GENEL - 13 Haziran 2018 Çarşamba 15:28

Kirli ve kalabalık havuzlar insan sağlığını tehdit ediyor

A
A
A
Kirli ve kalabalık havuzlar insan sağlığını tehdit ediyor

Uzmanlar, sıcaklarla birlikte dolup taşan ve Ramazan Bayramı ve sonrasında talep patlaması beklenen havuzlarda hijyenik ortam oluşturulması için sezon öncesi bakımdan, doğru kimyasal kullanımına kadar çeşitli uygulamaların eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Uzmanlar, sıcaklarla birlikte dolup taşan ve Ramazan Bayramı ve sonrasında talep patlaması beklenen havuzlarda hijyenik ortam oluşturulması için sezon öncesi bakımdan, doğru kimyasal kullanımına kadar çeşitli uygulamaların eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.


Artan sıcaklarla birlikte serinlemek isteyen vatandaşlar havuzları doldurmaya başladı. Ramazan Bayramı ve sonrasında havuzlarda talep patlaması beklendiğini söyleyen uzmanlar, halkı hijyenik olmayan havuzların oluşturduğu riske karşı uyardı. Vatandaşlara temizliğinden emin oldukları havuzlara girmeleri tavsiyesinde bulunan uzmanlar, temizlenmemesi halinde mikrop yuvası haline gelen havuzların özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.


Bursa’nın yanı sıra, Türkiye’nin birçok kentinde olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları, otel, site, kaplıca yüzme havuzlarının imalatı ile bakım ve servis hizmetlerini veren BİYTAŞ Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Suat Gülçimen, serinlemek için havuzları tercih eden vatandaşları uyardı. Gülçimen, standartlara göre üretilen, bakımları tam ve zamanında yapılan ve uygun sayıda kişinin hijyen kurallarına dikkat ettiği havuzlara gönül rahatlığı ile girilebileceğini belirtti. Gülçimen, "Ancak, havuz üretiminde doğru malzemeler seçilmezse, bakımları zamanında ve doğru malzemeler ile yapılmasa, uygun kimyasal maddeler kullanılmazsa bir dizi sağlık sorunu yaşayabiliriz" uyarısında bulundu.



Sıcaklarla birlikte mikroplar da çoğalır


Hava sıcaklığı ile birlikte havuz suyu sıcaklıklarının da iyice arttığını, ısınan suyun mikropların üremesi için elverişli ortam oluşturduğunu dile getiren Gülçimen, 27 derecenin üstünde sıcaklığa sahip ve kapasitesinin üstünde kalabalığın bulunduğu havuzlara girilmesinin hastalıklara yakalanma riskini artıracağını söyledi. Gülçimen, özellikle makine dairesindeki cihaz ve ekipmanların elektrik ve mekanik bakımlarının asla ihmale gelmeyeceğine vurgu yaptı.


Havuzlarda su sirkülasyonu sağlayan cihazların bulunması, temizliği için doğru kimyasalların kullanılması gerektiğini belirten Gülçimen, geliştirilen otomasyon sistemleri sayesinde doğru kimyasalların kullanılabileceği uyarılarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.