EKONOMİ - 18 Nisan 2012 Çarşamba 17:03

ALMAN BAŞBAKAN BOUFFIER: "AVRUPA`DAKİ KRİZ BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR"

A
A
A
ALMAN BAŞBAKAN BOUFFIER: "AVRUPA`DAKİ KRİZ BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR"

Almanya Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Avrupa`daki ekonomik krizin kendilerinde endişeye yol açtığını belirterek, "Almanya olarak gerekli çalışmaları yaparak ileriye dönük olumlu bir görüntünün ortaya çıkacağını düşünüyoruz" dedi.
Almanya Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ve 50 kişilik işadamı heyeti, ziyaretlerini bugün de sürdürdü. Bursa Valisi Şahabettin Harput`u ziyaret eden heyet, ardından Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi`ne geçerek İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ile görüştü. Daha sonra BTSO`yu ziyaret eden heyet, işadamları ile bir araya geldi. Bursalı ve Hessenli firmalar ikili görüşmelerde bulunurken, Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası arasında ekonomik iş birliği protokolü
imzalandı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, dünyadaki ekonomik darboğazın her sektörü etkilediğini ifade ederek, "En kötünün geride kaldığına dair görüşler artmaya başlasa da özellikle Avrupa Birliğinin merkezinde olduğu, gelişmiş ülkelerde yüksek borçluluk sorunu çözülene kadar bir büyüme problemi yaşanacağı ortada. Dün Yunanistan`ı konuşuyorduk, bugün ise İspanya`yı endişe ile takip ediyoruz. Yarın ise sıranın hangi AB ülkesine geleceğine ilişkin neredeyse papatya falı açılır noktadayız" dedi.
"EURO BÖLGESİ`NİN BÜYÜMESİ NEGATİF"
Krizden ders çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Sönmez, "Sınırların kalktığı, kelebek etkisinin net bir şekilde belirginleştiği yeni dünya düzeninde hiç kimsenin hak ettiğinden daha fazla refah yaşama lüksü yok. IMF`nin güncel tahminlerine göre, Euro Bölgesi`nin 2012`de büyümesi negatif. Almanya`nın çabaları da olmasa Avrupa`da nerededeyse bir birlikten söz etmenin anlamı kalkmayacak" şeklinde konuştu.
Vali Harput da bu ilişkilerin hem duygu hem gönül bağı hem de ekonomik temelli atıldığını belirterek, "Avrupa`nın, ekonomik birikimi en yüksek olan köklü dostumuz Hessen ile Bursa`nın yaptığı iş birliği her bakımdan gelecek vadeden bir faaliyettir" dedi.
"ENDİŞELERİMİZ VAR"
Almanya Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ise Bursa`daki temaslarına değinerek, "Avrupa`daki ekonomik kriz konusunda endişelerimiz var ancak biz Almanya olarak gerekli çalışmaları yaparak ileriye dönük olumlu bir görüntünün ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Hessen`in nüfusuna bakılırsa Almanya içinde güçlü bir bölge. Sadece Bursa içinde değil, bütün dünya için ilgi çekici bir konumda. Otomobil sektöründen, kimya ve sanayiye kadar pek çok sektörün varlığından bahsediyoruz. Bu gelişmelere bakıldığında,
ekonomi günleri ve irtibat bürosunun kurulacak olması ve bugün imzalayacağımız iş birliği anlaşmasının imzalanması, bizim atık daha ileri bir noktaya geldiğimizi gösteriyor. Siyasiler belli çerçeveyi çizebilir ancak bunun içini işadamlarının doldurması gerekiyor" ifadelerini kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Çankırı’da ihracat Mart ayında 40 milyon 702 bin dolar oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’da 2026 yılı Mart ayında ihracat 40 milyon 702 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. Paylaşılan verilere göre, 2026 yılının Mart ayında Çankırı’da yapılan ihracat 40 milyon 702 bin dolar oldu. Gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 30 milyon 20 bin dolar ile "iç ve dış lastik imalatı" ürün grubu bulundu. Bu ürün grubunu 6 milyon 961 bin dolar ile "makarna, şehriye, kuskus vb. unlu mamullerin imalatı" ve 924 bin dolar ile "ana demir ve çelik imalatı" ürün grubu takip etti. Mart ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 44 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Mart ayında Çankırı’dan 77 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 9 milyon 923 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 7 milyon 221 bin dolar ile Birleşik Krallık olurken üçüncü sırada 4 milyon 47 bin dolar ile Fransa bulundu. Çankırı’nın 2026 yılı Mart ayındaki ithalatı ise 14 milyon 235 bin dolar oldu. 36 farklı ürün grubunda gerçekleştirilen ithalatta ilk üç sırada, 3 milyon 906 bin dolar ile "birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı" ürün grubu, 2 milyon 345 bin dolar "temel kimyasal maddelerin imalatı" ve 2 milyon 230 bin dolar ile "diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi" ürün grubu yer aldı. Mart ayında 29 farklı ülkeden Çankırı’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 1 milyon 872 bin dolar ile Çin yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 551 bin dolar ile Tayland, üçüncü sırada 1 milyon 502 bin dolar ile Rusya Federasyonu takip etti. Öte yandan, Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı Çankırı’da 285,9 oldu.
Gaziantep Türk dünyası Şehitkamil’de buluşuyor Şehitkamil Belediyesi, kültür ve edebiyat alanında önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali, 04-09 Mayıs tarihleri arasında geniş kapsamlı etkinliklerle gerçekleştirilecek. Şehitkamil Belediyesi tarafından Gaziantep Valiliği, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Uluslararası Eser Sahipleri Birliği’nin katkılarıyla hayata geçirilecek festival, Türk dünyasının ortak kültürel mirasını güçlendirmeyi hedefliyor. Festival kapsamında 4 gün boyunca sürecek kitap fuarı ve edebiyat etkinlikleri, kitapseverleri ve akademik çevreleri bir araya getirecek. 7 ülkeden uzman isimler katılacak 4 Mayıs’ta kapılarını açacak olan organizasyonda Türkiye’nin yanı sıra Macaristan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’dan alanında uzman yazarlar, akademisyenler ve kültür insanları yer alacak. Katılımcılar düzenlenecek konferans, panel ve söyleşilerde; tarih, edebiyat ve kültürel miras başlıklarında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Dülük’te konser Festival, yalnızca edebi yönüyle değil, kültürel etkinlikleriyle de dikkat çekecek. Programın ikinci gününde sevilen sanatçı Osman Öztunç, tarihi atmosferiyle öne çıkan Dülük Antik Kenti’nde sahne alarak katılımcılara unutulmaz bir konser deneyimi yaşatacak. Müziğin ve tarihin iç içe geçeceği bu özel etkinlik, festivalin en dikkat çeken anlarından biri olacak. Kültür gezileri düzenlenecek Etkinliklerin üçüncü gününde ise katılımcılar, Gaziantep’in önemli kültürel miras alanlarından Dülük Antik Kenti ve Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret edecek. Bu gezi programı sayesinde misafirler, bölgenin köklü tarihini yakından tanıma fırsatı bulacak; aynı zamanda Türk dünyasının ortak geçmişine dair izleri yerinde inceleyebilecek. Şehitkamil’de gerçekleştirilecek olan 5. Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali, kitapların, fikirlerin ve kültürlerin buluşma noktası olarak hem şehir hem de Türk dünyası adına önemli bir platform sunacak.