıdı. İki ekip iki altın madalya Bu yıl 22’cisi organize edilen ve WASC tarafından "Kıtalar arası" unvanına sahip etkinlikte, öğrenci ve genç şefler uluslararası düzeyde yarışma şansı da buldu. Yaklaşık bin 500 yarışmacının katıldığı ve 120 jüri üyesinin bulunduğu organizasyonda Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri de yarışmacı olarak katıldı. "Yılın En İyi Üniversite Ekip Yarışması" kategorilerinde Yağmur Uslu, Majid Al Zoubi ve Ayberk Çil, "Modern Türk Mutfağı" kategorilerinde de Yusuf Can Gümüş, Özgür Özyurt ve Ekin Yüce BAU’yu temsil etti. Altın madalya kazandılar "Yılın En İyi Üniversite Ekip Yarışması"na katılan BAU’lu öğrenciler; kestane püreli kış sebzeleri ile servis edilen miso glaze, ördek göğüs ve vişne sos eşliğinde servis edilen balkabaklı risotto, tatlı olarak ise pancar cipsi üzerinde beyaz madalyon tuz eşliğinde makademya fındığından dondurma hazırladılar. BAU’lu öğrencilerin ekip çalışması ve özenle hazırladıkları yemeklerle altın madalya kazanmayı başardılar. ‘Kuzu ciğerden mantı, madolyon kebap ve aşure ile ikinci altın madalya "Modern Türk Mutfağı" kategorisinde yarışan öğrenciler ise başlangıç yemeği olarak; isli yoğurt üzerine kızılcık sosu, muhammara ve maydonoz köpüğü eşliğinde kuzu ciğeri dolgulu mantı hazırladılar. Ana yemek olarak, firik keşkek üzerine madalyon kebap servis ettiler. Tarçından hazırlanmış toprak üzerinde nar, kuru kayısı, kuru incir, fındık, antep fıstığı, kuş üzümü ve buğday dondurmasıyla sunulan aşureyle de final yaptılar. Öğrenciler hazırladıkları yemeklerle BAU’ya ikinci altın madalyayı kazandırdı. Kendilerine özgü yorum Etkinlikte öğrencilerin başarılarıyla ilgili konuşan BAU Meslek Yüksekokulu Müdürü ve BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kazım Ozan Özer şunları söyledi: "22 yıl aralıksız bir şekilde böyle kapsamlı bir organizasyonu düzenlemek eminim ki kolay değildir. O yüzden öncelikle Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Festivali’ni düzenleyen ve bugüne kadar katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Bu yılki etkinlikte yer almaktan keyif aldık, öğrencilerimiz iki kategoride yarışmalara katıldılar. Hazırladıkları tabaklarda öğrencilerimizin alışılmış çerçevelerin dışına çıkma gayretini, kendilerine özgü yorumlarını görmekse çok keyifliydi. Yılın "En İyi Üniversite Ekip " ve "Modern Türk Mutfağı Ekip" yarışmalarında altın madalya aldılar. Her iki ekibimizi de tebrik ediyorum."
İstanbul A101’in yeni CEO’su Talat Olgay oldu A101’de beş yıldır üst düzey görevler üstlenen Olgay, 1 Ocak 2026 itibarıyla CEO olarak görevine başlayacak. Türkiye’nin en yaygın zincir marketlerinden biri olan A101’de üst düzey bir atama gerçekleştirildi. A101 bünyesinde son beş yıldır operasyon, büyüme ve organizasyonel dönüşüm alanlarında üst düzey sorumluluklar üstlenen Talat Olgay, 1 Ocak 2026 itibarıyla A101 CEO’su olarak görevine başlayacak. Yapılan açıklamaya göre, perakende ve hızlı tüketim ürünleri sektörlerinde 25 yılı aşkın deneyime sahip olan Talat Olgay, 2021 yılında A101 ailesine katıldı. A101 bünyesinde Operasyon Komitesi Üyesi ve Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi olarak görev alan Olgay, şirketin Türkiye operasyonlarının güçlendirilmesi, organizasyonel yapının geliştirilmesi ve yurt dışı pazar stratejilerinin şekillendirilmesinde kritik roller üstlendi. Talat Olgay kariyeri boyunca Danone, Nestlé Waters, PepsiCo ve L’Oréal gibi global şirketlerde satış, ticari pazarlama ve genel müdürlük görevlerinde bulundu. Talat Olgay, yeni görevinde A101’in yaygın mağaza ağı, güçlü operasyonel altyapısı ve insan kaynağıyla birlikte sürdürülebilir büyüme, verimlilik ve müşteri deneyimi odaklı değer oluşturma stratejilerine liderlik edecek. Bu atama, A101’in kurumsal sürekliliğe ve iç liderlik potansiyeline verdiği önemin bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Talat Olgay’ın global vizyonu, saha ve yönetim tecrübesiyle şirket, Türkiye’nin en yaygın perakende ağı olarak değer oluşturmayı sürdürecek.
