YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 12:12

ORHANGAZİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ AĞUSTOS AYINDA 300 ÖĞRENCİ İLE EĞİTİME BAŞLAYACAK

A
A
A
ORHANGAZİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ AĞUSTOS AYINDA 300 ÖĞRENCİ İLE EĞİTİME BAŞLAYACAK

Özel vakıf üniversitesi olarak ağustos ayında hizmete başlayacak olan Orhangazi Üniversitesi, ilk yıl 300 öğrenci kaydederek, 3 ayrı fakültede 7 bölüm ile hizmet verecek.
İlk etapta Yıldırım’da 130 dekarlık alanda 90 bin metrekare kapalı alan inşa edilecek Milli Emlak, Özel İdare ve Yıldırım Belediyesi’nden kiralanan ana kampüste mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ile tasarım fakülteleri 7 ayrı bölüm ile faaliyet gösterecek. Hasanağa ve Mudanya’da da kampüs planlaması yapan Orhangazi Üniversitesi, 4. fakülte olarak 3 yıl sonra Tıp Fakültesi inşaatına başlamayı hedefliyor. Öğrencilerinin yüzde 47 si burslu okuyacak üniversite bir yıllık öğretim ücreti olarak 16 bin lira alacak. Üniversite bünyesinde yurt binaları da tesis edilerek, şehir dışından gelen öğrencilere barınma imkanı da sağlanacak.
Rektör Prof. Dr. Recep İleri, eğitime yatırım yapan ülkelerin hızla çağdaşlaştığına dikkat çekerek, “Donanımlı, entellektüel kapasitesi yüksek, bilim ve sanat alanındaki gelişmelerden yararlanarak ülke geleceği için ahlaki sorumluluk taşıyan fertler yetiştirmek temel hedefimizdir" dedi.
Üniversitelerin evrensel ve dinamik kurumlar olduğuna işaret eden Rektör İleri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya ve medeniyet kalkınmalarının lokomotifi üniversitelerdir. Sürdürülebilir, çevreye saygılı kalkınma sürekli eğitimi gerektirmektedir. Üniversiteler, eğitimin en önemli aşaması olup, üretilen bilgilerin tecrübeye dönüştürüldüğü, araştırma geliştirme merkezleridir. Orhangazi Üniversitesi, faydalı bilgiye ulaşma tekniklerinin verildiği, her türlü düşüncenin ilmi metotlarla tartışıldığı, faydalı bilgilerin üretildiği, dünyadaki her türlü kültürle irtibatın kurulduğu bir merkez olacaktır.”
Prof. Dr. Recep İleri, üniversitelerin her yaştaki öğrenmeye azimli insanlara açık olduğunu kaydederek, “İleride bünyemizde sürekli eğitim merkezlerini de kuracağız. İyi ve ahlaklı, özgüvenli, çalışkan ve meslek sahibi insanlara memleketimizin ihtiyacı vardır. Bu hedefle Türkiye’nin en önemli şehirlerden Bursa’da alt yapısı sağlam, vizyonel bakış açısı ile bilgi ve değer üreten üniversite kurmaya karar verdik. Yıldırım ilçesinde tahsis edilen 130 dekarlık alanda, hayırseverlerin bağışları ile üniversite inşaatımız hızla devam etmektedir. Üniversitenin üçte birini oluşturacak Yıldırım ana kampüsümüzü ağustos ayında 2012:2013 öğretim döneminde 3 fakülteye ait 7 bölüm Yıldırım’da hizmet alınacaktır. Mühendislik fakültesinde elektrik elektronik, makine ve inşaat bölümleri olacak. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde, işletme, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümleri yer alacak. Tasarım Fakültesinde mimarlık bölümü bulunacaktır. Dördüncü fakülte olarak tıp fakültesi açılması düşünülüyor. 200 yataklı bir hastane olması, eğitim ve morfoloji binalarının kurulması 3 yılı bulacaktır” dedi.
Uludağ Eğitim Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hilmi Gülcemal de, arazinin alınmasına ilişkin bir soruya, "Kamu arazisi, kamu hizmeti için tahsis edildi. Kamu yararına bir vakıf olarak ihale sürecine girerek aldık. Vakıf üniversiteleri rektörleri de ilgili eğitim vakfının yönetim kararı ve YÖK tarafından tayin ediliyor. Vakıf üniversitelerinin birinci maksadı, burs ile öğrenci okutmaktır. Türkiye’de 12 bin lira ile 40 bin lira arasında üniversiteler var. Bursa’da uygun olabilecek bir ücret olarak yıllık 16 bin lira fiyat belirledik. Bizim marka değerimiz henüz oluşmadı. 2 ile 5 yıl arasında marka değerimizi oluşturmayı hedefliyoruz. İlk yıllarda yüzde 47 oranında burslu öğrenci bulundurmayı planlıyoruz. Bursluluk şekli de yüzde 100, 50 ve 25 bursluluk oranları ile olacak. Bu oran ortalaması yüzde 47 planlandı. Büyük fedakarlık göstermek istiyoruz. Bursa’nın zeki, azimli çocuklarının, paramız yok diye üniversite okumamasını ortadan kaldıracağız. Dereceli burslar koyacağız. 1 ile 100 arası, 1000 arası gibi derecelerden alacağız. Barınma imkanı da sağlanacak. Bir ülkenin yetişmiş insan gücü çok önemlidir” diye konuştu.
Orhangazi Vakıf Üniversitesi’nin, Milli Emlak’ten kiralama yolu ile elde ettiği, Hasanağa’da toplu konut bölgesinde 28 dekarlık bir eğitim alanı ile Mudanya’da kısmen satın alınarak, kısmen bağışla alınan arazileri de bulunuyor. Vakıf, Tıp Fakültesinin hangi bölgede inşa edileceğine ise henüz karar vermedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."
Manisa Soma’da yaşayan Ordulular hayatını kaybeden madenciler anısına fidan dikti Manisa’nın Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden Ordulu madencilerin anısına dernek bahçelerine fidan dikti. 13 Mayıs 2014 yılında Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının acısı hala yüreklerdeki tazeliğini koruyor. Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri de faciada hayatını kaybeden Ordulu madencilerin isimlerini yaşatmak için dernek bahçelerine fidan dikimi gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, madende hayatını kaybeden 301 şehide rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hayatını kaybeden 301 şehit madencimizin arasında bulunan Hüseyin Avkaş, Ferhat Avkaş, Sadettin Yılmaz, İsa Sadan ve ilçemizdeki başka madende hayatını kaybeden Salih Ayber’in hatıralarını burada yaşatmak hem de onların ailelerini onurlandırmak için böyle bir çalışma yaptık. Maden şehitliğine giderek hayatını kaybetmiş madenciler için dualar ettik. Diktiğimiz fidanlara da onların adının olduğu plakaları korkuluklarına çakarak isimlerinin ve hatıralarının yaşamasını istiyoruz. Emeği geçen yöneticilerimiz ve üyelerimizden Allah razı olsun. Hayatını kaybeden tüm madencilerimizin ruhları şad olsun”