YEREL HABERLER - 24 Temmuz 2017 Pazartesi 16:14

Yenişehir’de Roman gecesi

A
A
A
Yenişehir’de Roman gecesi

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde düzenlenen Roman gecesinde renkli görüntüler yaşandı.

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde düzenlenen Roman gecesinde renkli görüntüler yaşandı.


Yenişehir Belediyesi ve Romanlar Derneği’nin ortaklaşa tertiplediği Roman gecesi ilgi gördü.


Saat Kule Meydanı’nda gerçekleştirilen gecede konuşan Romanlar Derneği Başkan Yardımcısı Erhan Altınsoy, Uluslararası Roman Kongresinin ilk defa toplandığı 8 Nisan 1971 tarihinin 1990 yılında Dünya Romanlar Günü olarak ilan edildiğini belirterek, “Roman vatandaşlarımızın meselelerine dikkat çekmek maksadıyla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ve kamuoyunda ‘Roman açılımı’ diye bilinen iyileştirme politikaları her yıl ülkemizde de kutlanmaya devam edilmektedir. Değişik faaliyetlerle 6 yıldan bu yana kutlanan Romanlar Günü Türk toplumunun asil unsuru olan Romanların geleneksel kültürlerini yaşatma ve tanıtmanın yanı sıra aynı zamanda Roman vatandaşlarımızın sıkıntısını dile getirmeye ve seslerini duyurmaya çalıştıkları gün olmuştur” dedi.


Romanlar Derneği’nin Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu ve Belediye Başkanı Süleyman Çelik’i plaket vermesinin ardından sahneye çıkan İzmirli Erco binlerce Roman vatandaşı coşturdu. Ardından Roman’ların Tarkan’ı olarak bilinen Kobra Murat sahne aldı. Kobra Murat Kaymakam Suat Seyitoğlu ve Başkan Süleyman Çelik’i de sahneye davet edip oynattı. Geceye yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.