Denizli Geleceğin yıldız futbolcuları için Denizli kampı başladı Geleceğin futbolcuları çocuklar için düzenlenen "Geleceğin Yıldızları Futbol ve Gelişim Kampı", Cankurtaran Kamp Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Futbol altyapısında yer alan 35 sporcunun katılım sağladığı kamp programı, çocukların sportif gelişimlerini desteklemenin yanı sıra sosyal, fiziksel ve kişisel becerilerini güçlendirmeyi hedefledi. Kamp süresince sporcular, hem eğitim hem de eğlence dolu iki gün geçirdi. Kampın ilk günü güvenlik bilgilendirmeleri yapıldı, tanışma etkinlikleri gerçekleştirildi. Gün boyunca ısınma ve koordinasyon parkurları, temel teknik çalışmalar, mini takım oyunları ve turnuva maçları ile sporcuların futbol becerileri geliştirildi. Akşam saatlerinde ise kamp ateşi etrafında motivasyon konuşmaları, sinema etkinlikleri ve eğlenceli bilgi yarışmaları düzenlendi. Geleceğin sporcularına kamp deneyimi sunuldu Kampın ikinci gününde yapılan antrenmanlarda takım savunması, hücum yerleşimleri ile 3x3 ve 4x4 küçük alan oyunlarına yer verildi. Program, kampa katılan sporculara sertifika dağıtımı, geri bildirim anketi ve grup fotoğrafı çekimiyle sona erdi. "Geleceğin Yıldızları Futbol ve Gelişim Kampı" ile çocuklara futbolun temel tekniklerini öğretmek, takım ruhu ve iletişim becerilerini geliştirmek, disiplin ve özgüven kazandırmak, fiziksel aktiviteyi eğlenceli bir ortamda teşvik etmek ve doğayla iç içe, güvenli bir kamp deneyimi sunmak amaçlandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi personeline KETEM’den eğitim Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi (KETEM) ortak çalışmasıyla belediye personeline farkındalık eğitimi verildi. Kanserle mücadele, erken tanı, meme kanseri taraması, tütün bağımlılığı, sigaradan kurtulma yolları ve sağlıklı beslenme konularında personel bilgilendirildi. Büyükşehir Belediyesi, personele yönelik farkındalık eğitimlerini sürdürüyor. Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM iş birliği ile ortaklaşa yürütülen eğitim programında Büyükşehir çalışanlarına tütün bağımlılığı ve sigaradan kurtulma yolları, meme kanserinde erken tanı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile ilgili eğitimler verildi. Sigara bağımlığının zararları, kullanımını önleme ve bırakma konusunda tutum kazandırmayı hedefleyen eğitimlerde kanserler ve meme kanserinde erken tanı ve taramanın önemi de anlatıldı. Madde bağımlılığı ile mücadele anlatıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleşen eğitimde Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Şehit Doktor Atila Nizam, Muratpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi sorumlusu Zeynep Turan eğitim verdi. Sigaranın zararları hakkında bilgi veren Turan, "Sigara içerisinde barındırdığı binlerce çeşit zehirli madde ile maalesef kullanıcılarını ölüme sürüklemeye devam ediyor. İstatiksel olarak sigaraya başlayan her dört kişiden üçü bağımlı oluyor. Anne babaları rol model alan çocuklar, pasif içiciler ne yazık ki bu kötü bağımlılığı arttıran nedenler arasında yer alıyor. Sigarayla mücadelede en önemli adım kararlılıktır. Halkımızın sağlığı için kurulan Halk Sağlığı Merkezlerimizde sigara bırakma polikliniklerimizle sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlarımıza destek oluyoruz" dedi. Erken tanı önemli Kadınlar için meme kanser ve korunma yollarıyla ilgili de uyarılarda bulunan Zeynep Turan, "KETEM olarak kanser taramalarına da büyük önem veriyoruz. Özellikle kadınlarımızın meme kanseri için düzenli tarama yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Meme kanserinde erken teşhis son derece önemli. 40-69 yaş arasındaki kadınların iki yılda bir meme kanseri taraması yaptırmasını öneriyoruz" hatırlatmasında bulundu. Eğitim programının sonunda ise Sağlıklı Hayat Merkezi diyetisyeni Seda Demir personel için sağlıklı yaşam ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili eğitim vererek soruları cevapladı.