GENEL - 10 Aralık 2017 Pazar 15:10

Karacabey longozda anlamlı çöp toplama etkinliği

A
A
A
Karacabey longozda anlamlı çöp toplama etkinliği

Bursa’nın Karacabey ilçesinde longozun etrafındaki çöpler toplandı.

Bursa’nın Karacabey ilçesinde longozun etrafındaki çöpler toplandı.


Karacabey Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü ile birlikte bu hafta sonu anlamlı bir çevre hareketine imza attı. Karacabey Belediyesi ve Orman Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü ile birlikte düzenlenen ’daha temiz bir longoz için harekete geçiyoruz, longozu temizliyoruz’ başlıklı etkinlikte, 7’den 70’e herkes, longozda çöpleri topladı. Düzenlenen etkinliğe, Uludağ Üniversitesi Proje Atölyesi öğrencileri, Karacabey Belediyespor sporcuları ve vatandaşlar katıldı. Tüm gönüllüler, Karacabey longozunda saat 11.00’de başlayan yürüyüş ile orman içerisindeki atıkları tek tek topladı. Moloz türü olan ve elle alınamayacak atıklar, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince makinelerle toplandı. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüşte toplanan atıklar, belediye temizlik işlerince görevlendirilen araçlar tarafından alındı. Etkinliğe katılanlara Karacabey Belediyesi tarafından pilav ve ayran ikram edildi.


Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, "Uzun zamandır aklımızda olan bir etkinliği hayata geçirdik. Bize geçmişten kalan bu nadide bölgeyi gelecek nesillere aktarmak için vatandaşlarımızda çevre bilincini, çevre duyarlılığını oluşturmamız gerekiyor. Longoz ormanları, yaklaşık 250 çeşit kuş türünü içerisinde barındıran, endemik bitkileri olan nadide bir alan. Türkiye’de 3 tane olan longoz ormanlarının bir tanesi de Karacabey’imizde. Bugün Uludağ Üniversitesi Proje Atölyesi öğrencileri, Karacabey Belediyespor sporcuları ve vatandaşlarla Longoz Ormanı’nı temizledik. Vatandaşlarımızın buraya geldiğinde daha duyarlı olmalarını ve çevreyi kirletmemelerini istiyoruz. Etkinliğimize katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Etkinliğe katılanlar ise, “Çevrede pet şişeler, poşetler ve giysi türü eşyalar atılarak çevre kirletilmiş. Buraya gelenler kendi çöpünü çevreye atmasa, bizim bu temizliği yapmamıza da gerek kalmayacak. Bu konuda duyarlı olalım. İnsanlığın devam etmesi için, doğanın da devam etmesi lazım. İnsanları bilinçlendirmemiz lazım. Bu etkinliği düzenleyen Karacabey Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.


Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş ise, “150 kişilik bir grubun katılımıyla güzel bir etkinlik yapıldı. Çevrede bulunan çöpleri topladık. Bu etkinliğe destek verenlere ve katılanlara teşekkür ederim. Vatandaşlar bilhassa bu tür ortamlarda daha duyarlı olmaları lazım” diye konuştu.


Yürüyüşün sonunda ise, Karacabey Ova Korusu Ayı Barınağına gidilerek doğaya salınmak için yetiştirilen sülün kuşlarının salımı gerçekleştirildi. Ayrıca, öğrenciler ve vatandaşlar Karacabey Ova Korusu Ayı Barınağında bulunan ayıları da ziyaret etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.