SAĞLIK - 10 Ağustos 2019 Cumartesi 10:05

Orf hastalığına dikkat

A
A
A
Orf hastalığına dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, kurban bayramı öncesi hayvanlardan buluşabilecek orf hastalığına dikkat çekti.


Orf Hastalığı, diğer zamanlarda hayvancılıkla uğraşan kişilerde ve kasaplarda meslek hastalığı olarak görüldüğünü ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, "Küçük baş hayvanların ağız içi, dudak, kasık ve burun delikleri gibi kılsız bölgelerde su kabarcığı veya sert nodüller tarzda görülür. İnsanların en fazla el parmak sırtlarında, el sırtlarına, el bileklerine, ön kollarına ve yüzüne bulaşır. Hastalığı yapan Parapox virüslerinden ORF virüsüdür. Hayvanın eti, derisi ya da yününden insanların ellerinde küçük sıyrıklardan, kesimde kullanılan bıçaklarda yaralanma sonucunda bulaşır. Bunu takiben yaklaşık bir hafta sonra bulaştığı yerde yara oluşmaya başlar. Hastalığın 6 evresi vardır. Küçük bir sivilce tarzından başlayıp daha sonra ortası çökük kırmızı mor renkli sert hedef tarzı nodüle döner. İyileşme döneminde üzerinde ince bir kabuk oluşur. Etrafında kıl varsa dökülür. 6 ile 4 haftada en büyük boyuta ulaşır.



Yarada ağrı, kaşıntı ve bölgesel lenf düğümlerinde şişmeler olabilir" dedi.


Hastaların yara oluştuğunda genellikle 1 hafta kadar antibiyotkli krem sürdüğünü belirten Güler, "Fakat iyileşme olmayınca, farklı korkutucu bir renk almaya başlayınca doktora başvurma gereği duyarlar. Bazen uzman olmayan kişiler tarafından çıban zannedilerek boşaltmaya çalışılmakta, el üzerine bakteriyel enfeksiyonlar eklenmesine yol açarak olayın daha karmaşık bir hal almasına sebep olurlar. Normalde ORF hastalığı ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Kolayca tedavi edilebilir. Hekim tarafından 10-15 gün önce küçük baş hayvan ile temas edip etmediği sorgulanır ise tanıya daha kolay ulaşılır. ORF hastalığı hayvan eti yemek ile ve hasta olan bir insandan başka insana bulaşmaz" diye konuştu.


Teşhis, klinik olarak cildiye uzmanları tarafından kolayca konulabileceğini ifade eden Güler, "Elinde, kolunda, yüzünde, genellikle tek bir yarası olan hastaya, keçi veya koyun ile teması olup olmadığı, kelle temizleyip temizlemediği mutlaka sorulmalıdır. Şüpheli vak’alarda şarbonla ayırıcı teşhisi yapılması için laboratuvar yöntemlerine başvurulabilir. Tedavide yaranın kuru tutulması, temiz yara bakımının sağlanması genellikle yeterli olmaktadır. Hastalık 6-8 haftada kendiliğinden iz bırakmadan iyileşebilmektedir. Nadiren üzerine enfeksiyonlar eklendiği zaman antibiyotik tedavisi gerektirir" şeklinde konuştu.


Hastalıktan korunmak için ülke çapında hayvanların veterinerler kontrolünde aşılanması gerektiğini ifade eden Güler, "Kurbanlık alırken ağız mukozası ve burun mukozasının, kasık bölgelerinin dikkatlice incelenmesi gerekir. Buralarda sert nodüller veya su kabarcığı tarzında döküntüler var ise, hayvanın kurbanlık olarak alınmaması gerekir. Kurban kesilirken veya işlem yapılırken özellikle baş bölgesinin temizliği esnasında gözeneksiz olan latex veya kauçuk eldivenler giyilmelidir. Eğer temas edildi ise eller bol sabunlu su ile temizlenmelidir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.