SAĞLIK - 26 Şubat 2020 Çarşamba 11:22

Kataraktı önleyen gıdalar

A
A
A
Kataraktı önleyen gıdalar

Özel Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları ve Uzmanı Op.

Özel Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları ve Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Yaşlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makular dejenerasyon gibi görme rahatsızlıklarının önlenmesinde vitamin ve minerallerin (A, C, E, çinko, beta karoten, lutein ve zeksanthin, omega 3 ve 6 ve bazı bitkisel ürünlerin rolünün oldukça fazla olduğunu söyledi.


Katarakt hastalığını önleyen gıda ve vitaminler hakkında bilgi veren uzmanlar, A vitamininin ‘kuru göz’ ve ‘gece körlüğü’ gibi hastalıkların önlenmesinde oldukça etkili olduğunu söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları ve Uzmanı Opr. Dr. Adnan İpçioğlu, "Bilhassa yaşlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makular dejenerasyon gibi görme rahatsızlıklarının önlenmesinde vitaminler, mineraller (A, C, E, çinko, beta karoten, lutein ve zeksanthin, omega 3 ve 6) ve bazı nebatî ürünlerin rolü oldukça fazladır. Katarakt hastalığının kesin sebebi bilinememekle birlikte katarakt olduğu zaman gözün doğal merceği bulanıklaşır ve net bir görünüm olmaz. Kataraktın tedavisi ilaçla olmamaktadır. Ancak cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı besinlerin ve vitaminlerin tüketilmesi katarakt riskiniz azaltabilmekte ve hastalığın seyrini yavaşlatabilmektedir" dedi.


C vitaminin çok olduğu besinler arasında portakal, greyfurt, mandalina, yeşilbiber, çilek ve brokoli gibi gıdalara dikkat çeken İpçioğlu, bunlar tüketildiği takdirde katarakt hastalığının oluşumunu yavaşlatabileceğini söyledi. Adnan İpçioğlu, "Genel göz sağlığını korumak içinde gözümüzün her gün C vitamini alması gerekir. E vitamini içeren besinler; buğday, badem, fındık ve yer fıstığı gibi gıdalar gelmektedir. A vitamini ise göz gribine ve alerjilere karşı koruduğu gibi katarakt hastalığının oluşumunu engellemede yardımcı olur. Çinko minerali tüketmek çok önemlidir. A vitamin ile birlikte özellikle balık ve tüm deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fıstık tüketilmesi gerekir" diye konuştu.


