SAĞLIK - 20 Şubat 2018 Salı 15:24

Tiroid üç kişiden birini tehdit ediyor

A
A
A
Tiroid üç kişiden birini tehdit ediyor

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Mine Özduman Cin, tiroid hastalığının 3 kişiden birini tehdit ettiğini söyledi.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Mine Özduman Cin, tiroid hastalığının 3 kişiden birini tehdit ettiğini söyledi.


VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Mine Özduman Cin, tiroid hormonlarının normal miktarda üretimi için iyot miktarının yeterli tüketilmesi gerektiğini söyledi. Cin, beslenme şekli, genetik yatkınlık ve bazı hastalıklar da tiroidi tetikleyen unsurlar arasında yer aldığını söyledi. Cin, "İyot eksikliğinde tiroid bezinde büyüme meydana geliyor ve beraberinde guatr hastalığı kaçınılmaz oluyor. Gıdalar içerisinde turpgiller, brokoli, lahana, karnabahar, bürüksel lahanası gibi sebzelerin fazlaca tüketilmesi ise iyot emilim ve kullanımını önleyerek guatra neden olabiliyor. Halk arasında zehirli guatr olarak da bilinen hipertirioidi, troid bezinin salgıladığı hormonların fazla çalışması sonucu kanda bulunan tiroid hormonunun fazlalaşması durumudur. Çarpıntı, terleme, sinirlilik, huzursuzluk, sıcağa tahammül edememe, sıcak ve nemli deri, iştahın iyi olmasına rağmen yaşanan kilo kaybı, adet düzensizliği, ishal, saçlarda incelme ve kırılma gibi belirtiler görülüyorsa bireyin hipertirioidi hastası olma ihtimali vardır" dedi.


Tiroid bezinde en sık rastlanılan meselelerden birinin de nodül gelişimi olduğunu belirten Dr. Mine Özduman Cin, tiroid bezi içinde bir ya da birden fazla nodül gelişebileceğini ve bir nodülün kötü huylu olma ihtimalinin yüzde 5 ile yüzde 15 arasında olduğunu ifade etti. Dr. Cin, “Ultrasonografik görüntü nodülün iyi-kötü huylu ayrımı için yol gösterici olsa da kesin teşhis ı için bir santimetre ve üzerindeki nodüller iğne biyopsisi ile değerlendirilmelidir. İyi huylu çıkan ve boyunda bası şikayeti yapmayan nodüllerin 6-12 aylık sürelerle takip edilmesi yeterlidir. Kötü huylu çıkan nodüller ise cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Sonrasında gerekli görülürse radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir. Bu hastalar ömür boyu takip edilmelidir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.