SAĞLIK - 19 Temmuz 2018 Perşembe 17:26

Teknoloji sakatlamasın

A
A
A
Teknoloji sakatlamasın

Artan teknolojik gelişmeler ve internet boyun sağlığını tehdit ediyor.

Artan teknolojik gelişmeler ve internet boyun sağlığını tehdit ediyor.


Özel Hayat Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, normalde insanların boyunlarının, yandan bakıldığında çukurluğu yüzün baktığı tarafa olan yayvan bir yay şeklinde olduğunu söyledi. Çelen, “Tıbbi terminolojide ‘servikal lordoz’ denen bu pozisyon boynu ve içerdiği bir çok kritik ve önemli dokuyu koruyor. Herhangi bir etkene bağlı olarak bu şeklin bozulması bir çok yakınmayı da beraberinde getiren boyun problemlerinin oluşumunun başlangıç adımlarıdır” diye konuştu.


Uzun süre ekrana ya da sürekli aşağıya bakan insanların boyun açısının bozulduğuna dikkat çeken Dr. Hüseyin Çelen, “Boyun düzleşmesiyle birlikte boyun ağrısı, sırt ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, tansiyon dengesizliği, göz kararması, kollarda uyuşma ve denge bozukluğu gibi sıkıntılar oluşur. Bunları büyümeden tedbir almak çok önemli olsa da mekanik stres ve zorlayıcı faktörleri bir yolla devre dışı bırakmadan çözülme olmayacağı aşikardır” ifadelerini kullandı.


Omurga sağlığının, vücut sağlığının en temel bileşenlerinden biri olduğunu ve boynun da içerdiği bir çok kritik anatomi yapı sebebiyle omurga sisteminin en önemli kısmı olduğunu belirten Çelen, boyun sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:“


Mekanik stresi azaltmak için boynumuzu uzun süreler öne eğmekten kaçınmalıyız. Bilgisayar kullanan kişilerin, monitörü göz hizasının az üstüne alması iyi bir önlemdir. Cep telefonuyla ilgilenirken, ekranı olabildiğince yukarıda tutarak işlerimizi halletmeli, en geç 15 dakikada bir başımızı yukarı kaldırıp tavana bakarak, boyun kaslarını germek ve esnetmek gerekir” dedi.


Çelen, yüzü koyun yatmanın ve uzanmanın, omurlara çok fazla yük bindirdiğini ifade ederek, iyi bir istirahat pozisyonunun boyun ağrılarından kaçınmak için önemli olduğunu söyledi. Çelen, “Boyun sağlığını korumaya yardımcı en iyi fizikî faaliyet su içi egzersizlerdir. Düzenli yüzmek, su içinde kafayı su yüzeyinde tutarak yürüyüş yapmak, sırtüstü ve yüz üstü pozisyonda suda uzanmak uzun dönemde boyun ağrılarını azaltıp, yok edeceği gibi, olası ciddi sorunların oluşmasını da engeller” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Uğurcan Çakır: "İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz" Trabzonspor’un kaptanı Uğurcan Çakır, Fatih Karagümrük maçının ardından yaptığı açıklamada, finale kaldıklarını için mutlu olduklarını söyleyerek, “İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz” dedi. Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası yarı finalde rövanş maçında Fatih Karagümrük’ü 4-0 mağlup ederek, finale yükseldi. Mücadelenin ardından Trabzonspor Kaptanı Uğurcan Çakır basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İlk yarı tam istediklerini gibi oynayamadıklarını söyleyen Çakır, “İlk yarı tam istediğimiz oyunu oynamasak da çok acelemiz yoktu. Çünkü 1-0 öndeydik. Sonrasında ikinci yarıda gelen gollerde, net bir skorla buradan galibiyetle ayrıldık. Kötü giden bir sezon, hedeflerden uzak aslında ama finalde olmak mutluluk verici oldu” ifadelerini kullandı. “İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz” Finalde Beşiktaş ile oynayacaklarının hatırlatılması üzerine Uğurcan Çakır, “Finalde rakibimiz Beşiktaş ve kupayı kazanmak istiyoruz. Bu kupayı alırsak 10. olacak. En son aldığımız zaman 2019’da ben ve Hüseyin Türkmen var. İkimiz kaldık. Abdullah Hoca’nın Trabzonspor’da Türkiye Kupası eksik. İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz” diye konuştu. “Trabzonspor için mücadeleyi her zaman vermeye çalışıyorum” Futbolda inişler ve çıkışların her zaman olduğunu vurgulayan 28 yaşındaki kaleci, “Futbolcu her zaman en yüksek performansı veremeyebiliyor. Ben Trabzonspor için elimden gelen mücadeleyi her zaman vermeye çalışıyorum. Bazen istediğim oluyor, bazen istediğim gibi olmuyor. Ben Trabzonspor için elimden gelen her şeyi her zaman sahada yapmaya çalışıyorum. Finale kaldık mutluyuz, inşallah finali kazanmak istiyoruz. Taraftara teşekkür ediyorum. Uzun zamandır iç sahada taraftar olmadığı için bugün çok güzeldi. Taraftar olmadan çok konsantre olamıyorsunuz. Bugün de yanımızdalardı. Onlara çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.