Opr. Dr. Adnan İpçioğlu son olarak, vitaminlerin genel göz sağlığı içinde takviye kaynaklı olabileceğini ama göz sağlığıyla ilgili herhangi bir şikâyette mutlaka göz doktoruna başvurulması gerektiğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Protokol imzalandı, sanayinin geleceğine ışık tutacaklar Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli Projesi kapsamında, STSO ile özel bir akademi arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve özel bir akademi arasında yapılan protokolle hem sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli personeli sağlamak hem de kadınlara iş gücü piyasasında destek olmak amacıyla kadın kursiyerlere CNC operatörlüğü başta olmak üzere yeni teknolojilere uygun mesleki yetenekler kazandırılacak ve bu alanlarda istihdam edilmeleri sağlanacak. Projenin ilk protokolü özel bir firmanın akademisi ile imzalandı. Diğer sanayici üyelerle de protokoller imzalanarak kaynak operatörü, elektronik teknolojisi ve ihtiyaç duyulan her alanda kadınlara özel mesleki eğitimler verilecek. STSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir programa katılan Sivas’ın ilk kadın Belediye Başkan Yardımcısı Esra Meran Uslu’yu tebrik ederek, “STSO Meclisinin daha fazla kadın meclis üyesi ile temsil edilmesini arzu ediyoruz” dedi. Özdemir, “Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli” projesini 2014 yılında tescil ettirdiklerini belirterek, kadınların iş gücü piyasasında sadece el emeği göz nuru gibi kavramlarla değil, sanayide de yer edinmesi gerektiğini ifade etti. “Diğer sanayicilerimizi de projenin içerisinde olmaya davet ediyorum” Başkan Zeki Özdemir konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Firmamız, dışarıdan gelip kendi memleketinde Demirağ OSB’de yatırım yapan firmalarımızdan bir tanesi. Firmayı eğitime verdikleri önemden kutuluyor ve bu projeyi onlarla birlikte hayata geçirmekten mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Sivas’ta üretim yapan diğer sanayicilerimizi de kendilerinin belirleyeceği sektörlerde bu projenin içerisinde olmaya davet ediyorum” diye konuştu. “Sivas’tan başlayan başlangıçlar başarılı olur” STSO Meclis Başkanı Osman Yıldırım ise; Cumhuriyet tarihinin ilk kadın derneği olan Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti’nin 1919 yılında Sivas’ta kurulduğunu hatırlatarak Sivas’tan başlayan başlangıçların başarılı olduğunu belirtti. 20 yıldır sanayi sektöründe faaliyet gösterdiğini aktaran Sivas Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şeyda Haksever, “projenin hayata geçmesine öncülük edip, kadınlarımızın çalışma hayatında daha fazla var olması gerektiğini her zaman vurgulayan STSO Başkanımız Zeki Özdemir’e teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu. “Sanayimizin geleceğine odamızla birlikte ışık tutacağız” Firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı, sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli istihdam sorununu gidermek amacıyla akademinin 2015 yılında kurulduğunu belirtti. Aydoğdu, “Bu iş birliğimizle birlikte sanayimizin geleceğine odamızla birlikte ışık tutacağız ve sektörümüzün ihtiyaçlarına uygun nitelikli, aranılan eleman ihtiyacını da karşılamış olacağız” ifadelerini kullandı.
İstanbul Mide küçültme ameliyatı olan kişiler B12 vitamini eksikliği açısından risk grubu “Vitamin B12 (Kobalamin) insan vücudunda üretilmez, onu mutlaka dışarıdan yiyeceklerle alıp mide-bağırsak sisteminden sorunsuzca geçirerek vücudumuza kazandırmak zorundayız” diyen Uzman Doktor Ömer Boduroğlu, vitamin B12 hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu. Uzman Doktor Boduroğlu, “Mide küçültme ameliyatı olan kişiler B12 vitamini eksikliği açısından risk grubudur” uyarısında bulundu. B12 hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunur. Bu vitaminin vücudun kırmızı kan hücresi oluşumunda, sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasında, hücre metabolizmasında ve hücrelerin genetik materyali olan DNA moleküllerinin yapılmasındaki rolünün üzerinde duran BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ömer Boduroğlu merak edilenleri yanıtladı. Boduroğlu, “Isıya duyarlı olan ve suda çözünebilen B12, ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirip sinir sisteminin doğru ve hızlı çalışmasında görev yapar. Vitamin B12 eksikliği yaygın karşılaşılan bir sorundur, görülme sıklığı yüzde 5’ten yüzde 40’a kadar değişmektedir. Yaşlı popülasyonda (yüzde 15-20) daha sık görülür” açıklaması yaptı. B12 vitamini eksikliği sebepleri nelerdir B12 eksikliğine değinen Uzmanı Doktor Ömer Boduroğlu, “Yeterli B12 vitamini alınmaması (sürekli diyet ve vegan beslenme) B12 eksikliğinin en önemli nedenidir. Kırmızı et, tavuk gibi protein bakımından zengin gıdalar, ton balığı, karides, alabalık, somon ve sardalya gibi deniz ürünleri, karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri ve yumurta B12 vitamininin doğal yoldan alınabileceği besinlerdir” dedi. “Erken doğum ya da düşük yapmaya neden olabilir” Kilo vermek için mide küçültme ameliyatı olan kişilerin B12 vitamini eksikliği açısından risk grubu içerisinde olduğunun altını çizen Boduroğlu şunları söyledi: “Çölyak veya Crohn hastalığı gibi besin emilimini azaltan gastrointestinal rahatsızlıklar da B12 eksikliğine neden olabilir. B12 eksikliği ile ilişkilendirilen diğer bir sağlık sorunu ise helikobakter pilori enfeksiyonudur. Helikobakter pilori isimli bu bakteri gastritlere sebep olup B12 vitaminin emilmesini engelleyebilir. Aşırı alkol ve kahve tüketimi, bazı ilaçlar (uzun süreli kullanılan ppi gibi mide asidi baskılayıcılar, metformin içeren şeker ilaçları, kolşisin vb.) da B12 eksikliğine sebep olur. 50 yaş ve sonrasında B12 vitaminin vücut tarafından emilmesinin zorlaşmasıyla (mide asidinin azalması, pernisiyöz anemi ve otoimmün gastrit sıklığında artış) eksikliği daha sık görülmektedir. Hamilelerde kansızlık kaynaklı B12 vitamini eksikliği erken doğuma ve hatta düşük yapılmasına dahi yol açabilmektedir.” B12 vitamini eksikliği belirtileri Boduroğlu, “B12 vitamini eksikliğinin belirtileri rahatsızlık ciddi boyutlara ulaşana kadar kendini belli etmeyebilir. Çünkü vücudumuzun hali hazırda olan B12 deposu (karaciğerdeki yedek B12 rezervi) yaklaşık 400-500 güne kadar ihtiyacımızı karşılamaya yeterli olur” diyerek B12 vitamini eksikliğinin belirtileri sıraladı: “Kansızlık (anemi), cilt renginin solması ve üşüme, yorgunluk ve enerji düşüklüğü, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, el, kol ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşma, unutkanlık gibi hafıza sorunları, depresyon, sinir ve anksiyete gibi ruh hali değişikliği, odaklanma ve konsantre olmada güçlük, saç dökülmesi, kas zayıflaması, ishal, kabızlık, mide bulantısı gibi gastrointestinal sorunlar, ağız yaraları, iştahsızlık ve kilo kaybı, görme sorunları, bebeklerde ve çocuklarda gelişme ve zeka geriliği, hamilelerde kansızlık kaynaklı B12 vitamini eksikliği erken doğuma ve hatta düşük yapılmasına dahi yol açabilmektedir.” B12 eksikliği nasıl tedavi edilir? B12 eksikliğinin giderilmesi insanların yaşam kalitesini yükseltmektedir. Tedavi edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan nörolojik hastalıklar ortaya çıkabileceğini belirten Boduroğlu, “B12 vitamini eksikliğinin o hasta özelinde sebeplerinin araştırılması doğru tedavinin uygulanmasında büyük önem taşımaktadır” diyerek tedavi yöntemlerinden bahsetti. “B12 tedavisi kilo yapar diye yanlış bir görüş vardır” Boduroğlu, “Kanda bakılan vitamin B12 değeri 200 pg/ml nin altında ise eksikliğinin hemen giderilmesi gerekir. B12 değeri 500-800 pg/ml arasında tutulmalıdır. Eğer mide veya bağırsakta B12 emilimine engel olacak bir hastalık yoksa B12 vitamini hap olarak ağızdan alınabilir. Emilimi etkileyen bir problem varsa B12 enjeksiyonu yaptırmak gerekir. Son yıllarda buna alternatif olarak dilaltı hap ve oral spreylerde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. B12 tedavisi kilo yapar diye yanlış bir görüş vardır. Ciddi B12 eksikliğinde buna bağlı olarak iştahsız, isteksiz, zayıf ve bitkin olunur. Bu eksiklik yerine konduğunda vücudumuz eksikliğin tamamlanmasını hisseder ve esenlik kazanır. Enerjimiz de keyfimiz de iştahımız da yerine gelir. Yani B12 iştahımızı açmaz, iştahımız sadece normale döner. Ayrıca düşünülenin tam aksine, B12 zayıflamamıza yardımcı bile olur çünkü bu vitamin karbonhidratların yakılmasını hızlandırır. B12 vitamininde toksisite veya aşırı doz riski oldukça düşüktür, fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır” şeklinde sözlerini sonlandırdı.